VedemJust - invata legea

Presa: Raportul asupra DNA

Publicat pe data de 17.09.2007

daniel_morar.jpgDupa cum ne-am obisnuit in Romania - statul de drept unde apararea drepturilor omului e in prim plan etc - presa afla inaintea magistratilor tot ceea ce tine de cariera lor.

Azi, ne prezinta extrase din mult asteptatul raport asupra DNA (ala de-o anuntat CSM ca il dezbate in octombrie): Gardianul si Gandul. Primul chiar se lauda ca are exclusivitate, dar probabil azi exclusivitatea inseamna altceva. In fine, bazandu-ma pe buna credinta a presei si a celor care au avut pe mana raportul, azi am formulat o cerere catre CSM. Tare sunt curios ce imi va raspunde:

Domnule presedinte,

Intrucat in editia de azi din doua cotidiene apar fragmente din Raportul de control efectuat de Inspectia Judiciara si dispus de CSM asupra activitatii DNA, in temeiul Legii 544 din 2001 formulez prezentele solicitari:

- sa imi precizati daca pana in data de 16 sept 2007 inclusiv, vreo persoana fizica sau juridica a formulat cerere de punere la dispozitie a acestui raport sau daca a solicitat acces in vreun alt mod la raport, cine este persoana in cauza si cum s-a solutionat cererea acesteia;

- sa imi precizati daca dupa finalizarea controlului acest raport a fost comunicat din oficiu/la cerere unor persoane din institutiile publice (Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa ICCJ etc), care sunt aceste persoane, institutii, la ce data s-a facut comunicarea si care a fost motivul acestei comunicari;

- sa imi puneti la dispozitie raportul respectiv, in intregime, in varianta electronica.

Astept raspunsul dvs in termenul legal de 10 zile.

Multumesc,

Cristi DANILET - judecator, Tribunalul Cluj

UPDATE: Eu am trimis mesajul de mai sus la ora 12. Dupa vreo doua ore, da un comunicat csm-teoctist-si-pittiscu a luat act cu profunda durere de trecerea in nefiinta) - eu nu inteleg de ce se scuza atata: i-a acuzat cinveva pe ei? Vina le apartine fie inspectorilor, fie membrilor din sectia de procurori, fie ministrului justitiei, doar ei avand contact cu raportul.

In orice caz, daca ce a aparut azi in presa chiar sunt extrase din Raport, sa ne fereasca sfantul de un control facut de astfel de inspectori, care nu stiu legea si limitele unei inspectii. Iar CSM-istii care i-au votat sa fie inspectori, sunt responsabili solidar. Tare mi-e ca bate un vant. Al schimbarii. Si e rece tare!