VedemJust - invata legea

Justitia e mai de incredere ca Parlamentul si Guvernul

Publicat pe data de 24.02.2012

membri-ro1.jpg]Preiau o postare de pe www.membricsm.ro, foarte interesantă:

În ultimul raport de cercetare cu privire la încrederea populaţiei în instituţiile statului, dat publicităţii ieri şi efectuat de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, se evidenţiază o creştere constantă a încrederii în instituţia fundamentală a statului care este Justiţia, depăşind toate celelalte autorităţi centrale.

Astfel, răspunzând la sondajul de opinie din luna februarie, 30% dintre români au declarat că au încredere multă şi foarte multă în justiţie. Distinct, 35% au încredere în DNA. Încrederea în Parlament este de doar 21%, în Preşedinţie de 23%, iar în Guvern de 29%.

Ani de-a rândul, românii au avut o încredere scăzută în Justiţie. Astfel, între anii 2000-2010, încrederea în justiţie a variat între 20 şi 28%, cele mai scăzute valori înregistrându-se în anii 2007 şi 2008. Procentul de încredere din acest an, de 30%, este cel mai înalt nivel atins până acum de justiţia română.

Informatii despre studiu: IRES a realizat un studiu sociologic cantitativ de monitorizare a perceptiilor si opiniilor populatiei privind investirea noului guvern. Alte directii investigate prin acest sondaj de opinie au fost increderea in membrii noului guvern, increderea in institutiile statului, precum si in unele personalitati politice. Studiul a masurat si unele dimensiuni esentiale ale comportamentului de vot al romanilor. Datele au fost culese in perioada 13-21 februarie 2012 (ultima etapa fiind realizata in 21 februarie 2012), prin metoda CATI. Esantionul este compus din 929 de indivizi de peste 18 ani si este reprezentativ la nivelul populatiei adulte din România. Eroarea maxima tolerata este de +/- 3,2%. Tip esantion: multi-stratificat, probabilist. Mai multe detalii aflati in raportul de cercetare atasat.

IRES_Raport 21 ianuarie