Filtre
Ultimele articole
Filtre
Interviu in A.Catavencu
22.01.2008
ac.jpegIn Academia Catavencu de saptamana asta apare un interviu cu mine. E mai serios decat mi l-as fi dorit. Disponibil in varianta electronica la Academia Catavencu, chiar si in EN si HU. Bula nu e opera mea, dar imi place teribil. Sincer, astept sa vad cate semnaturi se strang de la ...(nu sugerez eu)...cu privire la acest interviu.
Coruptia judiciara (6): acte de coruptie
20.01.2008
mana-murdara.gifDin comunicatele de presa ale DNA[[1]] si DGA[[2]] emise in anii 2004-2007, am extras cateva exemple de fapte de coruptie pentru care s-au demarat cercetari penale impotriva unor persoane care lucreaza sau au avut legatura cu sistemul juridic. Nu toate cauzele sunt solutionate definitiv, prin urmare cei cercetati beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Mentionam ca aceste fapte nu pot fi considerate ca fiind relevante si pentru caracterul/conduita altor persoane din sistem: - …
Coruptia judiciara (5): forme de coruptie
18.01.2008
Formele legale de coruptie penala sunt cele reglementate in Codul penal si Legea 78/2000. Datorita definitiei mai mult de natura etica decat legala pe care o cunoaste coruptia (abuzul de putere in interes privat), exista mai multe forme de coruptie ce se pot intalni in orice domeniu, dar si in procesul de luare a deciziilor judiciare, administrativ-judiciare sau pur administrative: - darea-luarea de mita: implica doua elemente, cel care promite sau da un bun sau alt folos si cel care il …
Proiect de management instanta
17.01.2008
Oricine candideaza pentru ocuparea unei functii de conducere, trebuie sa prezinte un proiect de imbunatatire a activitatii instiantei/parchetului din perspectiva functiei pentru care candideaza. Desi pana acum s-au desfasurat 7 concursuri, nu exista nici un proiect publicat, cu exceptia celor pentru o judecatorie si un parchet al curtii de apel gasite in manualul ` proiect-management-trib-cluj.doc, oct 2007. UPDATE: dupa un an si jumatate, am candidat din nou, de aceasta data pentru …
Personalul - ciocu` mic!
16.01.2008
Lucreaza de 20 ani in justitie. E grefier sef la CAB. Una din cele mai bune din tara. Bataioasa. A fost aleasa lider de sindicat la Bucuresti, apoi preşedinta Federaţiei Naţionale Projust. In 2006 a gestionat o greva nationala a personalului auxiliar din instante. In 2008 mai pregateste una. Negociaza cu MJ. Indura inspectiile CSM. Face statisticile ordonate de sefia Curtii. Constata nereguli in distribuirea salariilor de merit personalului auxiliar. Sesizeaza …
Coruptia judiciara (4): persoane cercetate
15.01.2008
Un punct important de referinta il constituie dosarele instrumentate de catre DNA. Astfel, potrivit comunicatelor de presa ale acestei institutii din anii 2004-2007 cu privire la trimiterile in judecata si potrivit rapoartelor de activitate din anii 2004-2006 cu privire la condamnarile definitive[[1]], rezulta ca au fost intocmite dosare penale pentru urmatoarele categorii de personal din sistemul juridic si infractiuni retinute in sarcina lor: - politisti, atat din cadrul politiei …
O noua lege de salarizare
12.01.2008
E plin de actiuni salariale promovate in justitie chiar de cei din sistemul juridic, dar in special de magistrati. Zilele astea am semnat o actiune in care cerem sa fim platiti la fel ca procurorii de tribunal care lucreaza in DIICOT si DNA. Pai daca eu, judecator la tribunal, sunt egal in grad cu procurorul de la parchetul tribunalului, dar prin lege acesta din urma este platit ca un procuror de la parchetul general, tare imi pare ca si eu as avea dreptul sa fiu platit ca un procuror de …
Coruptia judiciara (3): ce nu este coruptie
12.01.2008
Ce nu este corupţia[[1]] a. Bacsis: in cazul anumitor profesii liberale, in particular cele prin care se presteaza servicii direct clientilor (taximetristi, ospatari, frizeri etc) s-a incetatenit o cutuma: clientii platesc un surplus pentru serviciile prestate, in semn de multumire fata de calitatea serviciului. Desi practicienii in cauza pot abuza de aceasta cutuma favorabila, ea nu constituie coruptie. b. Abuz administrativ Situatia in care un functionar public, oficial sau demnitar abuzeaza …
Coruptia judiciara (2): ce este coruptia
09.01.2008
Comportamentul integru se traduce, printre altele, prin comportamentul cinstit, necorupt. In general, folosirea termenului corupţie
este in legatura cu cel de mita
sau şpaga
. In realitate, corupţia nu se reduce la darea-luarea de mita. 1. Reglementari internaţionale: a. Cea mai cunoscuta definiţie este cea emisa de Transparency International (TI): corupţia este folosirea abuziva a puterii publice incredinţate, pentru obţinerea de beneficii personale. Nu este vorba doar de beneficiile de …
CSM-ataca sub centura
08.01.2008
Am participat la concursul pentru ocuparea unei functii de conducere. Cel cu scandalul, din oct-nov 2007. Am depasit nota minima impusa de regulament, dar se pare ca am avut un contra-concurent mai bun. Am formulat o contestatie bazandu-ma pe surse
, motivand ca unul dintre membrii comisiei de examinare era de la tribunal, desi legea impunea sa fie de la curte. Mi s-a respins. Voi ataca in instanta. Ca sa formulez acea contestatie, am cerut oficial numele si locul de munca a membrilor …