VedemJust - invata legea

...and Justice for all

Publicat pe data de 29.07.2008

metallica.jpgmetallica.jpg]Nu. Nu am sa vorbesc despre proiectul [And justice for all](http://www.andjusticeforall.org/), creat in 1998 in Utah pentru facilitarea accesului la justitie al persoanelor cu anumite dizabilitati sau greutati. Ci despre cunoscutul grup de heavy metal Metallica, care au scos albumul cu numele de mai sus. Vara asta este una fierbinte pentru rockul international. Trupe grele au venit la Bucuresti, de la Alice Cooper la Judas Priest si Iron Maiden.

whitesnake.jpg

whitesnake.jpg]Eu am reusit sa ajung la concertele celor de la adio-rolling-stones anul trecut si in cazul celor de la The Rolling Stones, Metallica parca erau in anii tineretii. Desi cu un membru nou in trupa, ce se vede clar ca nu a intrat in ritmul celorlalti, Metallica a triumfat prin excelentul sound in fata celor 25.000 fani urland de fericire sub ploaia ce nu a contenit, prin piesele alese astfel incat sa fie cunoscute de cei de pe stadion, prin miscarea de scena a celor trei chitaristi si dialogul purtat cu noi de James.

Am ramas placut impresionat de fani: tineri de 20 ani pana la adulti de 50. Cu plete sau tunsi chel, cu tricouri negre sau pelerine galbene. Nu s-au imbatat, nu s-au batut, nu au facut scandal. Am plecat un tren intreg spre Bucuresti si ne-am intors un tren intreg spre case. Majoritatea au ramas la Sighisoara, la un alt evenimenent.

Ah, poate ca cineva se va intreba: Cum de dupa atata reforma a justitiei scriu despre concerte rock? Ei bine, dupa mine reforma justitiei stagneaza. Raportul dat publicitatii zilele trecute de Comisia Europeana vad ca este dezbatut mai mult de analisti politici si de jurnalisti, decat de juristi. Mai mult, juristii discuta cu usile inchise concluziile raportului, rusinati probabil de tristele sale concluzii. De fapt, tristul adevar este ca juristilor putin le pasa ce mai spun autoritatile de la Bruxelles. Pentru ca ei spun ca ei si noi facem ca noi. Nimeni nu va fi tras la raspundere. De altfel, in Justitia romana, nimeni nu raspunde pentru nimic. Ma uit ca aceleasi critici ni le adresa Comisia si in februarie si nimic nu s-a intamplat.Totul este birocratie, totul se limiteaza la declaratii.

Singura miza importanta a acestei veri este cine va prelua conducerea DNA, iar in iarna cine va lua portofoliul justitiei. In rest, faptul ca justitia este eficienta sau nu, nu mai intereseaza pe nimeni. Totul e un razboi al persoanelor. Totul e punctual. Cat despre strategii si planuri, viziuni globale, instrumente de masurare a calitatii - nicio vorba.

PS Nu pot totusi sa nu remarc ca daca anul trecut magistratii sareau in sus la criticile CE vizavi de pedepsele mici pentru coruptie, acum nimeni nu a mai spus nimic cum ca nu primim lectii din afara.