Pentru prima dată în istoria postdecembristă, anul trecut nu au putut fi organizate recrutări pentru magistratură, nici direct pentru cei cu vechime juridică, nici prin INM.
.
Prin decizia nr. 121/2020 CCR a decis în iunie că probele de concurs şi procedurile de examinare nu pot fi stabilite prin Regulament de către CSM, cum a fost atâţia ani de zile, ci că acestea trebuie prevăzute în lege.
.
Ca urmare, în septembrie s-a introdus un proiect de lege în Parlament. Azi, în cameră decizională, Senatul a votat reguli speciale de admitere la INM şi magistratură în anii 2021 şi 2022. Votul a fost : 73 pentru, 46 împotrivă și 13 abțineri . Proiectul trecuse tacit de Camera Deputaţilor.
.
Durata studiilor la INM va fi de doi ani, urmată de stagiatură timp de un an.
.
Evident, va fi nevoie de altă modificare pentru restul anilor, că modificările făcute în 2018, care au declanşat protestul magistraţilor sunt halucinante: stagiul la INM ar trebui să dureze 4 ani, ceea ce este de neconceput , în condiţiile în care noi avem acum 1000 de locuri lipsă pe care nu avem cum să le acoperim, iar pensionările sunt pe bandă rulantă.