]Am văzut în raspunderea-magistratilor-p-i-sa-ne-documentam a prezentării mele pe marginea răspunderii magistraţilor care sunt rasp-mag-instrum-inter.doc în materie. Acum voi face un rezumat, pentru cei care au interes să participe la dezbaterea pe această temă, dar sunt prea ocupaţi să se documenteze şi vom vedea cum anume poate răspunde un judecător.
Evident, indiferent de forma sa, judecătorul răspunde ca orice alt cetăţean când este vorba de fapte care nu au legătură cu exercitarea profesiei. Prin urmare, problema se pune numai în legătură cu anumite consecinţe pe care judecătorul ar trebui să le suporte în legătură cu faptele sale ce au legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
a. Răspundere penală a judecătorilor este personală, dar ei beneficiază de imunitate funcţională. Judecătorii răspund pentru toate infracţiunile comise şi care au legătură cu exercitarea funcţiei, însă nu pot răspunde penal pentru acţiunile desfăşurate cu bună credinţă, în conformitate cu îndatoririle lor. Se acceptă că poate exista condiţia unei autorizări din partea unei anumite autorităţi pentru derularea urmăririi penale sau pentru trimiterea în judecată.
b. Răspunderea disciplinară este personală. Judecătorii răspund pentru toate abaterile disciplinare comise, singura condiţie fiind ca aceste comportamente care pot atrage sancţiuni disciplinare să fie expres prevăzute în lege. Organismul care aplică sancţiunile trebuie să fie un consiliu judiciar sau o instanţă judiciară. Judecătorii pot fi excluşi din profesie doar ca urmare a unui comportament neadecvat grav.
c. Răspunderea administrativă este personală. Judecătorii trebuie evaluaţi periodic. Ei pot fi excluşi din profesie ca urmare a unui incapacităţi profesionale sau a incapacităţii fizice ori psihice ce îl face în mod vădit nepotrivit pentru a deţine funcţia de judecător.
d. Răspunderea civilă: Corectarea greşelilor judiciare se face numai prin căile de atac. judecătorul are imunitate, adică nu poate fi chemat în judecată pentru abuz sau neglijenţă de către victimele unor erori judiciare pentru plata de despăgubiri. Plata acestor despăgubiri este garantată de Stat. Acesta are drept de a recupera de la judecător despăgubirile achitate, pe calea unui acţiuni jurisdicţionale şi numai dacă e vorba despre o greşeală grosolană şi de neiertat. Unele standarde (CCJE) restrâng aceasta posibilitate numai pentru greşelile intenţionate, nu şi pentru cazurile de gravă neglijenţă.
e. Pentru pagubele cauzate de încălcări suficient de grave a unei norme de drept comunitar, cu repercusiuni asupra drepturilor indivizilor, Statul trebuie să răspundă pentru încălcarea unui angajament internaţional indiferent dacă încălcarea care a dat naştere la prejudiciu este imputabilă legiuitorului, puterii judecătoreşti sau celei executive.