VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    Cazul Robert Roșu și viitorul justiției

    09.03.2022

    A apărut motivarea deciziei de eliberare din penitenciar a avocatului Robert Roșu, condamnat inițial de curtea supremă. Iată mai jos o perspectivă personală asupra acestui dosar: 1. Prin sentinţa penală nr. 39/27.06.2019, pronunţată de Curtea de Apel Brașov – Secţia Penală, inculpatul Roșu a fost achitat pentru cinci infracțiuni care i se imputau: constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă …

    Motivare ICCJ: furt privind identitatea online

    19.02.2021

    S-a publicat motivarea deciziei nr. 4/2021 dată de ICCJ cu privire la deschiderea unui cont pe numele altei persoane, fără voia acesteia.Într-o motivare pe care o consider model, curtea supremă vorbește de furt de identitate, phishing, rețele de socializare, uzurpare de identitate, atingerea adusă vieții private, standarde europene.Trebuie să fac o mențiune: instanța supremă arată că pentru a fi vorba de infracțiunea din art. 325 Codul penal, în fiecare caz concret se va verifica de instanță …

    DGA poate fi organ de urmărire penală delegat și în afara MAI

    04.02.2021

    În M.Of. nr. 118/04.02.2021 s-a publicat motivarea deciziei nr. 21/2020 a ICCJ-CDCD penal cu privire la competenţa DGA de a efectua acte de urmărire penală delegate de procuror şi pentru persoane care nu sunt angajate ale Ministerului de Interne.Astfel, curtea supremă arată că procurorul este cel care efectuează urmărirea penală în mod exclusiv în anumite cazuri, cum ar fi cele de corupţie. Codul de procedură penală îi permite să delege efectuarea unor acte de urmărire către poliţia judiciară. …

    UNBR reacţionează inadmisibil la o soluţie definitivă nemotivată

    19.12.2020

    Un avocat tocmai a fost condamnat definitiv de către ICCJ, iar UNBR a avut o reacție publică vituperantă. Așa ceva nu este permis între profesiile noastre. . Pe de o parte, pentru că magistratura și barourile au un mecanism de comunicare pentru care s-au cheltuit milioane de euro bune care, iată, nu a fost respectat. Există organe specializate care se ocupă de aspectele criticate, apelarea imediată la agora nefiind indicată. . Pe de altă parte, motivarea soluției de condamnare încă nu există. …

    Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. III): desemnarea membrilor CCR

    18.11.2020

    După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră și în [partea a doua] am arătat confuzia provocată de numele actual al instituției și personalului, în acest episod voi face referiri critice în privința legăturii dintre cei care fac numirile și judecătorii CCR.În componența CCR sunt nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani. În prezent, Senatul, Camera Deputaților și Președintele României numesc …

    Schimbari radicale în jurisprudenta CCR cu privire la magistrati: ep.2 – Sefii de la ICCJ

    04.06.2018

    În schimbari-radicale-in-jurisprudenta-ccr-cu-privire-la-magistrati-ep-1-magistratii-detasatiam arătat cum CCR și-a schimbat propria jurisprudență în raport cu magistrații detașați: acum 10 ani a decis că ei pot ocupa orice funcție în stat căci prin detașare ei păstrează doar calitatea de judecător/procuror și nu mai au exercițiul funcției, ca urmare nu au interdicția constituțională de a ocupa altă funcție; anul acesta a pronunțat deja două decizii prin care arată că magistrații trebuie să …

    Dupa o viata de magistrat, Livia Stanciu se pensioneaza. Laudatio

    16.06.2016

    ![Livia-Doina-Stanciu] "Laudatio" (lat.)=discurs de elogiere a cuiva Astăzi, în Plenul CSM, am luat o decizie cu mare greutate: am semnat buletinul de vor pentru decizia de eliberare din funcţie prin pensionare a doamnei judecător dr. Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme. Primul judecător al ţării şi reprezentant al puterii judecătoreşti în ultimii şase ani, Livia Stanciu îşi încheie o carieră de 35 de ani în slujba justiţiei – procuror între anii 1980-1994, judecător între anii …