Filtre
Ultimele articole
Filtre
Statistici 2011-2015 (ep.1): Delincventa juvenila
27.03.2016
Statistica pe care CSM o deţine ar putea fi folosită pentru explicarea anumitor fenomene sociale şi conturarea unor politici ale statului. Din păcate, deşi adunăm în fiecare an "tone" de date, nimeni nu pare a fi interesat de ele. Încep o serie de articole pe această temă cu datele despre minori. Prin prezentul articol pun la dispoziţia publicului cifre privind delincvenţa juvenilă, subliniind că este vorba de dosarele trimise în faţa instanţelor de către procurori. Numărul real de infracţiuni …
Un week-end de educatie juridica la Oradea
20.03.2016
În acest sfârşit de săptămână asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie a desfăşurat la Oradea mai multe acţiuni de educaţie juridică. Vineri, 18 martie 2016, la invitaţia Asociaţiei Lindenfeld - Proiectul codul-penal-pe-intelesul-tinerilorunde-i-lege-nu-i-tocmeala„ Unde-i lege nu-i tocmeală” lansată în 2014 de Poliţia Capitalei şi domnul Danileţ, iar conducerii centrului şi voluntarilor din proiectul Ajungem Mari li s-a distribuit manualul „ Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre …
Interviu StudentVoice/EuroJust: Implicarea în acţiuni civice
20.03.2016
Implicarea în acţiunile civice – interviu cu dl judecător Cristi Danileţ EuroJust =============================================================================================================================================================================================================================================================================== Domnul judecător Cristi Danileţ ne …
Efectele deciziei CCR privind interceptarile
15.03.2016
UPDATE, 21 martie 2016: ICCJ a decis definitiv că interceptările făcute de SRI rămân valabile AGERPRES. A fost publicată decizia nr. 51/2016 privind neconstituţionalitatea articolului de lege cuprins în Codul de procedură penală referitor la abilitatea unor servicii specializate ale statului de a face efectua supraveghere tehnică (interceptări, filaje, acces în sisteme informatice etc) şi OUG 6/2016 privind măsurile de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul …
Un week-end de educatie juridica la Brasov
13.03.2016
În acest sfârşit de săptămână asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie a desfăşurat la Braşov mai multe acţiuni de educaţie juridică destinate elevilor de liceu, dar şi copiilor din centrele de plasament din zonă. Vineri, 11 martie 2016, la codul-penal-pe-intelesul-tinerilorunde-i-lege-nu-i-tocmeala „ Unde-i lege nu-i tocmeală” lansată în 2014 de Poliţia Capitalei şi domnul Danileţ, şi manualul „ Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie” alcătuit de Cristi Danileţ …
Interceptari neconstitutionale. Efecte?
10.03.2016
I. CCR a decis prin decizia nr. 51/2016 că serviciile secrete ale statului nu pot fi implicate în efectuarea interceptărilor în dosarele penale astfel că legea care a permis acest lucru este neconstituţională. În felul acesta SRI rămâne competent pentru interceptări în domeniul siguranţei naţionale, pe când pentru interceptările necesare în dosarele penale vor putea fi implicaţi numai procurorii şi poliţia judiciară. …
Admitere INM 2016 - tematica propusa
07.03.2016
![INM] În urma unei întâlniri între conducerea INM si reprezentanti ai facultaţilor de drept din ţară, s-a propus tematica şi bibliografia pentru concursurile de admitere la INM şi în magistratură din vara anului 2016. Acestea se regăsesc mai jos: minuta-intalnirii-cu-reprezentantii-facultatilor-de-drept-19-02-2016.pdf proiect-tematica-si-bibliografie-admitere-inm-2016-dc-si-dpc.pdf proiect-tematica-si-bibliografie-admitere-inm-2016-dp-si-dpp.pdf Aceste propuneri urmează a fi discutate în CSM …
România a ratificat Conventia de la Istanbul
01.03.2016
. Luni, 29 februarie 2016, Senatul României a aprobat Legea de ratificare a Convenţiei de la Istanbul. Aceasta fusese semnată de România în iunie 2014. Deputatul Ana Birchall este reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problematica eliminării violenței împotriva femeilor. Ce este? „ Convenţia de la Istanbul” este numele pe care îl are Convenţia privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice care a fost adoptată în 2011 de Consiliul …
Sa ne respectam profesorii!
28.02.2016
„Şcoala este loc pentru educaţie, nu pentru altercaţie” spun la pagina 39 în manualul „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”. Din păcate, realitatea bate filmul. Nu putem fi indiferenţi la actele de violenţă din şcolile şi liceene noastre. Şi când spun „violenţă” nu mă refer doar la actele de agresiune fizică, ci la toate cele patru categorii care includ 31 de tipuri de acte înscrise în Nomenclatorul actelor de violenţă de la sfârşitul [Regulamentului …
Interviu Juridice.ro: Despre manualul de educatie juridica
22.02.2016
Alina Matei]( http://www.juridice.ro/alina-matei): Mulțumesc, domnule judecător, mă bucur că ne reauzim. Sunteți implicat foarte activ în proiectul Educația juridică în licee. Cum a apărut, cine a fost inițiatorul, care este susținerea acestui proiect? Cristi Danileț: Acum 13 ani eram judecător la Cluj-Napoca şi Serviciul de Probaţiune a organizat o întâlnire cu elevii de la un liceu. Am fost acolo un judecător, un procuror, un consilier de probaţiune şi un angajat la penitenciare. Le-am …