Filtre
Ultimele articole
Filtre
Filtre , active
Interviu RFI: „Ce se intampla cu Justitia în era post-Dragnea?”
29.05.2019
*Am dat un interviu pentru Radio France International. A apărut pe data de 29 mai 2019 sub titlul: „ Ce se întâmplă cu Justiția în era post-Dragnea? 5 direcții de urmat pentru Guvern” și poate fi citit și ascultat PSD își schimbă conducerea, după condamnarea președintelui partidului, dar nu renunță la Guvernare. Se impune întrebarea: ce se va întâmpla cu modificarea legislației penale? Va renunța premierul Dăncilă la aceste modificări? Într-un interviu acordat RFI, judecătorul Cristi Danileț …
Modificarea legilor justitiei: impunitate pentru magistrati
12.12.2017
LATER EDIT: În această seară a apărut știrea că modificarea votată inițial, a fost supusă unui noi vot și a fost respinsă. Cam așa se fac legile... Parlamentarii nu pot fi arestați, reținuți, percheziționați dacă Parlamentul nu aceptă asta, indiferent de ce faptă penală e vorba. Miniștrii nu pot fi cercetați penal, reținuți, arestați sau percheziționați dacă Parlamentul (pentru miniștrii parlamentari), rspectiv Președintele statului (pentru miniștrii neparlamentari) nu permite acest lucru. Acum …
Imunitatea demnitarilor
11.04.2017
![palatulparlamentului]Parlamentarii nu pot răspunde juridic pentru legile adoptate de Parlament, miniștrii nu pot răspunde juridic pentru ordonanțele și ordonanțele de urgență adoptate de Guvern, magistrații nu pot răspunde pentru hotărârile date, judecătorii CCR nu pot răspunde pentru deciziile CCR - se numește imunitate funcțională. Dar pentru infracțiuni de drept comun, ei răspund ca orice cetățean. Sau ar trebui...Astfel, în procedura de urmărire sau de judecată, există anumite obstacole …
Separatia puterilor: raspunderea juridica pentru acte politice
28.02.2017
Aștept cu o nerăbdare și curiozitate profesională motivarea deciziei Curții Constituționale cu privire la conflictul juridic de natură constituțională dintre DNA și Guvern. Până atunci, îmi permit câteva remarci: Separația puterilor presupune independența instituțională a celor trei puteri publice. Ea este menită să asigure libertatea decizională a membrilor Legislativului, Executivului și Judiciarului. Acestă libertate presupune lipsa …
Este posibila reluarea votului privind urmarirea unui ministru
22.09.2016
Se pare că se doreşte o reluare faţă de votul de luni dat de Parlament cu privire la imunitatea unui fost ministru care este şi parlamentar. Pentru că în spaţiul public s-au ridicat câteva întrebări legate de această posibilitate, o să aduc unele lămuriri. 1. Moduri de sesizare a Parchetului Există moduri de sesizare generale – cum sunt plângerea din partea victimei, denunţul formulat de un martor, sesizarea din oficiu de către organul de urmărire penală; şi moduri de sesizare specială – de …
Interviu Revista22: `Legea si justitia trebuie sa fie egale pentru toti`
07.04.2015
Interviu acordat Revistei22, Anul XXV (1307), 7-14 aprilie 2015 „ Justiția nu trebuie să se substituie în niciun caz factorilor politici, după cum, invers, factorii politici nu trebuie să se substituie justiției, atunci când e vorba de instrumentarea de dosare.“ Aș începe cu o chestiune extrem de discutată în acest moment, în special legată de cazul Șova. Am avut proteste în stradă, am avut luări de poziție ale unor ambasade asupra felului în care se gestionează la nivelul parlamentului aceste …