VedemJust - invata legea

SONDAJ: Trei sferturi dintre români nu mai au încredere în Parlament!!

Publicat pe data de 21.12.2017

sondaj.jpgAzi a fost dat publicității anexa la un sondaj privind încrederea în instituțiile europene și naționale la nivelul țărilor membre ale UE. EUROBAROMENTRUL STANDARD 88 relevă faptul că românii au mult mai multă încredere în Justiție decât în Guvern, Parlament sau Partide politice. Spre stupefacția mea, am descoperit că trei sferturi dintre români nu mai cred în principala instituție democratică a țării: încrederea în Parlament a atins valoarea cea mai scăzută din istoria noastră.

Această știre nu va fi însă la televiziunile care întoxică în fiecare seară cetățenii țării. Nici nu veți auzi așa ceva din gura domnului Tăriceanu, președintele Senatului, care azi a declarat ritos că legile justiției trebuiau modificate chiar mai radical pentru că a scăzut dramatic încrederea în Justiție - de fapt, el a reluat azi o declarație făcută în octombrie 2016, consilierii săi uitând să îi actualizeze datele din discurs. De fapt, dacă cineva ar încerca să vadă unul e dezastrul României, ar rămâne cu ochii doar în sfera politicului: trei sferturi dintre români nu mai cred în instituțiile politice ale Statului. Asta înseamnă, de fapt, că cetățenii nu mai au încredere în instituțiile democratice. Iată mai jos valorile din această toamnă:

Au încredere (%)**Nu au încredere (%)Pagina din anexăPartide politice1384T43Parlament1877T50Guvern2175T49Justiție3659T44Poliție**5540T45Dar să nu credem că Justiția stă mai bine decât Politicul ân mod accidental. Haideți să vedem care au fost valorile în EUROBAROMENTRUL STANDARD 87 anterior, cel care a măsurat încrederea la nivelul primăverii lui 2017.

Au încredere (%)**Nu au încredere (%)Pagina din anexăPartide politice1878T41Parlament2766T44Guvern3362T43Justiție4056T37Poliție5441T38Ce înțelegem din cele două tabele?! **Încrederea în justiție a fost și este mai mare decât în Parlament și Guvern, ajungând la finalul acestui an la un nivel dublu decât în celelalte două puteri. În timp ce în ultimele șase luni neîncrederea în justiție a sporit doar cu 3 procente, neîncrederea în Guvern a sporit amenințător cu 13 procente, iar în Parlament cu 11 procente. Cu alte cuvinte Guvernul și Parlamentul merg la vale, iar Legislativul a ajuns la cea mai mică încredere din istoria României.