VedemJust - invata legea

22 dec 1989 - Prima zi de libertate

Publicat pe data de 22.12.2020

fuga_Ceausescu-278x300.jpgLa data de 22 dec 1989 lua sfârșit regimul comunist care a durat aproape o jumătate de secol. Controlul și teroarea populației a fost posibilă prin eliminarea drepturilor și libertăților omului și controlarea justiției.

.

Oamenii nu mai aveau dreptul la proprietate (naționalizarea caselor, colectivizarea terenurilor), nu aveau dreptul de a părăsi țara, nu aveau libertatea de exprimare, nu puteau constitui alte partide politice, nu aveau dreptul sau li se crea dificultăţi în a frecventa cultele religioase. Istoria a fost rescrisă, regii înlăturați din manuale, psihologia eliminată din universități, filosofia clasică înlocuită cu cea materialistă.

S-a dat lege de epurare a administrației publice. Toți cei care colaboraseră cu naziștii și legionarii au fost înlăturați. Judecătorii carliști au fost înlocuiți cu fii de muncitori și de țărani cu patru clase elementare care urmaseră cursul de 1 an al unor școli speciale de drept. Foștii comandanți militari și liderii politici sunt judecați de tribunale ale poporului. Orice opozant al regimului era ridicat de securitate și închis, uneori judecat.

.

La 22 dec 1989 Ceaușescu fuge. Este momentul victoriei Revoluției începute la 16 dec, în Timișoara.

.

Printre cei care ne conduc sau ne judecă azi sunt foști agenți sau colaboratori ai Securității: 41 din actualii primari și viceprimari, 16 judecători și chiar....21 de posesori ai certificatului de revoluționar. Ei fac parte dintre cei care au încălcat drepturile omului. Iar azi sunt la butoane în instituții care ar trebui să respecte drepturile omului. CCR a respins două proiect de lege care își propuneau lustrația.