Atacurile la adresa justitiei sunt fara precedent. Basescu si Macovei, prin declaratiile lor din 2005 si 2006, sunt de-a dreptul inocenti pe langa ce fac acum reprezentantii partidelor sau mass-media.
Unu: ca acestia nu stiu ce vorbesc intrucat habar nu au cum functioneaza sistemul juridic si, practic, nu au viziunea sistemica necesara unor analize.
Doi: ca sunt interesati, majoritatea celor care vorbesc fiind pusi sub cercetari sau fiind sub pericolul de a fi cercetati, sau reprezinta trusturi de presa ai caror patroni au direct interesul de a influenta mersul unor anchete.
Trei: antipatia fata de presedintele tarii a degenerat in stupide propuneri de modificare a legilor justitiei sau a raspunderii ministeriale, care nu fac decat sa ciunteasca din nou din autoritatea organelor judiciare.
Cel mai vinovat de toate astea e, fara indoiala CSM. Acest organism pentru care imi pare acum rau nu ca l-am creat, ci fata de care aveam atata speranta si pe care l-am inzestrat cu atatea atributii, s-a dovedit total ineficient in aceste zile. Dar ce ma mira, ca doar acum CSM e organul care ii trage de urechi pe judecatorii care indraznesc sa le infirme solutiile, transformandu-se el insusi, daca mai era cazul, in factor de presiune si comitand imxtiune nepermise in justitie! Tin minte cum s-au strans semnaturi la o acuzatie de coruptie in justitie in 2006 contra lui Basescu care a fost parat la Curtea Constitutionala; dar acum, cand colegii procurori sunt injurati ca la usa cortului, cand care mai de care comentatori (nu de fotbal, desi cam tot pe acolo e; ci, vezi Doamne, analisti politici
) spun public ca acestia sunt incompetenti, corupti, mafioti sau cand ditamai ministrul justitiei apare ranjind la TV si dezvaluie date din anchete penale in curs de desfasurare sau acuza ca in Romania se fac dosare politice si politie politica de catre magistrati, nu avem nici o reactie din partea sistemului judiciar si nici o reactie din partea CSM-ului.
Si totusi, o structura care nu este nici institutie publica direct interesata de mersul justitiei (cum este CSM, MJ sau chiar Parlamentul Romaniei), si nici organizatie a procurorilor (care lipsesc cu totul din peisajul civico-juridic) – e vorba de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania - s-a gandit sa organizeze un eveniment fara precedent in Romania: o dezbatere publica, cu experti internationali si cu specialisti din Romania pe marginea rolului si statutului procurorilor. Iata ca schimbarea vine din interior si de jos in sus, potrivit principiilor de reforma promovate de SoJust
Nu e fantastic? Judecatorii sunt preocupati de statutul procurorilor! E al doilea mare semnal, dupa reactia asociatiilor de judecatori la cererea abuziva a ministrului justitiei de revocare a procurorului Tulus, cand judecatorii isi manifesta dorinta de lamurire a statutului procurorilor si de aparare adecvata a colegilor lor.
Asadar, vineri si sambata, sa urmarim dezbaterile acestei conferinte. Acum se va contura directia pe care vrem sa mergem: procurorul – independent sau procurorul – agent al executivului.
Amanunte la http://www.unjr.ro/evenimente/procuror-democratie-si-stat-de-drept.html