VedemJust - invata legea

Recrutarea in magistratură: din nou, posibilă.

Publicat pe data de 03.02.2021

inm.jpgPentru prima dată în istoria postdecembristă, anul trecut nu au putut fi organizate recrutări pentru magistratură, nici direct pentru cei cu vechime juridică, nici prin INM.

.

Prin decizia nr. 121/2020 CCR a decis în iunie că probele de concurs şi procedurile de examinare nu pot fi stabilite prin Regulament de către CSM, cum a fost atâţia ani de zile, ci că acestea trebuie prevăzute în lege.

.

Ca urmare, în septembrie s-a introdus un proiect de lege în Parlament. Azi, în cameră decizională, Senatul a votat reguli speciale de admitere la INM şi magistratură în anii 2021 şi 2022. Votul a fost : 73 pentru, 46 împotrivă și 13 abțineri . Proiectul trecuse tacit de Camera Deputaţilor.

.

Durata studiilor la INM va fi de doi ani, urmată de stagiatură timp de un an.

.

Evident, va fi nevoie de altă modificare pentru restul anilor, că modificările făcute în 2018, care au declanşat protestul magistraţilor sunt halucinante: stagiul la INM ar trebui să dureze 4 ani, ceea ce este de neconceput , în condiţiile în care noi avem acum 1000 de locuri lipsă pe care nu avem cum să le acoperim, iar pensionările sunt pe bandă rulantă.