VedemJust - invata legea

Record de inscrieri pentru intrarea in magistratura

Publicat pe data de 23.07.2013

danilet-etica.jpg](http://www.beckshop.ro/concurs_de_admitere_la_inm_si_magistratura_2013_-p6349.html)Saptamana trecuta s-a incheiat etapa de inscriere la cele doua concurs-admitere-inm-si-magistratura-2013 de intrare in justitie care se vor organiza in acest an. Sunt 19 candidati pe un loc la INM si 18 candidati pe un loc la magistratura.

La Institutul National al Magistraturii sunt disponibile 200 de locuri (100 pentru procurori si judecatori) pentru care s-au inscris 3873 de candidati, absolventi ai Facultatii de Drept. Cei care vor trece cele trei probe de concurs si verificarile ulterioare vor deveni auditori de justitie unde, pentru doi ani de zile, vor invata cum sa aplice in practica cunostintele teoretice pe care le au deja. Dupa absolvirea INM, ei vor deveni judecatori si procurori stagiari pentru un an de zile.

La magistratura sunt disponibile anul acesta 70 de locuri, numai pentru judecatori. Pentru acestea s-au inscris 1253 de candidati, toti cu vechime de minim 5 ani in activitate juridica. Cei care vor trece de cele trei probe de concurs si verificarile ulterioare vor deveni direct judecatori definitivi in instantele din Romania.

Pe 25 august se va desfasura prima proba, cea de verificare a cunostintelor de drept material si procesual, civil si penal. Aceasta va fi urmata de proba de verificare a rationamentului logic si de interviu. Cei care trec de aceste probe vor fi supusi examinarii medicale, verificarii aptitudinii psihologice si verificarii conditiei de buna reputatie.

Instrumente utile:

- cu privire la organizarea si desfasurarea concursului: ghid-practic-2013

- cu privire la proba 2 de rationament logic: Ghid de rezolvare a testelor

- cu privire la proba 3 de interviu, deontologie si etica judiciara: Ghid pentru sustinerea interviului.