VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Profesorul este „functionar public” numai in penal

    16.03.2017

    Curtea supremă a stabilit ieri că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de „funcționar public” cu sensul autonom din art. 175 alin. 1 lit b teza a doua Codul penal, ca urmare poate fi subiect activ al infracțiunii de luare de mită (Decizia nr. 8/2017, complet DCD). Aș vrea să explic puțin această soluție: în dreptul penal unele noțiuni folosite au un înțeles …

    Mars pentru familie si viata

    24.03.2017

    Într-una din zilele viitoare se organizează un MARȘ PENTRU FAMILIE ȘI VIAȚĂ. Acum, unii avem și familie, mai și trăim pe deasupra. Dar nu vreau să vorbesc acum despre părinții de sexe diferite, care sunt căsătoriți, au copii și ...trăiesc. Eu mă gândesc dacă acest marș este și pentru: cei care sunt căsătoriți, nu au copii, deși la încheierea căsătoriei au primit „livret de familie”; cei care au actul de căsătorie de la Primărie, dar nu s-au cununuat religios; cei care sunt căsătoriți, nu au …

    Spalatul rufelor tine, totusi, de igiena

    24.03.2017

    Găsesc drept halucinantă expresia „rufele murdare se spală în familie” adresată ca reproș celor ce apelează la instrumente democratice de a-și susține în mod public opinia în legătură cu lucrurile care nu merg bine într-o instituție sau chiar în propria țară. Nu știu de unde vine această expresie, dar cred că este total inadecvată în contextul la care mă refer. Poate că unii nu au familie (și trei milioane de oameni au dat semnătură că un bărbat părăsit de nevastă, care spală rufele …

    Avocații devin partenerii justitiei!

    29.03.2017

    . O declarație de parteneriat procurori-judecători făcută în 2015, în mod festiv, la Bilanțul de activitate al DNA a fost motiv de speculație cu privire la existența unor înțelegeri oculte între judecători și procurori. Iată că, începând de ieri, avocații au devenit în mod legal astfel de parteneri ai justiției. . Mai țineți minte ce furori a făcut declarația președintelui ICCJ făcută în 2015 cu privire la parteneriatul DNA-Justiție? Degeaba s-a spus că o astfel de declarație se făcuse și cu un …

    T.Toader despre Justitie

    03.04.2017

    În această seară, la o televiziune, ministrul justiției Toader Tudorel a făcut câteva afirmații prin care a demontat multe din susținerile făcute în spațiul public de către politicieni, avocați și jurnaliști în legătură cu deciziile CCR pe marginea abuzului în serviciu și ancheta DNA pe OUG 13: În caz de încălcare a Constituției de către instituțiile publice, nu există sancțiuni personale; Conform Constituției, procurorii îți desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției. …

    INTERVIU: „Gratierea nu rezolva problema, trebuie imbunatatite conditiile din penitenciare”

    04.04.2017

    INTERVIU Cristi Danileț: „Pentru ce să se dorească grațierea?! Dacă motivul este lipsa condițiilor din penitenciare, atunci să se îmbunătățească aceste condiții” Posted on April 4, 2017 ### Ramona Ursu: Domnule Danileț, să facem o analiză a evenimentelor care au întors România pe dos încă de la începutul lui 2017. Totul a pornit odată cu Ordonanța de urgență nr. 13. Pentru cine nu a înțeles ce a fost cu această ordonanță, să explicăm: ce era în neregulă cu ea? Cristi Danileț: Ca judecător, nu …

    CCR a decis: fara condamnati penal in Barouri

    05.04.2017

    Ca urmare a unei decizii de admitere a neconstituționalității de ieri, cei condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni intenționate trebuie excluși din avocatură, fără a se mai cerceta dacă fapta lor aduce sau nu atingere prestigiului profesiei cum cere legea. Ca urmare a acestei decizii, nici nu pot fi primiți în avocatură cei care sunt deja condamnați. Începe mare curățenie în Barouri! Potrivit legii avocaturii calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv …

    Impotriva dezinformarii: „Judecatoarea C.Bogdan a primit bani de la una din partile procesului”

    05.04.2017

    Un articol de presă apărut astăzi reia o știre mai veche, cum că judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru faptul că a prestat o activitate de formare alta decât cea permisă de lege și pentru aceasta a primit bani de la una din părțile implicate în dosarul ICA. Informația este eronată. Astfel, judecătoarea Camelia Bogdan a soluționat acum trei ani cauza penală cunoscută în presă drept „dosarul ICA”, finalizat prin condamnarea unui inculpat la 10 ani închisoare și …

    Imunitatea demnitarilor

    11.04.2017

    ![palatulparlamentului]Parlamentarii nu pot răspunde juridic pentru legile adoptate de Parlament, miniștrii nu pot răspunde juridic pentru ordonanțele și ordonanțele de urgență adoptate de Guvern, magistrații nu pot răspunde pentru hotărârile date, judecătorii CCR nu pot răspunde pentru deciziile CCR - se numește imunitate funcțională. