Filtre
Ultimele articole
Filtre
Pe scurt: despre libertatea de religie
19.09.2017
Constituția României consacră libertatea credințelor religioase (art. 29), iar CEDO vorbește de libertatea de religie (art. 9). Această libertate presupune dreptul de a adera sau nu la o religie și de a o practica sau nu, fiind în același timp un element esențial pentru credincioși și un bun prețios pentru atei, agnostici, sceptici și indiferenți (CtEDO, B iserica Mitropolitană a Basarabiei c. Rep. Moldova, 2001). În România se recunosc 18 culte religioase (Legea nr. 489/2006). Biserica …
Catre familia moderna: periodizarea mutațiilor
04.09.2017
Verificând instrumentele internaționale, am ajuns la concluzia că acestea au constatat transformările sociale și/ori au determinat trecerea de la familia clasică la familia contemporană într-un mod vizibil și rapid folosindu-se de standardele impuse de noua religie a secolului 21, drepturile omului ce au ca valoare centrală demnitatea persoanei. Aspectele vechi de putere din familia bazată pe căsătoria tradițională sunt estompate de egalitarismul dintre soți, care tinde în mod firesc - spun …
Opinia VeDemJust cu privire la propunerile vizand legile justitiei
31.08.2017
Opinia asociației VeDemjust din care fac parte cu privire la proiectul din 30.08.2017 de modificare a legilor justiției poate fi citit AICI. Rețin concluziile: 1. Proiectul postat ieri pe site-ul MJ este unul nou, nediscutat cu societatea civilă, care mai înainte de trimitere în procedură de avizare trebuie supus dezbaterii publice. 2. Proiectul nu este fundamentat în mod complet. 3. **Proiectul nu este însoțit de un studiu de impact ale …
Primul proces simulat cu elevi, filmat
29.08.2017
Duminică, 27 august 2017, a avut loc în România un eveniment inedit: un grup de elevi de liceu au simulat un proces penal având ca obiect comiterea unei infracțiuni de violență în școală, care a fost filmat în întregime și transmis în direct de o televiziune locală. Evenimentul a avut loc în cadrul serbării ZIUA COMUNEI BASCOV, din județul Argeș și a fost generat de Protocolul dintre asociația „Voci pentru Democrație și Justiție” - VeDemJust și Casa de Cultură „Adriana Trandafir” din Bascov. El …
Raspunderea materiala a magistratilor: o propunere noua e...veche
23.08.2017
Îi văd pe unii că jubilează că ministrul justiției face o modificare cu privire la răspunderea magistraților. Păi, modificarea pe care o face acum MJ constă în modificarea unui cuvânt: acum se prevede că Statul POATE recupera despăgubirile plătite victimei unei erori judiciare, iar pe viitor se va prevedea că acestă recuperare trebuie inițiată în mod OBLIGATORIU. Iar, cei care cred că asta ar fi ceva deosebit și nemaiîntâlnit, spun că de acum încolo gata, s-a rezolvat problema răspunderii …
Pe intelesul tuturor: propunerile MJ de modificare a legilor justitiei
23.08.2017
Astăzi ministrul justiției a făcut legile-justitiei-conferinta-de-presa-microsoft-powerpoint.ppt de modificare a legilor justiției (Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004 și Legea nr. 317/2004). Proiectul este de azi în dezbatere publică, după care se va finaliza proiectul, va fi aprobat de Guvern și se va trimite în Parlament. După ce trece de cele două camere și, eventual, de Curtea Constituțională, va deveni lege dar nu văd să se întâmple acest lucru mai repede de doi ani. Iată mai jos …
Nu exista dreptul de a lua viata ta si a copiilor tai
17.08.2017
Astăzi o mamă s-a sinucis împreună cu cei trei copii ai ei. Rectific: AZI O MAMĂ ȘI-A UCIS COPIII, APOI S-A SINUCIS. Împărtășesc viziunea lui Hegel cum că omul nu este proprietar al vieții sale, deci nu poate renunța când vrea la ea (Hegel, „ Principiile filosofiei dreptului”, para. 70, adaos, publicată în 1820; pentru o viziune opusă - dar vizând doar …
Prezic: calomnia va reaparea in Codul penal
15.08.2017
Îmi permit să fac o predicție: nu va trece un an și vom avea din nou CALOMNIA în Codul penal. Această infracțiune a fost eliminată datorită unui fost magistrat care a crezut în libertatea de exprimare. În mod paradoxal, ea va reapărea din cauza unui jurnalist care a abuzat în mod grav de aceasta, crezând că poate să acuze persoane, în mod public și total nefondat, de comiterea unor ilegalități. Ei bine, nu: exercitarea libertății de exprimare nu permite încălcarea demnității nimănui! Tot ce are …
Pe intelesul tuturor: initiativa si referendumul privind casatoria
14.08.2017
Familia și căsătoria: Constituția consacră două drepturi distincte: dreptul la viață familială ( art. 26) și dreptul la căsătorie ( art.48). Aceleași drepturi distincte sunt consacrate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului care are prioritate în dreptul nostru dacă ar veni în contradicție cu legislația României: dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8) și dreptul la căsătorie (art. 12). Cu alte cuvinte: prin căsătorie se naște o familie, dar o familie nu este neaparat …
Impotriva LGBT pot fi invocate morala sau traditia, pericolul pedofiliei sau puterea majoritatii?
09.08.2017
Există un consens european clar privind recunoașterea dreptului indivizilor de a se identifica în mod deschis ca fiind homosexuali, lesbiene sau orice altă minoritate sexuală și de a-și promova propriile drepturi și libertăți (CEDO, Alekseyev c. Rusiei, 2010, para. 84). Nu este nici un motiv să se considere ca fiind incompatibile menținerea valorilor familiei ca fundament al societății și recunoașterea acceptării sociale a homosexualității (CEDO, Bayev ș.a. c Rusiei, 2010, para. 67). Este o …