VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Replica la raspunsul adus replicii mele la scrisoarea unei judecatoarea din Oradea

    06.10.2017

    Constat că unii citesc, dar nu înțeleg. Se întâmplă și la case mari. Unde etica judiciară este materie de ținut sub praf. Așadar, precizez raspuns-la-scrisoarea-unei-judecatoare-de-la-ca-oradeamea anterioară, care nu credeam că poate fi atât de subtilă: Magistrații nu „servesc” oamenii. Oamenii sunt serviți la bar și restaurante. Dacă nu folosim bine limba română, ajungem să vedem numai slogane peste tot. Magistrații nu au un singur rol, ci trei: să rezolve cauzele cu care sunt sesizați, să …

    Răspuns la scrisoarea unei judecatoare de la CA Oradea

    05.10.2017

    Mâhnită că magistrații tineri au solicitat ministrului să nu meargă mai departe cu proiectul de modificarea legilor justiției, o colegă judecător a găsit de cuviință să îi apostrofeze pe semnatari aducându-le argumente despre mersul cauzelor penale din România. Ca judecător penalist și semnatar al memoriului, sunt îndreptățit să îi răspund colegei civiliste punct cu punct la alegațiile ei, nu înainte de a face observația că mult prea des judecători civiliști își dau cu părerea despre sistemul …

    TEST pentru studenti

    02.10.2017

    intrebare.gifTimp de trei ani consecutiv, la cele mai mari întâlniri cu studenții de la Drept și Științe Politice, am aplicat un TEST: „ Câți dintre voi pot să îmi spună numele a cinci politicieni?” întreb. S-au ridicat mâinile instantaneu: printre cei enumerați era un mincinos notoriu, un plagiator dovedit, un condamnat definitiv și un inculpat. „ Acum câți dintre voi îmi puteți spune cinci nume de VIP-uri, mai exact de pițipoance și cocalari, cum le spuneți voi” am continuat. Mâinile s-au …

    10 sfaturi pentru studenti

    02.10.2017

    Că tot a început azi facultatea, aș vrea să transmit și eu niște gânduri studenților: 1. Felicitări pentru parcursul de până acum și succes în ceea ce urmează! 2. Nu vă mai considerați niște liceeni! Facultatea e un loc academic. Comportați-vă ca atare! 3. Încercați să aflați câte ceva despre istoricul facultății dvs, al marilor profesori care au predat acolo și al absolvenților care au ajuns în puncte cheie ân societate. Dacă nu aveți nimic din astea, atunci fiți voi ceea ce lipsește …

    Adevărata știre de azi: opt membri CSM au votat pentru subordonarea justiției

    28.09.2017

    ![CSM2]Azi CSM a respins propunerile ministrului justiției de a modifica legile justiției. Votul a fost secret și s-a luat cu o majoritate de 10 la 8. Ministrul justiției a lipsit la dezbateri. Ceea ce înseamnă că opt oameni din organismul chemat să apere independența justiției au votat pentru proiectul ministrului. Aceste legi – 303, 304 și 317 – au fost adoptate în anul 2004. În luna februarie a acelui an, mai mulți magistrați s-au deplasat pe ascuns la București și au organizat prima masă …

    Inlocuirea judecatorului in complet. Ce se intampla?

    20.09.2017

    Poate este curios dar, în caz de înlocuire a unui membrul dintr-un complet de judecată cu un alt magistrat, nu există în România vreo procedură cu privire la ce se întâmplă cu procesele aflate în derulare. . Astfel, se întâmplă uneori ca un judecător să plece din sistem prin demisie sau pensionare, ori să promoveze sau să fie transferat la o altă instanță, ori să se admită cererea de abținere/recuzare a sa, ori să fie dat afară disciplinar sau ca urmare unei sancțiuni penale, ori chiar să …

    Pe scurt: despre libertatea de religie

    19.09.2017

    Constituția României consacră libertatea credințelor religioase (art. 29), iar CEDO vorbește de libertatea de religie (art. 9). Această libertate presupune dreptul de a adera sau nu la o religie și de a o practica sau nu, fiind în același timp un element esențial pentru credincioși și un bun prețios pentru atei, agnostici, sceptici și indiferenți (CtEDO, B iserica Mitropolitană a Basarabiei c. Rep. Moldova, 2001). În România se recunosc 18 culte religioase (Legea nr. 489/2006). Biserica …

    Catre familia moderna: periodizarea mutațiilor

    04.09.2017

    Verificând instrumentele internaționale, am ajuns la concluzia că acestea au constatat transformările sociale și/ori au determinat trecerea de la familia clasică la familia contemporană într-un mod vizibil și rapid folosindu-se de standardele impuse de noua religie a secolului 21, drepturile omului ce au ca valoare centrală demnitatea persoanei. Aspectele vechi de putere din familia bazată pe căsătoria tradițională sunt estompate de egalitarismul dintre soți, care tinde în mod firesc - spun …

    Opinia VeDemJust cu privire la propunerile vizand legile justitiei

    31.08.2017

    Opinia asociației VeDemjust din care fac parte cu privire la proiectul din 30.08.2017 de modificare a legilor justiției poate fi citit AICI. Rețin concluziile: 1. Proiectul postat ieri pe site-ul MJ este unul nou, nediscutat cu societatea civilă, care mai înainte de trimitere în procedură de avizare trebuie supus dezbaterii publice. 2. Proiectul nu este fundamentat în mod complet. 3. **Proiectul nu este însoțit de un studiu de impact ale …

    Primul proces simulat cu elevi, filmat

    29.08.2017

    Duminică, 27 august 2017, a avut loc în România un eveniment inedit: un grup de elevi de liceu au simulat un proces penal având ca obiect comiterea unei infracțiuni de violență în școală, care a fost filmat în întregime și transmis în direct de o televiziune locală. Evenimentul a avut loc în cadrul serbării ZIUA COMUNEI BASCOV, din județul Argeș și a fost generat de Protocolul dintre asociația „Voci pentru Democrație și Justiție” - VeDemJust și Casa de Cultură „Adriana Trandafir” din Bascov. El …