Filtre
Ultimele articole
Filtre
Impotriva dezinformarii: „Comisia de la Venetia, unda verde pentru legile justitiei”
03.01.2018
Un ziar - al cărui nume nu îl pot face public din respect față de cititorii care susțin presa autentică - publică astăzi știrea: Comisia de la Veneția ar fi dat undă verde la modificările la legile justiției. Publicația aduce drept argument o prezentare pe care ministrul justiției spune pe contul de FB propriu că ar fi făcut-o în fața acestui organism. Să vedem care sunt minciunile: - Comisia a decretat: Comisia de la Veneția nu poate decreta, adică a trașa și obliga; ci ea salută anumite …
SONDAJ: Trei sferturi dintre români nu mai au încredere în Parlament!!
21.12.2017
**Azi a fost dat publicității anexa la un sondaj privind încrederea în instituțiile europene și naționale la nivelul țărilor membre ale UE. EUROBAROMENTRUL STANDARD 88 relevă faptul că românii au mult mai multă încredere în Justiție decât în Guvern, Parlament sau Partide politice. Spre stupefacția mea, am descoperit că trei sferturi dintre români nu mai cred în principala …
Modificari la legea statutului magistratilor adoptata de C.Dep
12.12.2017
Am citit modificările la legea statutului magistraților adoptată aseară de Camera Deputaților. . Iată cele mai importante aspecte: Se înlătura prevederea cu privire la independența procurorilor și se înlocuiește cu una prin care ei sunt puși sub autoritatea ministrului justiției (sintagmă constituțională, e drept), fără însă a se dezvolta ce înseamnă această autoritate - or, am …
Modificarea legilor justitiei: impunitate pentru magistrati
12.12.2017
LATER EDIT: În această seară a apărut știrea că modificarea votată inițial, a fost supusă unui noi vot și a fost respinsă. Cam așa se fac legile... Parlamentarii nu pot fi arestați, reținuți, percheziționați dacă Parlamentul nu aceptă asta, indiferent de ce faptă penală e vorba. Miniștrii nu pot fi cercetați penal, reținuți, arestați sau percheziționați dacă Parlamentul (pentru miniștrii parlamentari), rspectiv Președintele statului (pentru miniștrii neparlamentari) nu permite acest lucru. Acum …
Modificarea legilor justitiei: sectie speciala de anchetare a magistratilor
10.12.2017
Una dintre marile aberații legislative propuse **prin proiectul de modificare a legii nr 304/2004 este înființarea unei Secții de Investigare a unor infracțiuni din justiție. Aceasta ar urma să facă urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite …
Modificarea legilor justiției: procurorii - independenti sau subordonati?
09.12.2017
Camera Deputaților a decis în această săptămână să elimine prevederea legală care consacră INDEPENDENȚA PROCURORULUI din actuala lege. Votul din Senat va fi decisiv. Sunt unele persoane care susțin că aceasta modificare nu ar fi o problemă, căci potrivit Constituției procurorii sunt SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTIȚIEI. Întâmplător sau nu, sunt cam aceleași persoane care acum câțiva ani invocau un închipuit control al procurorilor de către Executiv, ceea ce atunci era prezentat ca o mare …
Guvernul este servitor, nu stapan
27.11.2017
„Guvernul este un servitor, nu un stăpân” (filosoful Mihai Șora, 26.11.2017). Aceste vorbe trebuie ținute minte. Și le întăresc și eu prin două idei: 1) Guvernul se compune din miniștri. Cuvântul „ministru” provine din latinescul „ministerium” care înseamnă „a fi în slujba/serviciul cuiva”. PS. Bine, dacă spun acum că „magistrat” provine din latinescul „magister” și înseamnă „conducător” probabil că diferența ministru-magistrat ni se va părea uriașă... 2) Unii sunt convinși că oamenii sunt …
Aparitie editoriala: 17 autori au scris ... GAYBOOK
26.11.2017
A apărut o carte despre homosexualitate. 17 autori, printre care mă număr, tratează acest fenomen din perspectiva propriei pregătiri sau ocupații: culturală, sociologică, religioasă, activistă, juridică. Cartea se numește „ Iubirea din oglindă. Despre sex și identitate” și este publicată de editura „Humanitas”. Ea a fost lansată sâmbătă, 25 nov. 2017, la Târgul Gaudeamus din București și se găsește deja în librării. Date despre carte aici. Puteți citi câteva pagini din carte aici. Cartea începe …
Pe înțelesul tuturor: Raportul MCV noiembrie 2017
15.11.2017
![steag UE fluturand]Când am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, Comisia Europeană a decis să monitorizeze în continuare România cu privire la reformele din justiție și la lupta anticorupție. Fixat inițial pentru trei ani, acest Mecanism de Cooperare și Verificare nu este nici până azi ridicat, date fiind măsurile politice ce afectează cele două domenii. Anual apar câte două rapoarte cu privire la țara noastră. Raportul din ianuarie fixa pentru decidenți 12 recomandări de îndeplinit. Raportul de …
Interviu Vice.com: „Romania nu e pregatita pentru legalizarea drogurilor”
09.11.2017
*Am dat un interviu la Vice.com pe data de 9 nov. 2017. A apărut pe data de sub titlul „ Judecătorul Cristi Danileț ne-a spus de ce nu e România pregătită pentru legalizarea drogurilor”. Poate fi citit și văzut În caz că erai la proteste și n-ai prins live-ul de pe pagina noastră de Facebook, țin să te anunț că magistratul Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aseară în redacția VICE pentru un interviu din cadrul proiectului …