VedemJust - invata legea

Unde vom fi in viitor? Si, mai ales, cu cine?

Publicat pe data de 17.11.2013

1240232_164543300417700_1952973952_n.jpgMa intalnesc deseori cu studenti la drept care vor sa acceada in sistemul de justitie. Fie ca judecatori sau procurori, fie ca avocati, notari, executori, grefieri, grefieri, consilieri de proprietate intelectuala, consilieri de probatiune, politie judiciara. Saptamana aceasta m-am intalnit cu cei din Constanta, Sibiu, Brasov, Iasi. Saptamana viitoare ma intalnesc cu reprezentanti din toate filialele ELSA la cea de-a 26-a intrunire a CN.

Eu le povestesc despre magistratura: de viata reala, de zi cu zi. Cu greutatile, incompatibilitatile, interdictiile, presiunile, insatisfactiile, revoltele magistratilor - care ne fac uneori sa regretam optiunea facuta, sa strangem din dinti si sa mergem mai departe, unii resemnati, altii rutinati, unii indiferenti, altii implicati constienti de riscul sacrificarii vietii personale, de familie, a sanatatii. Cu bucuriile, multumirea, naivitatea, provocarile magistratilor - care ne fac sa vedem in perspectiva, sa speram ca vom trai intr-o lume care respecta legea, care nu se mai cearta atata, care apreciaza activitatea magistratilor, intr-o lumea curata, dreapta, cu oameni demni.

Decizia trebuie luata in cunostinta de cauza: nu orice absolvent de drept va deveni practicant de drept. Nu orice licentiat va deveni magistrat. Dar cu siguranta printre tinerii de azi sunt magistratii, functionarii, demnitarii, politicienii de maine. Am mari sperante in ei.er sa ii conving pe cei mai buni studenti sa intre la Drept. Sper sa ii trezesc pe cei care cred ca in justitie e lapte si miere ca poate sunt mai potriviti pentru alte profesii din sistem, nu pentru magistratura.

Fie ca visele lor sa se implineasca!