VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    J`Accuse: toți suntem vinovați de bullying-ul și violența din școli!

    03.11.2022

    Ziua Anti-bullying: Prima zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an a fost proclamată de către UNESCO, în 2019, drept „Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullying-ului la Școală, inclusiv Cyberbullying” ( International Day against Violence and Bullying at School including Cyberbullying). Se recunoaşte astfel că violența școlară, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copiilor și adolescenților la educație, la sănătate și bunăstare. Pentru că îmi este greu să mai …

    Directori de școli aleși de profesori? În niciun caz!

    06.01.2021

    Alegerea directorului școlar de către profesori, propusă recent de noul ministru al educației, mi se pare o idee nepotrivită: pe de o parte, pentru ca ar fi făcută doar de profesori; pe de altă parte, pentru că alegerile nu sunt indicate in acest sistem. . Iată argumentele contra: Dacă se preferă vot din partea profesorilor, mă întreb de ce directorul să nu fie ales și de elevi, și de părinți? Că parcă spunem peste tot că școala implică triada „elevi-profesor-părinte”... În plus, directorul nu …

    Legătura dintre nepurtarea măștii și înregistrarea lecțiilor online

    01.11.2020

    „Gânditul e greu, de aceea cei mai mulți oameni preferă să judece” (C.Jung) Există obligativitatea de a purta mască pentru a te împiedica să faci rău sănătății altora. Da, este adevărat, tu ai tot dreptul să te deplasezi acolo unde dorești și să faci ceea ce vrei. Dar libertatea înseamnă să faci toate aceste lucruri fără a-i pune în pericol pe ceilalți. Așa că, dacă există posibilitatea să ai virusul Sars-Cov-2 și ieși în comunitate, atunci trebuie să respecți niște reguli pentru a nu îi vătăma …

    BOR se opune educatiei sexuale in scoli

    28.04.2020

    𝗔𝗺 𝘃𝗮̆𝘇𝘂𝘁 𝗰𝗮̆ 𝗕𝗢𝗥 𝗮 𝗰𝗿𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗼 𝗹𝗲𝗴𝗲 𝗱𝗲𝗷𝗮 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗠.𝗢𝗳. (Legea nr. 45/2020) 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗼𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝘀𝗲𝘅𝘂𝗮𝗹𝗮̆, 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁. Este de 𝐧𝐞𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭 că BOR spune Parlamentului ce legi să dea sau să nu dea, ori care sunt bune sau …

    Ziua Internațională a Drepturilor Copilului – o zi mai degraba trista

    19.11.2019

    În 1989, pe 20 noiembrie, era adoptată Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului. E a fost ratificată în 1990 de România. În 1996 s-a adoptat la Strasbourg Convenția Europeană a Exercitării Drepturilor Copilului, dar ea nu a fost niciodată ratificată de România. Revenind la Convenția ONU amintită, ea nu se studiază în nicio școală. Nu este amintită în nicio carte de drept, sociologie, psihologie. Au trebuit să treacă 15 ani până când România să adopte legea internă de promovare și …

    La sfârșit de mandat ca membru al CSM

    08.01.2017

    ![cd-csm2011] Am avut onoarea să fiu membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat complet de șase ani. Pe data de 6 ianuarie 2017 mi-am încheiat activitatea în CSM. Începând de luni voi reveni la exercitarea funcției de judecător, la Tribunalul Cluj-secția penală. Din punct de vedere instituțional, pot spune că CSM din care am făcut parte a reușit de cele mai multe ori să protejeze justiția de influențele negative ale politicului. A îmbunătățit procedura de recrutare a …

    Deficienţe în pregătirea candidaţilor pentru magistratură

    24.11.2015

    minuta_19oct.doc pe care, cu acordul lor, am ales să îl dau publicităţii.** Susţinerile constituie o atenţionare foarte serioasă asupra stadiului educaţiei unor tineri şi a calităţii învăţământului românesc – desigur, ne referim la tinerii candidaţi la concursul de admitere la INM sau la admiterea directă în magistratură, care este probabil cel mai greu şi mai serios concurs desfăşurat în România pentru o instituţie publică. Din păcate, extrem de rar s-au asumat astfel de poziţii publice de …

    Romania ocupa locul 59 la competitivitate

    20.07.2015

    ]Raportul anual al World Economic Forum pe 2014-2015 prezintă indicele global al competitivităţii pentru 144 de economii. S-au luat în calcul indici pentru fiecare domeniu în parte, făcându-se, la final, o medie între el. Printre criteriile analizate se numără şi transparenţa decizională, modul în care au fost cheltuiţi banii publici, calitatea infrastructurii, eficienţa, independenţa justiţiei şi inclusiv …