VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Decizia CCR 45/2018 si revocarea sefilor de la varful Ministerului Public

    27.02.2018

    Ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Azi CSM a avizat negativ această propunere. Președintele urmează să decidă. Tot azi a apărut însă și motivarea deciziei CCR referitoare la modificările propuse legii de statut a judecătorilor și procurorilor. A fost destul ca să apară speculații cum că Președintele țării este obligat de acum să facă ceea ce zice ministrul în materie de revocare și soarta doamnei CK ar fi pecetluită. Voi arăta de ce nu este așa: Legea nr. 303/2004, art. 54: …

    Ce ar trebui sa faca un ministru al justitiei

    27.02.2018

    ![logo MJ]Ministrul Justiției trebuie să ducă o luptă nu cu oamenii legii, ci cu cei ai fărădelegii. Ministrul Justiției trebuie să facă echipă cu procurorii pentru combaterea infracționalității în general, a corupției și crimei organizate în special. El trebuie să se asigure de punerea în aplicare a politicii penale a statului, nu de apărare a infractorilor, nu de girare a condamnaților, nu de împlinire a obiectivelor grupurilor de interese de a fura de la cetățeanul onest și a prada bugetul …

    Scrisoare deschisa: ministrul sa respecte independenta justitiei

    26.02.2018

    Am semnat o scrisoare deschisă, alături de alți 1000 de magistrați prin care cerem ca ministrul să respecte în egală măsură independența procurorilor și a judecătorilor, ca politica anticorupție să continue a fi pusă în aplicare și să înceteze atacurile nefondate împotriva magistraților. scrisoarea-magistratilor-romani-pentru-sustinerea-independentei-justitiei.pdf lista-sustineri-scrisoare-1024.pdf

    O actiune disciplinara, o cerere de revocare si un blocaj

    25.02.2018

    Inspecția judiciară a cerut la sfârșitul anului trecut secției de procurori a CSM sancționarea procurorului CK. Cauza este în curs de soluționare. După judecare (audieri, martori, expertize), hotărârea CSM va putea fi recurată la ICCJ. Durează totul cam un an. În același timp ministrul justiției cere revocarea procurorului CK din funcția de conducere. Folosește ca temei, printre altele, și raportul menționat mai sus al Inspecției Judiciare. Secția de procurori a CSM ar trebui să dea un aviz în …

    Ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar al unui magistrat

    24.02.2018

    În calitate de fost membru CSM, unde am activat timp de 6 ani în secția pentru judecători în materie disciplinară, spun în mod ferm: DOSARUL DISCIPLINAR AL UNUI MAGISTRAT NU ESTE PUBLIC. Acest dosar are la bază documente depuse de Inspecția judiciară și documente depuse de secția de disciplină a CSM. Poate ministrul justiției - care, din păcate, în România încă este membru al CSM, lucru evitat în multe state - să publice documente disciplinare privind un magistrat? Eu spun: NU! Mai mult, afirm …

    România: locul 25 in UE la coruptie

    22.02.2018

    A apărut indexul elaborat de Transparency International cu privire la percepția corupției din sectorul public. Au fost evaluate 180 de state: au primit punctaj de la 100 (cel mai curat) la 0 (cel mai corupt). România are același punctaj ca anul precedent: suntem pe locul 59 în lume și pe locul 25 în UE (din 28 de state membre, doar Ungaria și Bulgaria sunt în urma noastră). Raportul complet e aici: https://goo.gl/LiZYVw Ce nu se înțelege în România este pericolul reprezentat de corupție. Iată …

    Joi ministrul justiției prezintă raportul. Ce raport?

    20.02.2018

    Pe 19 febr. 2017 ministrul justiției a anunțat pe pagina sa de FB: „Raport privind activitatea managerială la DNA, joi, 22 februarie 2018, orele 18.00 la Ministerul Justiţiei - Sala de Consiliu”. Despre ce cred eu că e vorba? A. Potrivit legislației în vigoare ( Legea 304/2004), două feluri de rapoarte se pot face asupra DNA (și la fel este și pentru Parchetul General, și pentru DIICOT): un raport propriu de activitate care se face de conducerea instituției și un raport în urma unui …

    Basist, sorist, penal etc...sau despre ipocrizie

    18.02.2018

    Limbajul meu este unul tehnic și rar folosesc alte cuvinte în locul celor pentru care avem termeni juridici. Dar nu pot să nu remarc că cei revoltați azi de folosirea cuvântului „penali” cu privire la cei aflați în anchete sau chiar condamnați sunt aceiași care etichetau cu extrem de multă ușurință drept „băsiști” sau „macoviști” și, mai nou, „soroșiști” și „iohanniști” pe cei care voiau și vor sancționarea penală a infractorilor și păstrarea independenței justiției. Acum, eu aș fi mai …

    Sute de mii de vizualizari: „Educatia ar impiedica cetatenii sa aleaga condamnati”

    16.02.2018

    Despre balonul de sapun cu martorul sub acoperire

    15.02.2018

    ![dna-sediu]Acum, când ne-am lămurit cum stă treaba, pot să îmi exprim și eu un punct de vedere: 1. Televiziunile condamnaților sunt și rămân, din păcate, televiziunile condamnaților. Iar jurnaliștii respectivi sunt, de fapt, teroriști mediatici astfel că pun în pericol întreaga societate; 2. Dezinformarea și manipularea ordinară țin captiv un public de câteva sute de mii de oameni; aceștia să hrănesc cu ură și prin venele lor curg speculații băgate cu forța exclusivităților și în mod regulat - …