VedemJust - invata legea

Apel catre tinerii magistrati

Publicat pe data de 03.03.2010

danilet.jpg]Cand am intrat in magistratura eram naiv, crezand ca pot indrepta lucrurile. Imi place sa cred ca am ramas acelasi naiv de buna credinta - si poate acest lucru se deduce nu doar din vorbele mele, ci mai ales din ceea ce am facut de-a lungul timpului: imbunatatirea relatiilor cu mass-media, primul blog scris de magistrat, dialog cu clasa politica, implementarea medierii, evaluare externa a instantei etc.

Tare mult as vrea sa stiu ca mai sunt inca naivi din acestia in justitie. Care sa isi doreasca imbunatatirea lucrurilor, cresterea profesionalismului si a integrittii. Care sa nu se lase invinsi de zvonistica si rele practici. Care sa reziste cu demnitate la presiuni, imixtiuni, santaje. Care sa se impuna prin forta argumentelor factuale, nu a ironiilor si observatiilor personale.

As dori sa stie tinerii de azi ca, in urma cu ceva ani, eram la fel de dezamagit ca si ei. La fel de scarbit de ce am gasit in sistem. La fel de socat intre ce imi imaginam sa fie si ce era. La fel de singur intr-un sistem cu care nu vroia nimeni sa se lupte. Dar nu m-am descurajat. Mi-am dorit schimbarea lucrurilor, insufletirea oamenilor. Mi-am dorit sa fiu demn si sa ma simt astfel. Am inceput sa afirm cu mandrie ca sunt judecator. Am inceput sa vorbesc despre asta oamenilor simpli. Am inceput sa discut deschis cu colegii despre tarele sistemului. Am inceput sa am initiative.

Sesizez acum un fel de retragere din viata civica judiciara a tinerilor magistrati. Poate ca nici noi, cei dintr-o generatie nu tare mult indepartata de ei nu mai putem fi niste modele. Eforturile prelungite in activitatea profesionala si cea militanta si-or fi pus amprenta si peste noi: am devenit mai irascibili si mai orgoliosi. Dar ii asigur ca inca suntem de buna credinta. Inca dispusi sa ascultam pareri contrare. Si suntem constienti ca trebuie sa se ridice o noua generatie, cu oameni mai buni, si cu mai multa initiativa, si cu mai mult curaj ca noi. Suntem constienti ca Ei trebuie sa ne ia locul si sa devina liderii de maine.

Asadar, tinerilor, nu va lasati descumpaniti! Nu lasati sa va dispara speranta, naivitatea, bunatatea!

Aveti sprijinul meu, caci ma uit la voi cu speranta. Luati atitudine!