VedemJust - invata legea

Jurnal USA (9): Presa, Arest, Facultate

Publicat pe data de 23.08.2011

Despre procese

danilet-eveland.jpg] Mă aflu în Eaton County din Michigan, la curtea de circuit. Stau de vorbă cu noi chiar preşedintele curţii (un judecător în vârstă, în ultimul an de carieră) un avocat şi un procuror.

Filosofia din SUA este că se vrea curţi deschise, să se evite secretele. Atunci când începe un proces, se acceptă şi prezenţa camelor de filmat, inclusiv camere TV. Ceea ce nu se poate filma sunt doar juraţii, pentru a le proteja dr. la intimitate. Cine filmează, doar trebuie să ceară permisiunea judecătorului. E adevărat însă că poate fi puţin stânjenitor, pentru că părţile, judecătorul, juraţii trebuie să fie atenţi la ce se întâmplă la proces, nu la camere. În sistemul federal, camerele nu sunt premise. A fost tot timpul o tensiune între media care voia informaţii şi protecţia dr. victimei, respectiv dr. acuzatului la un proces corect – or, Constituţia consacră libertatea presei. În media, identitatea copilului implicat într-un proces este secretă. Cazurile în curţile juvenile se desfăşoară întotdeauna cu uşile închise.

Avocaţii nu pot invoca Primul Amendament, ci trebuie să respecte codul etic atunci când vorbesc despre un caz. Publicitatea poate avea impact pt proces, chiar dacă juraţii sunt ţinuţi separat de media. Procurorul trebuie să respecte atât dr. victimei, cât şi a acuzatului.

Verdictul dat de juriu este vinovat sau nevinovat. Aceasta nu înseamnă întotdeauna că acuzatul este inocent, ci poate însemna că acel cazul nu a fost dovedit de procuror în afara oricăror îndoieli.

Poligraful nu este admis ca probă în curţi.

Despre centrul de detenţie (jail)

danilet-sheriff.jpg]La nivelul statului există poliţia statală. Fiecare county are un Sherif. Şeriful este ales de populaţie. În Eaton County din Michigan mandatul şerifului este pentru 4 ani şi poate fi reales fără limită. Biroul şerifului are 46 ofiţeri (ajutorul de şerif e angajat chiar de şerif), 15 lucrători administrativi, 110 ofiţeri de patrulă (patrol officers); populaţia deservită e o jumătate de milion de persoane.

Condamnaţii peste un an închisoare sunt închişi în prison – care este închisoare statală. Arestaţii preventivi şo condamnaţii la închisoare până într-un an de zile sunt închişi în jail. Există un jail în fiecare county.

În locul de detenţie se află femei, bărbaţi şi tineri (cei până la 17 ani), ţinuţi separat. La înregistrare se iau amprente în mod electronic iar baza de date naţională se ţine la nivel statal. Eliberarea se face la termen sau când judecătorul fixează un „bond” – arestatul poate fi eliberat pe cauţiune, sau sub anumite obligaţii; se poate decide şi ca arestatul să meargă ziua la muncă/şcoală şi seara să şi-o petreacă în jail; dacă se sustrage apoi procesului, judecătorul emite mandatul de arestare şi Biroul şerifului organizează căutarea prin patrol road.

În jail sunt camere video pest tot: pe holuri, în camere etc. Totul este controlat de la un pupitru din Camera de control, digitalizat. Cu o apăsare pe ecran se focusează camera, se mişcă camerea de filmat sau se deschid uşile ce separă diferitele sectoare. În cazul unei întreruperi de curent, există un generator de rezervă pentru 7 zile. Înregistrările video se păstrează 45 zile. Documentele se păstrează 75 ani.

Sunt celule unice (pentru deţinuţii periculoşi) şi celule comune (cele mai mare sunt în număr de două cu câte 38, respectiv 40 paturi).

Programul pentru vizite familiale este de o vizită pe săptămână. Pentru vizite profesionale, oricând. Se poate folosi telefonul din celulă: acesta începe cu o taxă fixă, după care costul convorbirii costă pe măsură ce trec minutele. Nu există dreptul la vizită intimă, perioada de detenţie aici fiind relativ mică (în medie 43 zile).

Sunt organizaţii care vin şi lucrează cu deţinuţii în domeniul educaţional, motivaţional, control al furiei, găsirea unui job la eliberare etc. Şcoala din apropiere furnizează doi profesori pentru a preda cursurile de învăţământ elementare. Pentru bună comportare, deţinuţii sunt recompensaţi: mai multe canale TV, mai multe ore de recreere, jocuri etc.

Există un cabinet medical cu doi asistenţi permanenţi, şi doctorul care vine din oraş. Deţinutul care cere acces la doctor trebuie să plătească, iar dacă nu are bani i se va tăia factură la sfârşit şi va plăti după eliberare.

Bugetul total al jail este de 3.2 mil $, furnizat din taxele populaţiei din county. Un angajat al jail are un program de 2 zile lucru şi 2 zile liber, după care 3 cu 3.

Despre facultăţile de drept

danilet-facdr-michigan.jpg] Universitatea din Michigan este o universitate e de stat şi are 18 colegii, aproape 50.000 studenţi. E una din cele mai largi comunităţi de studenţi internaţionali din SUA (10%).

Colegiul de drept un colegiu privat inclus în Universitatea de stat. Iniţial sediul era în Detroit, unde era şcoală privată. Colegiul de drept din Univ Michigan s-a numit pnă în 1991 Detroit College of Law. A fost înfiinţată în 1892, când prima generaţia a avut printre absolvenţi şi o femeie, un afro-american şi un asia-american. E în top o sută din USA (locul I e Harvard, II e Yale, III e Standford) şi din lume.

Studenţii americani nu studiază peste hotare, căci sistemul de învăţământ este unul bazat pe credite şi curricula aprobată de ABA.

În bibliotecă se află 250.000 cărţi de drept; o bună partre sunt accesibile pe internet. Ecrane LCD transmit pe holuri programele orelor şi diverse anunţuri. Şcoala a început ieri pentru o nouă generaţie de studenţi în anul I (300).

Cursurile de drept generale (DG) durează 3 ani; de regulă studenţii sunt americani şi canadieni (din cauza vecinătăţii). Cursurile de master în drept (LLM) sunt de 1-2 ani; de regulă masteranzii sunt străini (anul trecut au fost 30 studenţi din 22 ţări); în total sunt 1000 studenţi masteranzi. Nu sunt programe pentru doctorat. Cursurile costă 30.000$ . Sistemul de învăţământ e pe bază de credite (24 credite pentru un an). Profesorii nu sunt lectori: ei pun întrebări la ore şi studenţii răspund – toate întrebările vizează speţe (nimeni nu spune ce e dreptul, ci dreptul se învaţă din cazuri practice). Cursurile sunt obligatorii şi studenţii trebuie să se pregătească mult individual. La examene se pun întrebări practice. Cursurile acoperă 13 domenii de drept (se studiază foarte serios dreptul mediului, dreptul internaţional al mediului). La cursuri sunt cam 70-80 studenţi; la seminarii participă maxim 10. Sunt multe programe clinice (se rezolvă cazuri pentru probleme de pământ, pentru media şi law, pentru familie, pentru street law – acestea sunt cursuri pe care studenţii le ţin liceenilor pe care îi învaţă despre drept; pentru primul amendament, pentru imigrare, pentru reprezentarea prizonierilor în cazuri federale): când adună 25 de credite, pot desfăşura activităţi de avocat (deşi nu sunt încă licenţiaţi în drept) sub supravegherea unui avocat intrat în Barou; pot inclusiv reprezenta un client în faţa unui judecător, dar numele lor nu va apărea în înregistrările oficiale ale curţii. E important ca cei care devin lawyer-i să ştie drept, dar şi să aibă experienţă. Experienţa se poate acumula şi prin internship-uri (studenţii sunt plătiţi atunci când fac practică în instituţii) şi prin externship-uri (studenţii plătesc ca să obţină credite pentru lucrul la un judecător, la un avocat etc). Când termină facultatea, pot susţine examenul de admitere în Baroul unui stat şi va obţine licenţă de a practica dreptul numai în acel stat; şi cetăţenii străini pot fi primiţi în Barou (New York şi California au cei mai mulţi studenţi străini).

Filosofia este că „studenţii sunt cei mai buni profesori”.

Pentru studenţii străini, se cere un punctaj minim pentru examenele TOEFL şi ILSAT. La facultate există un program unic în SUA – Legal english for academic preparation program: învaţă studenţii care nu stăpânesc engleza, termenii juridici specifici. Aşadar, mai întâi se examinează nivelul de engleză, şi dacă are scor 1-3 trecela Centrul de engleză, dacă are 4 poate începe studiulla Colegiul de drept, iar peste 4 poate urma cursuri LLM.

Între facultăţile de drept din SUA (în număr de aproape 220) sunt concursuri de procese, de mediere, de arbitraj internaţional. Cursurile de drept la toate facultăţile au materii comune; cele specifice se concentrează pe dreptul statului respectiv.

Decani există pentru arii diverse: pentru admitere, pentru carieră, pentru relaţii internaţionale, pentru finanţare etc.

Clădirea are amenajată o încăpere amenajată ca o sală de judecată (precum în filmele CSI). „Actorii” sunt filmaţi şi apoi urmăresc filmările pentru a vedea ce greşesc. Studenţii învaţă să folosească tehnologia în curţi.

La nivel federal este un birou în cadrul Departamentul de Educaţie pt autorizare facultăţi. La nivel statal curtea supremă are un sistem de licenţiere pentru a practica drept. Aproape întotdeauna trebuie să fi absolvit o facultate autorizată de ABA. La fiecare 7 ani se confirmă de către ABA această autorizare a facultăţilor. Nu există o limitare a nr. de facultăţi sau de absolvenţi.