VedemJust - invata legea

„Partidul nostru (nu) va vota Guvernul”

Publicat pe data de 23.12.2020

Parlamentul a votat azi Guvernul. În cadrul dezbaterilor parlamentare am văzut promisiuni și de o parte, și de alta: „Partidul cutare va vota Guvernul”, „Partidul cutare nu va vota Guvernul.”

.

Aș vrea să spun două vorbe despre aceasta: în Parlament nu avem partide, ci senatori și deputați. Votul nu se dă de către partid, ci de către fiecare parlamentar, potrivit propriei sale conștiințe. Aceasta pentru că:

  • parlamentarii nu au nicio obligație legală față de cei care i-au ales, căci ei de acum reprezintă voința tuturor cetățenilor (și a celor care nu i-au ales, și a celor care nu au mers la vot și a celor care nu aveau dreptul la vot); ei sunt în serviciul poporului, ca urmare decid în numele și pentru popor, dar numai în limitele constituționale și legale;

  • parlamentarii nu au vreo obligație legală față de partidul din care fac parte; cu privire la modul în care votează, ei nu pot primi ordin de la șeful de partid sau de la liderul grupului parlamentar din care face parte.

.

Toate acestea se exprimă prin regula: parlamentarii au mandat reprezentativ, nu imperativ (art. 69 din Constituție, Legea 96/1996, decizia CCR nr. 678/2020).