VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Raport de activitate 2016: Inspectia Judiciara

    10.03.2017

    inspectia-judiciara.gif]( http://www.inspectiajudiciara.ro) Inspecția Judiciară a publicat ieri raportul pe anul trecut. Am extras câteva date de interes pentru publicul larg: . au fost înregistrate 6034 sesizări (218 din oficiu) privind activitatea şi conduita judecătorilor sau procurorilor; cele mai multe s-au referit la încălcarea normelor de procedură, instrumentarea şi soluţionarea cauzelor, tergiversarea soluţionării cauzelor sau a lucrărilor, precum şi redactarea cu întârziere a …

    Impotriva dezinformarii: „A scazut drastic increderea in Justitie”

    09.03.2017

    Un site citează un ONG necunoscut care a făcut un sondaj de opinie ce concluzionează că a scăzut încrederea în justiție. Iată mai jos știrea: Adevărul este cu totul altul: după o scăderea în 2016 față de anul precedent, încrederea românilor în Justiție începe în acest an, din nou, să crească. Oricum, chiar și în aceste condiții, Justiția se mențină la distanța considerabilă de Executiv și Legislativ, aflate în increderea-scazuta-in-justitie-doar-o-stire-bine-asezata-in-paginacontinuă. In …

    9.250 acte normative in vigoare

    09.03.2017

    09.03.2017 - Comunicat de presă VeDemJust: legislația primară din România cuprinde 9.250 de acte normative în vigoare. Asociația „VeDem Just” comunică publicul larg datele oficiale cu privire la numărul de acte normative existente în România ce fac parte din așa numita „legislație primară”, adoptate de Legislativ și Executiv. Astfel, la data de 3 martie 2017 erau în vigoare 6.302 de legi, 957 de ordonanțe ale Guvernului și 1.974 de ordonanțe de urgență ale Guvernului care au fost adoptate în …

    „Depolitizarea” CCR?!

    08.03.2017

    Au fost voci în aceste zile care, exprimând dezacordul față de decizia CCR care a „sancționat” DNA în legătură cu urmărirea penală desfășurată în legătură cu OUG 13/2017, au cerut „ depolitizarea” Curții Constituționale. Unii s-au arătat nemulțumiți de faptul că CCR are membrii numiți de organisme politice și au avansat ideea ca atribuțiile să fie preluate de curțile ordinare de justiție. Eu cred că aceștia nu înțeleg rolul CCR, care nu este de a soluționa cauze de drept comun, ci de a verifica …

    Infractionalitatea pe anul 2016

    07.03.2017

    Pe 7 martie 2017 a fost publicat Raportul de activitate al Ministerului Public pentru anul trecut. Am extras câteva date de interes pentru public din care rezultă că au fost trimiși în judecată mai mulți infractori ca anul precedent și a crescut numărul infractorilor minori; sunt mai multe infracțiuni comise contra persoanei (scad omorurile, cresc violurile, crește violența contra familiei) și mai puține contra patrimoniului. Furtul și violențele fizice rămân în topul infracțiunilor. În total: …

    Pe ințelesul tuturor: gratierea din Parlament

    01.03.2017

    Definiție: Grațierea este o iertare a condamnatului pentru a mai efectua pedeapsa la care l-a obligat judecătorul prin hotărâre definitivă. Actele de grațiere sunt, de regulă, individuale, și se dau de Președintele țării prin decret, oricând și pentru orice motiv considerat de el ca fiind potrivit. Cam o dată la 10 ani se dă câte o grațiere colectivă. Potrivit ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor, a mai fost adoptat și un proiect de lege cu privire la grațiere. Acest proiect a fost …

    Separatia puterilor: raspunderea juridica pentru acte politice

    28.02.2017

    Aștept cu o nerăbdare și curiozitate profesională motivarea deciziei Curții Constituționale cu privire la conflictul juridic de natură constituțională dintre DNA și Guvern. Până atunci, îmi permit câteva remarci: Separația puterilor presupune independența instituțională a celor trei puteri publice. Ea este menită să asigure libertatea decizională a membrilor Legislativului, Executivului și Judiciarului. Acestă libertate presupune lipsa …

    Admitere magistratură 2017

    24.02.2017

    concurs-admitere-justitie-2016-ghid; Proba 1: teste la penal și procedura penală - detalii concurs-admitere-2016-proba-1-grile-penal; Proba 2: verificarea raționamentului logic; plus vedeți Ghidul oficial; Proba 3: interviul. Etică și deontologie judiciară - detalii concurs-de-admitere-2016-proba-3-interviul. Toate sunt utile pentru admitere în magistratură, concursul fiind peste două luni - detalii admitere-in-magistratura-concurs-febr-mai-2017

    Pe intelesul tuturor: decizia CCR privind abuzul in serviciu

    22.02.2017

    Celebra, de acum, ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor și-a propus modificarea textului din Codul penal care reglementa abuzul în serviciu sub pretextul că ar exista o decizie a Curții Constituționale (CCR) care impunea acest lucru. După ce s-a revenit asupra OUG 13, prin 7869 ei la cinci zile după publicare, au apărut unele opinii conform cărora infracțiunea de abuz în serviciu nu ar mai exista în Codul penal încă de la data apariției deciziei CCR, iar acest aspect se dorea – …

    Oportunitate vs. Legalitate

    20.02.2017

    După ce acum două săptămâni s-a încercat a se înlătura răspunderea penală a celor care comit abuzul în serviciu prin adoptare de acte normative, azi s-a anunțat intenția de a se înlătura răspunderea administrativă a celor care adoptă acte nelegale. Înțeleg că se încearcă a se inocula ordonanta-de-marti-noapte-pe-intelesul-tuturor care excludea de la răspunderea penală pe cei care comit abuzuri adoptând acte normative), dar acum se vrea și înlăturarea răspunderii administrative?! Mai urmează …