VedemJust - invata legea

Jurnal USA (10): Attorney General`s Office, Michigan

Publicat pe data de 24.08.2011

danilet-dir-ag-mich.jpg]La nivel federal, respectiv la nivelul fiecărui stat există câte un Attorney General (am explicat jurnal-sua-constitutia-si-doj ce face acesta la nivel federal). Sub Constituţia statală din Michigan, AG e ales în mod independent, nu depinde de Guvernator. Face parte din ramura executivă a statului, la fel ca în multe state americane. Constituţia garantează că cel ales are un departament de stat permanent cu funcţionari (în alte state nu se întâmplă asta); AG poate aduce numai câte 5 oameni cu el în fiecare divizie a instituţiei, care pot rămâne după plecarea lui încă 2 ani - aşadar funcţionarii sunt protejaţi, singurul lucru pe care îl poate face un nou AG este ca eventual să îi schimbe din funcţia de conducere. Actualul AG este republican şi dacă vine un democrat îi va schimba cu siguranţă pe oamenii aduşi de republican.

Actualul AG a fost ales în toate cele trei puteri - nu e nicio problemă legată de separaţia puterilor, dacă lucrează alternativ, şi nu simultan. El vrea integritate (chiar a creat o unitate specială anticorupţie în cheltuirea banului public), siguranţă, competitivitate. Are o listă de îndeplinit şi staff-ul îl ajută. Funcţionarii de aici ar fi putut câştiga mult mai mult în privat – dar sunt aleşi pentru anumite abilităţi să îl susţine pe AG şi mai ales pentru că au „spirit de serviciu public”.

Practic, AG are este aşa numitul „Chief law enforcement officer”. Are atribuţii principale în materie penală, dar şi în alte materii unde reprezintă statul.

Întregul Departament are 450 angajaţi. Reprezintă guvernatorul ca jurişti. Reprezintă toate departamentele şi funcţionarii în procese oficiale (nu pentru interesele lor private). În mod normal nu reprezintă unităţile mici..

Snt două grupuri politice importante: republicanii şi democraţii. Sunt multe partide în state, dar pentru alegeri se fac coaliţii. Constituţia prevede 110 membri pentru House (2 mandate maxime de câte 8 ani) – a fost un caz odată când au fost 55 la 55 şi atunci s-a pus problema cum va fi desemnat speaker-ul. Înţelegerea a fost să facă câte unul de la fiecare partid prin rotaţie. Judecătorii sunt aleşi la toate nivelurile, fără a fi importantă apartenenţa politică. Dar cele două partide se implică, pentru a se afla care dintre judecători e republican sau democrat, ca să aibă mai multe şanse. Este o singură curte de primă instanţă (trial court). Tradiţia este de common law, funcţionează precedentul din alte cazuri, nu există coduri care să acopere totul în detalii, sunt juraţi. Soluţia poate fi atacată la court of appel. Curtea supremă face un studiu în fiecare an ca să vadă de câţi judecători are nevoie în funcţie de nr. cazuri.

95% din hotărârile date de curţile de apel rămân neatacate.La CurteaSupremăstatală ajunge numai ce vor ei să ia – e discreţionar.

În statele americane comit multe infracţiuni, dar fondurile sunt reduse. Nu se pot urmări penal toate infracţiunile comise. Aşa ca trebuie să aleagă ce infracţiuni sunt cercetate. Aşa se explică dreptul discreţionar pe care o au procurorii. Dacă procurorii nu fac nimic, vctimele au deschisă acţiunea civilă contra autorului faptei (cazul OJ Simpson, care a fost achitat, dar familia victimei l-a acţionat civil şi a câştigat). Poporul poate însă să nu îl mai voteze pe procuror data viitoare sau chiar poate vota ca procurorul să fie revocat din funcţie în cursul mandatului său.

Un caz cu droguri unde două state sunt implicate, guvernul local lasă la procurorul local. Pt cantităţi mari, iau ei cazul – discuţia este prin task force: sunt componente ale Guvernului federal care aduc argumente că instrumentarea de către ei a cazului va determina o perioadă mai lungă în închisoare pt infractor.

Guvernatorul nu are imunitate civilă sau penală, nici legislativul. Judecătorii au imunitate absolută – se întâmplă ca prizonierii să dea în judecată judecătorii. Procurorii pot fi acţionaţi în judecată civil.

Solicitator General

SG reprezintă statul în procese civile doarla Michigan SupremeCourt şila USASupremeCourt. Se mai poate implica în procese importante la instanţele mici.

