VedemJust - invata legea

„Afara cu coruptii!” - interviu Ziare.com

Publicat pe data de 07.11.2013

img_20130826_162919.jpg] Cristi Danilet[/caption]

Interviu Ziare.com

In statele din centrul si estul Europei, care au facut parte din fostul bloc comunist, justitia e tinuta sub un control politic extem de puternic, putini fiind judecatorii care au curaj. "E o frica grozava care domina partea asta estica a Europei", spune judecatorul Cristi Danilet (CSM). Acesta s-a intors miercuri de la reuniunea Retelei Judiciare din Centrul si Estul Europei organizata la Praga, iar peste doua saptamani va face parte din delegatia Romaniei la cea de a cincea Conferinta a statelor semnatare ale Conventiei ONU impotriva Coruptiei, unde se vor adopta masuri ferme impotriva judecatorilor si procurorilor corupti din intreaga lume. Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecatorul Cristi Danilet vorbeste in premiera despre infiintarea unei retele europene de lupta impotriva coruptiei judiciare, din care vor face parte Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Croatia, Cehia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, R.Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia. De asemenea, acesta anunta ca, in curand, pentru prima data in istoria ONU va fi adoptat un mecanism de tip MCV, dar extins la nivel global si strict pecoruptie judiciara, un document al carui mesaj adresat tuturor statelor membre este "Incercati sa curatati justitia de coruptie pentru ca asa nu se mai poate".

Ce s-a discutat la reuniunea de la Praga?

Statele Unite investesc in mai multe programe din Europa pentru dezvoltarea democratiilor si in special a celor din tarile din centrul si estul Europei. Unul dintre programe este cel din cadrul CEELI Institute (Central & Eastern European Judicial Exchange Network), o organizatie non-guvernamentala aflata in legatura directa cu Departamentul de Stat al SUA.

In 2008, eu am participat in Statele Unite la un program similar, la finalul caruia mi-am obtinut sicertificatul de magistrat pregatit in domeniul anticoruptiei judiciare. Acum insa se doreste mai mult decat atat, si anume institutionalizarea in Europa a acestui tip de pregatire.

La Praga s-au reunit judecatori din tarile aflate inca in tranzitie dupa caderea comunismului. Au fost invitati cate 1-2 reprezentanti din 15 state, pentru training si schimb de experienta. Doi judecatori cu cariere in magistratura de peste 20 de ani, unul din SUA si unul din Olanda, ne-au spus cum stau lucrurile la ei, incepand de la independenta justitiei si mergand pana la chestiuni de integritate. Ne-au vorbit despre cat de curajosi trebuie sa fie judecatorii in functie.

Intentia este sa se constituie un fel de retea europeana pentru aceste state, iar noi, la randul nostru, sa devenim un fel de experti pentru colegii nostri din tara. "Agent of changes" se numesc, adica oameni care pot sa schimbe lucruri la ei in tara.

Din Romania am fost invitat eu si doamna judecator Camelia Bogdan, despre care s-a scris in presa cu ocazia celebrului dosar Sorin Ovidiu Vintu. Noi am fost de acord sa facem parte din aceasta retea, urmeaza sa ne intalnim cu totii din nou in luna decembrie.

Cat de dura e lupta impotriva coruptiei in celelalte tari participante la aceasta reuniune?

Eu am fost chemat sa prezint situatia anticoruptiei in Romania. Am vorbit extrem de deschis despre coruptia din justitie, ceea ce i-a facut si pe ceilalti colegi sa se deschida. Au spus ca si la ei sunt probleme, dar nu au cazuri cum sunt cele din Romania, cu persoane importante trimise in judecata.

Vedeti dvs, e mai greu in aceste state sa se condamne politicieni, numai Croatia si-a condamnat fostul prim-ministru, in rest nu au curajul sa se atinga de politicieni. Eu am spus "Cat timp nu aveti justitie independenta nici nu o sa aveti dosare cu politicieni sau oameni de afaceri".

In general, ce am observat eu in legatura cu statele din centrul si estul Europei, mai exact din fostul bloc comunist sau din vecinatatea lui, este ca justitia e tinuta sub un control extem de puternic si nu sunt oameni curajosi. Ei inca nu au ajuns la nivelul nostru. S-au mirat ca noi avem judecatori care ies public cu pozitii, ca avem asociatii care reactioneaza impotriva interventiilor politicienilor. Au spus ca ei inca nu au ajuns la stadiul asta.

Am ramas socat. Mi-am dat seama ca noi suntem la un nivel comparabil cu cel din Spania, Franta, Italia, unde tot timpul ies judecatorii si vorbesc public. Ceilalti tac, e o frica grozava care domina partea asta estica a Europei.

Ce pasi urmeaza in continuare?

Vrem sa dezvoltam mai departe reteaua, vrem sa facem un fel de organizatie, ca sa existe si o acoperire formala, pentru ca la Praga a fost o reuniune oarecum informala, premergatoare. Prin urmare, vrem sa facem o organizatie, sa se stabileasca un board de conducere, un statut foarte bine conturat si sa construim proiecte pe viitor. Va fi si un schimb de experienta, ne vom invata unii pe altii. E vorba si de schimb de informatii, si de schimb de expertiza, deci despre o retea la nivel european, dar numai pentru statele din fostul bloc comunist.

