VedemJust - invata legea

Raportul CE pe justitie

Publicat pe data de 12.02.2009

ue-si-just.gifActualul raport este mai ales o sanctiune pentru clasa politica, care nu a inteles ca progresul societatii depinde de independenta justitiei, intocmai cum era acuzata si in precedentul raport. Iar independenta justitiei presupune atat independenta judecatorilor, cat si independenta procurorilor. Si nu e vorba de independenta lor doar la nivel institutional, ci si independenta in anchete.

Or, in prezent, dosarele de mare coruptie trec prin filtrul Parlamentului chiar pentru stadiul incipient al anchetei, filtru care in loc sa fie unul tehnic, este politic. De asemenea, de mai multe ori Parlamentul a incercat si chiar reusit modificarea Codului de procedura penala pentru a ingreuna anchetele.

Nu gresesc daca spun ca politicul infrange in mod repetat independenta justitiei, de la controlul anchetelor in dosarele cu impact major, pana la coduri invechite sau legislatie incoerenta pentru care suntem condamnati saptamanal la CEDO ori pana la subfinantarea sistemului judiciar. Din pacate, cred ca se impune a mentine a starii de monitorizare din partea autoritatilor de la Bruxelles. Inca nu am ajuns la stadiul in care, o reforma inceputa, sa fie continuata cu aceeasi fermitate fara un asemenea control.

De aceea, este nevoie de o noua strategie in privinta justitiei: dar nu una de reforma, ci o strategie de consolidarea justitiei. Rolurile trebuies impartite: Magistratii au nevoie sa intre intr-o perioada de stabilitate, sa aiba timp sa asimileze noile reglementari si sa solutioneze dosare fara niciun fel de presiune de natura politica sau mediatica, iar unificarea practicii trebuie sa fie un obiectiv central. Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in finantarea corespunzatoare a justitiei. CSM trebuie sa puna accentul pe recrutarea si formarea unui personal cu inalta calificare juridica si intr-un numar suficient, eficientizand justitia prin mijloace administrative si rationalizarea instantelor. Parlamentul trebuie sa adopte urgent codurile, dupa ce a cerut opinia profesionistilor si sa innoiasca legile justitiei pentru a intari magistratura. Presa trebuie sa sustina increderea populatiei in justitie al carei rost este sanctionarea abuzurilor celorlalte puteri si restabilirea ordinii sociale.

Cristi Danilet – judecator, vicepresedinte SoJust

Textul Raportului