VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Pe scurt: despre libertatea de religie

    19.09.2017

    Constituția României consacră libertatea credințelor religioase (art. 29), iar CEDO vorbește de libertatea de religie (art. 9). Această libertate presupune dreptul de a adera sau nu la o religie și de a o practica sau nu, fiind în același timp un element esențial pentru credincioși și un bun prețios pentru atei, agnostici, sceptici și indiferenți (CtEDO, B iserica Mitropolitană a Basarabiei c. Rep. Moldova, 2001). În România se recunosc 18 culte religioase (Legea nr. 489/2006). Biserica …

    Inlocuirea judecatorului in complet. Ce se intampla?

    20.09.2017

    Poate este curios dar, în caz de înlocuire a unui membrul dintr-un complet de judecată cu un alt magistrat, nu există în România vreo procedură cu privire la ce se întâmplă cu procesele aflate în derulare. . Astfel, se întâmplă uneori ca un judecător să plece din sistem prin demisie sau pensionare, ori să promoveze sau să fie transferat la o altă instanță, ori să se admită cererea de abținere/recuzare a sa, ori să fie dat afară disciplinar sau ca urmare unei sancțiuni penale, ori chiar să …

    Adevărata știre de azi: opt membri CSM au votat pentru subordonarea justiției

    28.09.2017

    ![CSM2]Azi CSM a respins propunerile ministrului justiției de a modifica legile justiției. Votul a fost secret și s-a luat cu o majoritate de 10 la 8. Ministrul justiției a lipsit la dezbateri. Ceea ce înseamnă că opt oameni din organismul chemat să apere independența justiției au votat pentru proiectul ministrului. Aceste legi – 303, 304 și 317 – au fost adoptate în anul 2004. În luna februarie a acelui an, mai mulți magistrați s-au deplasat pe ascuns la București și au organizat prima masă …

    10 sfaturi pentru studenti

    02.10.2017

    Că tot a început azi facultatea, aș vrea să transmit și eu niște gânduri studenților: 1. Felicitări pentru parcursul de până acum și succes în ceea ce urmează! 2. Nu vă mai considerați niște liceeni! Facultatea e un loc academic. Comportați-vă ca atare! 3. Încercați să aflați câte ceva despre istoricul facultății dvs, al marilor profesori care au predat acolo și al absolvenților care au ajuns în puncte cheie ân societate. Dacă nu aveți nimic din astea, atunci fiți voi ceea ce lipsește …

    TEST pentru studenti

    02.10.2017

    intrebare.gifTimp de trei ani consecutiv, la cele mai mari întâlniri cu studenții de la Drept și Științe Politice, am aplicat un TEST: „ Câți dintre voi pot să îmi spună numele a cinci politicieni?” întreb. S-au ridicat mâinile instantaneu: printre cei enumerați era un mincinos notoriu, un plagiator dovedit, un condamnat definitiv și un inculpat. „ Acum câți dintre voi îmi puteți spune cinci nume de VIP-uri, mai exact de pițipoance și cocalari, cum le spuneți voi” am continuat. Mâinile s-au …

    Răspuns la scrisoarea unei judecatoare de la CA Oradea

    05.10.2017

    Mâhnită că magistrații tineri au solicitat ministrului să nu meargă mai departe cu proiectul de modificarea legilor justiției, o colegă judecător a găsit de cuviință să îi apostrofeze pe semnatari aducându-le argumente despre mersul cauzelor penale din România. Ca judecător penalist și semnatar al memoriului, sunt îndreptățit să îi răspund colegei civiliste punct cu punct la alegațiile ei, nu înainte de a face observația că mult prea des judecători civiliști își dau cu părerea despre sistemul …

    Replica la raspunsul adus replicii mele la scrisoarea unei judecatoarea din Oradea

    06.10.2017

    Constat că unii citesc, dar nu înțeleg. Se întâmplă și la case mari. Unde etica judiciară este materie de ținut sub praf. Așadar, precizez raspuns-la-scrisoarea-unei-judecatoare-de-la-ca-oradeamea anterioară, care nu credeam că poate fi atât de subtilă: Magistrații nu „servesc” oamenii. Oamenii sunt serviți la bar și restaurante. Dacă nu folosim bine limba română, ajungem să vedem numai slogane peste tot. Magistrații nu au un singur rol, ci trei: să rezolve cauzele cu care sunt sesizați, să …

    Bataia e rupta din rai, dar ne arunca afara din Europa

    09.10.2017

    Începând cu data de 3.10.2017, violența domestică este interzisă în mod absolut în România. În tradiția familiei românești, bătaia e ingredientul nelipsit: soțul își bate soția, părintele își bate copilul, fratele mai mare își bate fratele mai mic. Spun „tradiție” pentru că bătaia datează din cele mai vechi timpuri și o întâlnim în mod regulat în jurul nostru. De aceea s-a și încetățenit în zicale precum „Bătaia e ruptă din rai”, „Eu te-am făcut, eu te omor”, „Unde dă tata crește”. CtEDO a …

    Magistratul sa raspunda ca justitiabilul?!

    12.10.2017

    „Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri ca trebuie ca existe si o raspundere a magistratilor, asa cum exista una si pentru justitiabili” goo.gl/vmxbQpPăi, vestea bună este că deja avem o astfel de răspundere în legislație, cam de câteva decenii: - dacă magistratul comite o infracțiune, este condamnat de către instanța penală; la fel ca și justițiabilul; - dacă magistratul nu vine la serviciu sau pierde un dosar, este sancționat disciplinar de către CSM; întocmai ca orice lucrător; - dacă …

    Interviu VICE.COM: „Anticoruptie, gay etc”

    23.10.2017

    Am dat un interviu la Vice.com pe data de 23 oct. 2017. A apărut pe data de sub titlul „Ce legătură există între lupta anticorupție și drepturile gay din România ”. Poate fi citit și văzut Un proiect mișto, care se numește „Once upon a time in Romania", a fost lansat zilele trecute de mișcarea civică Inițiativa România,* în parteneriat cu VICE România. Ți-am explicat aici, pe larg, toate detaliile proiectului, dar ce trebuie să reții, mai important, este concursul de scurtmetraje pe teme de …