Iar in tara, cred ca in momentul in care vom avea legitimitate europeana, colegii vor fi mult mai deschisi la dialog.

La finalul lunii octombrie plecati in Panama. Ce se va discuta acolo?

La nivel ONU se va adopta un document foarte important pentru anticoruptia judiciara.

Exista o conventie, UNCAC (United Nations Convention against Corruption), la care si Romania a aderat in 2003, si in care la art.11 se vorbeste despre necesitatea ca statele membre sa ia masuri pentru asigurarea integritatii judiciare. Mesajul este "Afara cu judecatorii si procurorii corupti!".

Din cauza ca problema coruptiei judiciare este asa de extinsa la nivel global s-a luat decizia la nivel ONU sa se elaboreze un ghid de aplicare a acestor masuri. Pentru asta mergem in Panama, este o delegatie formata din 5 membri de la Ministerul de Justitie, Ministerul de Externe si CSM, iar eu sunt unul dintre ei.

Acolo vom aproba, din partea Romaniei, alaturi de reprezentantii celorlalte state membre, acest ghid de implementare a art.11 in fiecare stat membru. Cu alte cuvinte ne obligam efectiv la nivel international sa adoptam masuri impotriva coruptiei in justitie.

Vreau sa subliniez ca rezultatele pe care Romania le are in domeniul combaterii coruptiei judiciare frapeaza peste tot, intr-un mod placut. Noi avem judecatori si procurori trimisi in judecata pentru coruptie. Sigur ca nu suntem bucurosi ca avem coruptie judiciara, dar suntem bucurosi ca reusim sa o descoperim.

Mai mult, si la nivel european ne miscam mult mai bine comparativ cu tarile din vechiul bloc comunist, unde coruptia judiciara este la ea acasa pentru ca lipsa de independenta a judecatorilor este un obiectiv politic principal. Doar in felul asta politicienii nu sunt trasi la raspundere.

Asa se face ca si la nivel ONU sunt preocupari intense. Anul acesta, pentru prima data in istoria ONU va fi adoptat un astfel de document al carui mesaj este "Incercati sa curatati justitia de coruptie pentru ca asa nu se mai poate".

Cat de eficient va fi acest demers? Credeti ca politicienii din fostele tari comuniste, despre care ati vorbit mai devreme, se vor speria si vor ridica presiunea de pe magistrati?

Faptul ca va exista un document ONU inseamna ca vom fi monitorizati in permanenta, iar noi va trebui sa raportam in permanenta ce masuri luam. Este ca un fel de MCV dar extins la nivel global si strict pe coruptie judiciara.

Nu prea avem cum minti. Si cu cat vor fi mai multe asemenea instrumente care angajeaza Romania, cu atat mai bine, pentru ca nu vor mai exista argumente de genul "X spune ca Romania are probleme cu coruptia", ci se va zice ca ONU spune asta sau CEELI.

Care este tinta? De exemplu, in SUA exista cazuri de magistrati corupti de genul celor identificate in ultima perioada in Romania?

Ei nu au cazuri de coruptie judiciara. Acolo, imediat cum exista suspiciuni au si disparut judecatorii respectivi.

Dar cum e posibil asa ceva? Cum s-a ajuns la acest nivel?

Este o chestiune care tine de cultura. Asa am vazut asta si in Japonia. In primul rand ei nu sunt pusi in asemenea situatii, insa daca totusi exista suspiciuni, judecatorii respectivi pleaca imediat din sistem si nu se mai aude nimic de ei.

Pleaca de rusine? Pentru ca societatea ii condamna?

Pleaca pentru ca situatia respectiva este privita ca anormala si de colegi, si de societate, si de presa. De asta spun ca este o chestiune care tine de cultura. Noi cei care luptam cu coruptia judiciara in Romania, parca suntem in razboi cu toti ceilalti la un moment dat. Anticoruptia nu e privita la noi ca ceva normal, ci coruptia e privita ca ceva normal.

De aceea trebuie sa le explicam oamenilor ca este anormal sa dai mita la doctor, la invatator, la judecator, la politie, la functionarii din primarie sau finante etc. Incontinuu trebuie sa repetam acest lucru.

Sa stiti ca in toate statele pe care vi le-am enumerat la inceput se da mita. Peste tot. Este oramasita comunista in societate. Dupa douazeci de ani de la toate revolutiile care au avut loc in aceasta parte a Europei, inca mai avem aceasta mentalitate. Sa dam mita ca sa ne rezolvam o problema.

Cetatenii trebuie sa invete ca toti cei de mai sus sunt platiti, au deja un salariu, nu le trebuie un bonus. Oamenii nu trebuie sa le dea mita, ci sa le ceara un serviciu de calitate. Or, la noi totul e de vanzare - oamenii isi cumpara serviciile sau apeleaza la pile, la cunostinte.

Coruptia e ca un cancer - se extinde rapid in tot sistemul. Dar onestitatea poate fi molipsitoare. Prefer sa fiu infectat cu integritate. Inca am sperante in Romania.