VedemJust - invata legea

Predoiu, doar un fost ministru al justiţiei - ep.5: Strategii

Publicat pe data de 03.08.2012

Strategii

Predoiu se laudă cu o Strategie a Justiţiei. Documentul de care vorbeşte este, probabil, Strategia de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public. Ei bine, acesta nu a fost niciodată aprobată, a rămas o simplă propunere. Dar a fost lansat cu mare fală şi însăşi CE face referire într-un raport la acest document de care, în timp, au uitat cu toţii.

Doar câteva aspecte cuprinse în Strategia neaprobată:

- Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie: ministrul raportează că a redus mai multe posturi la MJ ca să se încadreze în condiţiile de austeritate formată dintr-o direcţie a MJ. Numai că toate posturile reduse din MJ se regăsesc în nou înfiinţata ANC, care în realitate are cu un nr de posturi superior celui redus din MJ. Despre scandalul de la începutul anului soldat cu arestări la ANC, nu mai amintesc.

- Institutul Naţional de Expertize Criminalistice: în plină criză, secondat de un procur ca Secretar de Stat, ministrul înfiinţează noi laboratoare în ţară. Pune la conducerea INEC un procuror, deşi legea vorbeşte de un expert criminalist. Acest sistem de expertize menţin un monopol al statului în domeniu, încălcând standardele CEDO, aşa cum constată un Raport olandez întocmit în 2006. Singurul expert autentic în materie de audio-video îşi dă demisia, şi de unde era o persoană ignorată în ţară şi ale cărui idei au fost respinse de Predoiu, a ajuns să conducă un institut în Colorado. Cel de-al doilea expert care a denunţat în mod repetat nereguli din sistemul de expertize, tocmai a fost dat afară.

- avocaţii: nu a putut rezolva problema legitimităţii celor două structuri de barouri existente în România

- medierea: nu l-am auzit vorbind niciodată de importanţa medierii, situându-se de partea avocaţilor care au impresia falsă că mediatorii le vor lua pâinea. Cu toate acestea, MJ a cheltuit milioane e euro în programe interesând medierea. Fără nici un rezultat, însă.

- consilierii juridici: a rămas aceeaşi profesie incertă ca statut

- educaţia juridică pentru cetăţeni: subiectul a fost absolut ignorat de fostul ministru, înconjurat de auto-intitulaţi specialişti în „management juridic” şi „management judiciar” lipsiţi de minime abilităţi de comunicare.

Mai vorbeşte Predoiu de o Strategie Naţională Anticorupţie – e a patra de acest gen în România. Această Strategie a apărut exact cu câteva zile înainte să vină o echipă de la Comisia Europeană; aproape simultan cu inventarea unei soluţii de urgentare a implementării MCV, reformându-se o comisie care nu ştiu dacă s-a întrunit de două sau trei ori de când există MCV. De fapt, a venit atât de târziu, că două instituţii de bază – CSM şi MAI – au venit cu propria strategie sectorială mai înainte ca documentul de bază să fi fost aprobat. Eu nu văd vreun rezultat al acestei Strategii, la care recent a aderat şi Parlamentul. Este încă un document neasumat serios şi nesprijinit financiar cu care să luăm ochii Europei.