VedemJust - invata legea

CSM: 5 dintr-o lovitura

Publicat pe data de 05.02.2009

csm2.jpg[/caption]

Azi CSM a demis 3 procurori si 2 judecatori cu functii de conducere de la Dolj, respectiv Brasov pentru modul in care isi indeplinesc atributiile manageriale. Deficientele constatate, legate de evidenta si gestionarea executarilor penale (totul pornind de la cazul Gorbunov), vor fi date publicitatii in curand.

Semnalul dat azi, de CSM, este unul nu declarativ, ci faptic: Avem probleme si le rezolvam. O asemenea recunoastere este laudabila si vine in concordanta cu ceea ce mass-media si societatea civila spune de cativa ani: sistemul judiciar are probleme de competenta, integritate si eficienta, care trebuiesc remediate ca drepturile oamenilor sa fie respectate. Prin urmare, in sistem trebuie sa avem magistrati cu functii de conducere care stiu nu doar teoretic, ci chiar aplica principiile moderne ale managementului, precum si magistrati cu functii de executie care stiu carte si fac dreptate, nelimitandu-se doar la a solutiona dosare.

Eu cred ca in felul acesta se va intari profesionalismul magistratilor: constientizand ca presa vegheaza, asociatiile neguvernamentale monitorizeaza, oamenii comenteaza, CSM sanctioneaza, cu totii din sistem vom regandi independenta castigata legislativ cu greu si o vom pune la acelasi nivel cu responsabilitatea. Caci numai un magistrat corect este indendent, iar acesta nu are de ce sa se teama de existenta unui sistem de antrenare a raspunderii disciplinare, penale sau materiale a magistratilor.

Altfel, independenta fara responsabilitate inseamna arbitrariu, ceea ce delegitimeaza justitia.

UPDATE: Azi, 11 febr 2009, au fost revocati din functie alti doi judecatori, cu functii de conducere la Tribunalul Dolj.