Filtre
Ultimele articole
Filtre
Fapta este furt chiar daca inapoiezi ceea ce ai luat de la altul fara drept
08.07.2016
Când eram copil, într-unul din manualele studiate era o povestioară cu un copil obrăznicuţ. Pentru fiecare faptă rea, tatăl său bătea câte un cui în uşă. La un moment dat, puştiul întreabă cum să facă să dispară acele cuie, iar taică-său îl sfătuieşte să facă fapte bune. La fiecare faptă bună făcută, puştiul scotea câte un cui din uşă. După ultimul cui scos, vine fericit la tatăl său şi îi spune: "Tată, tată, uite, am scos şi ultimul cui!". Tatăl se uită la el şi îi spune: "Bine, fiule, dar să …
Concurs admitere 2016. Proba 1: grile penal
13.07.2016
A apărut ediţia de anul acesta a colecţiei de grile pentru pregătirea în vederea susţinerii concursului de admitere la INM şi a celui de admitere directă în magistratură, cu privire la partea de penal din prima probă, de verificare a cunoştinţelor juridice. Este vorba despre o carte concepută potrivit tematicii şi bibliografiei aprobate de CSM pentru acest an. Au fost avute în vedere ultimele modificări aduse legislaţiei penale prin OUG nr. 18 din 2016. Au fost adăugate toate deciziile CCR şi …
Nivelul corupţiei din România determină creşterea pedepselor legale
17.07.2016
CSM a votat propunerea de majorare cu o treime a pedepselor pentru infracţiunile de corupţie din Codul Penal. Un deputat a formulat o iniţiativă legislativă solicitat majorarea limitelor pedepselor legale pentru infracţiunile de luare de mită care acum sunt închisoare 3-10 ani, respectiv pentru infracţiunile de dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, care acum sunt închisoare 2-7 ani (proiectele sunt disponibile AICI şi AICI). În procedura de avizare legislativă, Plenul CSM …
Solidar cu justitia turca
19.07.2016
![Themisdesen] De câţiva ani de zile urmăresc ce se întâmplă cu justiţia din statele europene şi mărturisesc că în unele situaţia este îngrijorătoare, ele depărtându-se de la principii de bază ale democraţiei constituţionale. Astfel, în unele state au avut loc schimbări prin care s-a intenţionat sau chiar au dus la demiterea tuturor judecătorilor şi refuzul de a fi primiţi judecători reformişti (Serbia, 2010); au fost numiţi cu încălcarea procedurilor ori chiar arestaţi judecători de la Curtea …
Interviu Adevarul: intre alergatul dupa pokemoni, legi confuze si combaterea coruptiei
21.07.2016
Interviu apărut pe 20 iulie 2016 în Adevărul sub titlul: Judecătorul Cristi Danileţ: „Alergăm să prindem pokemoni, dar nu găsim soluţii pentru a-i urmări pe cei care se sustrag obligaţiilor stabilite de judecători“. În România s-a ajuns mai mult să se interpreteze dreptul decât să se aplice. O spune judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, care, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, vorbeşte despre ambiguitatea legilor din …
Interviu EUROPUNKT: Intre viata privata si libera exprimare
08.08.2016
Poate difuza cineva imaginile înregistrate cu noi în timp ce ne relaxăm în curtea propriei case, fără acordul nostru? Dar pe cele filmate atunci când ne aflăm la restaurant? Angajatorul ne poate filma la locul de muncă pentru a ne supraveghea activitatea? Este Facebook-ul spaţiu public sau privat? Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a răspuns acestor întrebări şi multor altora pentru Europunkt, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea: …
Interviu Avocatura.com: Povata ZEN pentru candidatii la admiterea in justitie
10.08.2016
INTERVIU dat pe 8 aug.2016 pentru Avocatura.com Cristi Danileț și POVAȚA ZEN pentru candidații la INM: "După mine, interviul ar trebui să dureze jumătate de zi, nu de oră: un om să fie interogat jumătate de zi cu privire la tot ce a făcut, ce are de făcut, cum vede viața, cum vede lumea" …
Admitere justitie 2016: nr.candidati
12.08.2016
Pentru admitere-justitie-2016-s-a-dat-startuldin acest an s-au înscris: 2770 de candidaţi pentru admiterea la INM; sunt 200 locuri de auditori de justiţie, şi 980 de candidaţi pentru recrutarea directă în magistratură; sunt 143 de posturi vacante.
Interviu: despre conflicte, plagiate, stat de drept, studentie, custodie comuna, educatie
06.09.2016
Interviu LaPunkt, 5 sept. 2016: "Despre România, plagiat şi justiţie. Adrian Naftan în dialog cu magistratul Cristi Danileţ". Adrian Naftan: Mă gândeam, ca pentru o scurtă incursiune în substanţa interviului, să menţionăm problemele fundamentale pe scena socio-juridică a societăţii româneşti. Cum vedeţi dvs. relaţia dintre fenomenul social şi cel juridic? — Eu văd trei probleme majore în ţara noastră: sănătatea, educaţia şi justiţia. În acest interviu, mă voi limita la cele două din urmă. …
Parlamentul blocheaza Justitia pentru un fost ministru
20.09.2016
i![palatulparlamentului]Din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoana vizată şi-ar exprima poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra …