VedemJust - invata legea

Franţa: actul sexual cu minorul sub 15 ani este viol

Publicat pe data de 16.04.2021

violcopil-300x155.jpg

O propunere recentă a francezilor în privinţa relaţiilor intime consimţite cu minorii ar trebui preluată de legiuitorul român: un act sexual cu un minor sub 15 ani este viol, consideră deputaţii din Hexagon.

Legat de infracţiunile sexuale, potrivit Codului Penal din România există următoarele infracţiuni: VIOL (dacă abuzul sexual e cu penetrare împotriva voinţei victimei, art. 218 C.pen), AGRESIUNE SEXUALĂ (dacă abuzul sexual e fără penetrare: de ex, atingere, mângăiere a organelor sexuale, art. 219 C.pen), ACT SEXUAL CU UN MINOR (dacă actul sexual are loc cu o persoană sub 16 ani, cu acordul său, art. 220 C.pen.). Deci, vârsta consimţământului sexual la noi este 16 ani.

Aşadar, pentru act sexual cu penetrare faţă de un minor sub 16 ani, legal putem întâlni două situaţii:

  • fără acordul minorului: e viol, pedeapsă 7-12 ani închisoare,

  • cu acordul său: e act sexual cu un minor, pedeapsă 2-9 ani închisoare când minorul are vârsta sub 14 ani, respectiv 1-5 ani închisoare pentru minor de vârsta 14-16 ani.

Bineînţeles, infractorul se bate să demonstreze că victima a fost de acord, ca să scape de încadrarea mai gravă pentru el. Părinţii victimei insista că totul s-a desfăşurat fără acord. Victima ezită de cele mai multe ori, în funcţie de presiunile asupra ei. Când e dubiu, judecătorul este obligat să considere că relaţia intimă a fost cu acordul victimei şi să condamne infractorul pentru infracţiunea mai uşoară.

Problema pe care o întâlnim în practică este: oare poate o victimă de 14 ani sau de 12 ani, ba chiar de 10 ani sau de 7 ani să îşi dea acordul în cunoştinţă de cauză? Manualele de drept din care am învăţat acum 25 de ani, ca şi cele de acum, spun că, cu cât scade vârsta victimei, valabilitatea acordului este discutabilă. Dar rămâne ca magistratul, în fiecare caz concret, să analizeze dacă acel consimţământ a fost dat de victimă înţelegând cu adevărat ce se întâmplă. Or, asta creează mari dificultăţi. Mai ales magistraţilor tineri care instrumentează astfel de cauze.

Iată că francezii vin cu o idee înţeleaptă: orice act sexual cu un minor sub 15 ani (la noi ar fi 16), chiar cu acordul minorului, va fi considera de acum, automat, viol. Sper să fie preluată şi la noi această idee.