Filtre
Ultimele articole
Filtre
Raspunderea materiala a magistratilor: o propunere noua e...veche
23.08.2017
Îi văd pe unii că jubilează că ministrul justiției face o modificare cu privire la răspunderea magistraților. Păi, modificarea pe care o face acum MJ constă în modificarea unui cuvânt: acum se prevede că Statul POATE recupera despăgubirile plătite victimei unei erori judiciare, iar pe viitor se va prevedea că acestă recuperare trebuie inițiată în mod OBLIGATORIU. Iar, cei care cred că asta ar fi ceva deosebit și nemaiîntâlnit, spun că de acum încolo gata, s-a rezolvat problema răspunderii …
Pe intelesul tuturor: propunerile MJ de modificare a legilor justitiei
23.08.2017
Astăzi ministrul justiției a făcut legile-justitiei-conferinta-de-presa-microsoft-powerpoint.ppt de modificare a legilor justiției (Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004 și Legea nr. 317/2004). Proiectul este de azi în dezbatere publică, după care se va finaliza proiectul, va fi aprobat de Guvern și se va trimite în Parlament. După ce trece de cele două camere și, eventual, de Curtea Constituțională, va deveni lege dar nu văd să se întâmple acest lucru mai repede de doi ani. Iată mai jos …
Nu exista dreptul de a lua viata ta si a copiilor tai
17.08.2017
Astăzi o mamă s-a sinucis împreună cu cei trei copii ai ei. Rectific: AZI O MAMĂ ȘI-A UCIS COPIII, APOI S-A SINUCIS. Împărtășesc viziunea lui Hegel cum că omul nu este proprietar al vieții sale, deci nu poate renunța când vrea la ea (Hegel, „ Principiile filosofiei dreptului”, para. 70, adaos, publicată în 1820; pentru o viziune opusă - dar vizând doar …
Prezic: calomnia va reaparea in Codul penal
15.08.2017
Îmi permit să fac o predicție: nu va trece un an și vom avea din nou CALOMNIA în Codul penal. Această infracțiune a fost eliminată datorită unui fost magistrat care a crezut în libertatea de exprimare. În mod paradoxal, ea va reapărea din cauza unui jurnalist care a abuzat în mod grav de aceasta, crezând că poate să acuze persoane, în mod public și total nefondat, de comiterea unor ilegalități. Ei bine, nu: exercitarea libertății de exprimare nu permite încălcarea demnității nimănui! Tot ce are …
Pe intelesul tuturor: initiativa si referendumul privind casatoria
14.08.2017
Familia și căsătoria: Constituția consacră două drepturi distincte: dreptul la viață familială ( art. 26) și dreptul la căsătorie ( art.48). Aceleași drepturi distincte sunt consacrate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului care are prioritate în dreptul nostru dacă ar veni în contradicție cu legislația României: dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8) și dreptul la căsătorie (art. 12). Cu alte cuvinte: prin căsătorie se naște o familie, dar o familie nu este neaparat …
Impotriva LGBT pot fi invocate morala sau traditia, pericolul pedofiliei sau puterea majoritatii?
09.08.2017
Există un consens european clar privind recunoașterea dreptului indivizilor de a se identifica în mod deschis ca fiind homosexuali, lesbiene sau orice altă minoritate sexuală și de a-și promova propriile drepturi și libertăți (CEDO, Alekseyev c. Rusiei, 2010, para. 84). Nu este nici un motiv să se considere ca fiind incompatibile menținerea valorilor familiei ca fundament al societății și recunoașterea acceptării sociale a homosexualității (CEDO, Bayev ș.a. c Rusiei, 2010, para. 67). Este o …
Proces simulat cu elevi la Dorna Art 2017
03.08.2017
In fiecare an la Vatra Dornei se organizeaza, incepând cu anul 2015, Festivalul de Artă și Cultură Urbană „Dorna Art”, organizat de asociația „Redescoperă Vatra-Dornei”, al cărui membru fondator sunt. . La fiecare ediție am fost prezent la manifestare pentru a ține lecții de educație juridică: În 2015 am susținut în aer liber o prezentare pentru copii și am distribuit gratuit broșura „Unde-i lege nu-i tocmeală”. Prezentarea a fost filmată și poate fi …
DEZBATERE: De la familia traditionala la familia postmoderna (VIDEO)
03.08.2017
În data de 2 august 2017 s-a desfășurat la Cluj-Napoca dezbaterea cu public din cadrul evenimentelor Berăria culturală, a 64-a ediție, pe tema „ Familia între nevoie, taină, lege și interese”. Invitați au fost judecătorul Cristi Danileț și preotul Stelian Tofană, iar moderator Ion Novăcescu. Concluziile mele au fost:- societatea modernă este clădită pe valorile creștine; dar, ea a suferit evoluții ce au atras schimbări inclusiv sub aspectul organizării familiei; astăzi, există mai multe tipuri …
File de istorie a justitie: primul procuror anticoruptie
12.07.2017
Foto: Andrei Pungovschi Nu știu dacă își mai amintește cineva de procurorul Ovidiu Budișan, cel care a avut curajul să îl cheme la Parchet pe un președinte de stat. A fost primul procuror numit în fruntea departamentul de luptă împotriva corupției, strămoșul DNA de azi. . Nu există o istorie a justiției - în România așa ceva nu trebuie scris, pentru că asta e țara în care ne omorâm eroii... De aceea, evenimente care au legătură directă cu justiția precum acordarea inamovibilității judecătorilor …
Interviu RoL: Despre homosexualitate si casatorie
08.07.2017