VedemJust - invata legea

Sondaj-perceptia coruptiei

Publicat pe data de 03.11.2008

Asociatia pentru Implementarea Democratiei prezinta rezultatele obtinute in urma unei cercetari comandat INSOMAR cu privire la perceptia romanilor asupra coruptiei si asupra transparentei si integritatii in sistemul de justitie din Romania.

Cercetarea face parte din programul „Transparenta si Integritate in Sistemul de Justitie”, program implementat de AID Romania in parteneriat cu Ministerul Justitiei si sprijinit de Ambasada Britanica la Bucuresti. Cercetarea a avut loc in perioada 12-17 septembrie 2008 si a fost realizata folosind tehnica sondajului de opinie, pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate. Volumul esantionului a fost de 1.448 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 51 localitati urbane si 50 localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.

CONCLUZIILE CERCETARII:

Ø Mai mult de jumatate din populatie (54%) considera ca, fata de anul trecut, nivelul coruptiei din Romania a crescut, o treime considera ca acesta a ramas constant fata de anul anterior, in timp ce doar 12% dintre respondenti apreciaza ca nivelul coruptiei a scazut;

Ø De asemenea, 51% din populatie considera ca eficienta institutiilor anticoruptie a ramas constant fata de anul anterior, 29% considera ca aceasta a scazut, in timp ce doar 20% apreciaza ca aceasta eficienta a crescut;

Ø Comparativ cu studiul efectuat de INSOMAR pentru Asociatia pentru Implementarea Democratiei in octombrie 2007, se observa o scadere a increderii in eficienta institutiilor anticoruptie (29% din populatie considera in prezent ca eficienta institutiilor anticoruptie a scazut – septembrie 2008, comparativ cu doar 17% in octombrie 2007). Totodata, se observa o crestere semnificativa a perceptiilor conform carora nivelul coruptiei a crescut fata de anul precedent – 54% in prezent, fata de 30% in 2007;

Ø Din punctul de vedere al datelor socio-demografice, nu exista diferente semnificative intre perceptiile populatiei din mediul urban si ale celei din mediul rural in privinta evolutiei nivelului coruptiei in Romania - mai mult de jumatate din populatie (55,1% - urban, 53,6% - rural) considera ca nivelul coruptiei a crescut fata de anul anterior.

Ø Institutiile percepute ca fiind in cea mai mare masura influentate politic sunt primariile si consiliile judetene - peste 75% din populatie fiind de aceasta parere. La polul opus se afla Avocatul Poporului - 46% dintre respondenti considera ca institutia este influentata politic. In acelasi timp, in acest caz se inregistreaza si cel mai mare procent de non-raspunsuri, fapt ce poate fi explicat de notorietatea redusa a acestei institutii.

Ø In cazul tuturor institutiilor testate (cu exceptia Avocatului Poporului), peste jumatate din populatie considera ca acestea sunt influentate politic.

Ø Perceptia populatiei cu privire la influenta politicului asupra activitatii institutiilor publice din Romania nu s-a schimbat semnificativ fata de anul anterior (studiul din octombrie 2007).

Ø Institutia in care populatia considera ca exista coruptie in cea mai mare masura este Parlamentul (55%), acesta fiind urmat indeaproape de Primarii (54%) si Consiliile Judetene (53%).

Ø Dintre institutiile testate, institutia Presedintelui si Avocatul Poporului sunt percepute de catre cei mai multi cetateni ca fiind cel mai putin corupte (11%, respectiv 9%). In cazul Avocatului Poporului, opiniile respondentilor pot fi explicate si de notorietatea redusa a acestei institutii.

Ø In cazul institutiilor din sfera justitiei (parchete, instante de judecata etc), peste 40% dintre cetateni considera ca exista coruptie la nivelul acestora.

Ø In ceea ce priveste perceptia populatiei privind prezenta coruptiei la nivelul diferitelor institutii in functie de caracteristicile socio-demografice ale respondentilor se remarca urmatoarele aspecte:

o in general, apartenenta la un anumit mediu de rezidenta nu determina o evaluare diferita a acestui fenomen, exceptie facand doar Primariile unde cei din urban percep acest fenomen ca fiind mai des intalnit si institutia Presedintelui unde cei din rural cred ca exista mai putina coruptie comparativ cu cei din urban;

o in general, nivelul de educatie nu influenteaza perceptia privind raspandirea acestui fenomen;

o barbatii sunt cei care apreciaza in mai mare masura ca exista coruptie la nivelul institutiilor testate;

o in perceptia grupelor de varsta 35 - 49 ani si 50 - 64 ani, coruptia este mai raspandita la nivelul institutiilor testate decat in perceptia celorlalte categorii de varsta.

Ø 13% din populatie considera ca are cunostinta de fapte de coruptie savarsite de magistrati (procurori, judecatori) iar, dintre acestia, doar 11% au semnalat aceste fapte organelor abilitate, in timp ce 89% aleg sa nu reclame faptele de coruptie de care au cunostinta;

Ø In ceea ce priveste modalitatea de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA, opiniilor sunt impartite aproximativ egal intre cei care considera ca aceasta numire ar trebui sa fie facuta de catre Presedinte, la propunerea Ministerului justitiei, cu avizul CSM si cei care cred ca ar trebui facuta prin votul direct al populatiei - 24%, respectiv 23%. Restul parerilor sunt impartite, in timp ce 17% din populatie nu are o opinie formata cu privire la acest subiect.

Pentru informatii suplimentare privind acest raport de cercetare, va rugam nu ezitati a contacta la tel. 021/ 311 51 96, fax 021/313 34 39 sau e-mail office@aid-romania.org.


ANTERIOR :

Justitie de salahor

URMATOR :

T.A.T.A. la Cluj