Pentru că AG e ales independent, uneori acesta e în conflict juridic cu Guvernatorul. De ex, ultimul Guvernator susţinea o lege a sănătăţii, ultimul AG era împotrivă, şi legea a fost contestată în instanţă unde Guvernatorul era reprezentat tocmai de AG. În astfel de situaţii se apelează la avocaţi din afară.

Prima obligaţie pe care o are SG este faţă de popor. Are o obligaţie legală de a apăra legea, deci nu se poate duce în instanţă cu argumente împotriva legii decât dacă are argumente să creadă că legea e neconstituţională. Ar fi împotriva eticii (SG este avocat).

SG reprezintă statul Michigan atunci când acesta intră în procese cu alte state şi cu legea federală. Săptămâna asta se face o scrisoarela USSupremeCourt şi se cere o aderare şi a altor state – o astfel de poziţie comună constituie un puternic semnal pentru curtea supremă.

Uneori Michigan se judecă cu celelalte state: de ex. împreună cu Canada sunt parte într-un proces la o curte federală cu statul Ilionois şi are ca obiect peştele care vine de acolo în Marile lacuri de aici.

Au un volum uriaş de dosare. Oamenii din Michigan acţionează statul în judecată foarte des, deci AG se prezintă în aceste procese pentru a apăra statul. De asemenea, apără Departamentul responsabil de detenţie în procesele cu prizonierii nemulţumiţi cu condiţiile din închisoare.

Când se ajunge la o înţelegere între părţi, ea trebuie confirmată de judecător.

Uneori lucrează cu Guvernul federal: Solicitator General al USA vine uneori aici să susţină poziţia de aici. Altădată sunt în poziţii adverse.

Biroul pentru justiţie penală (Criminal Justice Bureau)

Michigan e prima jurisdicţie din întreaga lume vorbitoare engleză care a renunţat la pedeapsa cu moartea. Cea mai mare pedeapsă care se poate este închisoare pe viaţă fără drept de parole – liberare condiţionată (dar costă mult, cam 60.000 $ pe an pe fiecare prizonier).

Sunt trei divizii importante în cadrul acestui birou:

Health Care Fraud Când unele persoane sunt abuzate (de rude care trebuie să aibă grijă): de ex tutorele fură de la cel protejat.

Child support A fost creată acum 8 ani, şi a fost prima de aceste gen in SUA. În Michigan este o lege care incriminează ca felony neplata pensiei alimentare de către părintele necustodial care are posibilitatea de a plăti şi alege să nu o facă (e ex: are job, dar ignoră copilul). Totuşi, sunt foarte rare cazurile când sunt încarceraţi – scopul formulării acuzaţiei este să plătească pensia, şi, dacă o face acuzaţia e retrasă.

Dacă părăseşte statul este acuzat şi găsit prin investigatori, este pus într-o bază de date naţionale. Ordinul de arestare este trimis la instanţele locale, este arestat. Apoi este extrădat din statul american respectiv în statul Michigan.

Criminal Division Are jurisdicţie originală penală (original criminal jurisdiction). Dosarele ajung aici:

- preluate: Există un procuror de county, dar dacă acesta nu poate instrumenta (de ex: îl cunoaşte pe acuzat, este membru al familiei, angajat al biroului, ori este judecător, procuror, oficiali), trimit dosarul aici;

- direct: Când un denunţător contactează direct acest Birou. Are investigatori proprii să cerceteze;

- când poliţia locală investighează, trimite cazul la procurorul county care spune că nu e cazul de urmărire, iar dacă poliţistul nu e de acord vine la acest Birou pentru o a doua opinia.

Fac urmărire penală de la omor la tâlhărie şi infracţiuni minore. Au agenţi sub acoperire care lucrează în domeniul pornografiei pe internet. Dar nu ei investighează, ci ei iau doar deciziile.

Relaţia cu poliţia şi şerifii e f. puternică. Fiind un Departament de stat, în general se lucrează cu poliţia statală. Poliţia oraşelor sau şerifii au organizaţii care le apără drepturile când se schimbă ceva în statutul lor.

Poliţia statală (state police) este un Departament de stat separat care lucrează şi raportează către Guvernator. Are prezenţă oriunde în statul Michigan. În practică, se întâlnesc mai ales pe autostrăzi pentru viteză, accidente etc.

Şerifii sunt aleşi în fiecare din cele 83 counties, deci nu raportează Guvernatorului. Tot acolo sunt procurori şi investigatori (cops). Cooperarea dintre law enforcement officers e foarte importantă pentru a stabili cine e competent să ancheteze o infracţiune. Pentru a introduce un dosar penal la curte, procurorul este cel care trebuie să se pronunţe pe actele investigatorilor.