VedemJust - invata legea

Si totusi, ce ne uneste?

Publicat pe data de 03.08.2011

Am vorbit zilele trecute despre dezbinare.

Am intrebat mai intai, mai degraba retoric, ce-ne-dezbina? Traim intr-o tara care avem impresia ca merge la vale incontinuu, in care reformele reusesc cel mult sa intarzie caderea, in care lipsesc valorile si etaloanele, in care profesionalismul e inlocuit de fuga dupa profit imediat, in care legea pare instrument perfect pt scopuri contrare principiilor, in care toti au impresia ca numai ei au dreptate, in care informatia e la putere dar dezinformarea e deasupra a tot si toate, in care multi vorbesc de statul de drept dar nu stiu ce inseamna aceasta sintagma, in care justitia se vrea a fi controlata, in care oamenii sunt despuiati si disecati in piata publica spre deliciul celorlalti, in care demagogia e ridicata la rand de vertite, in care hotii striga hotii! si ipocritii isi aroga rol de formatori de opinie. In care oamenii devin incetul cu incetul umanoizi. De ce am ajuns in halul asta? De ce nu ne mai salutam cu vecinul de scara, de ce nu ne mai imprumutam unul altuia, de ce ignoram criticile prietenilor, de ce sapam dupa informatii can-can-istice, de ce ne hlizim la necazul altora, de ce ne e jena sa strangem un gunoi de pe jos, de ce fumam in locuri publice cand sunt in jurul nostru nefumatori, de ce injuram de fata cu copiii?

Apoi am dat un exemplu recent de cum-se-face-o-dezbinare-studiu-de-caz, vorbind despre raportul MCV de anul acesta si despre promovarea la ICCJ, prezentate primul in mod voit altfel decat in realitate, iar al doilea dintr-o neinformare din partea celor care au scris pe subiect.

Acum vreau sa trec de la problema la solutie. Ce ne poate uni? In acest noian de interese si dezinterese, in fuga continua dupa avere sau celebritate, oare ce ne mai poate uni? Pe noi, puterile din stat? Pe noi, cetatenii din stat? Pe noi, indivizii, cu noi, autoritatile si institutiile statele? Pe noi, cei din trecut cu noi, cei din prezent si poate chiar cu noi, cei din viitor?

Atat de imprastiati pe orizontala fiind, oare putem sa gasim o axis mundi unanim acceptata? Exista un factor coagulant? Exista un punct comun? Exista o verticala? Si daca da, care e aceea? Spre unde sa ne duca ea? Cum o putem activa?

Intrebarile sunt dintr-un registru despre care nu vorbesc prea des, si oricum nu public. Dar poate sunt sau vor fi unii care vor rezona la aceste intrebari. Iar intuitia le va reflecta intentia mea.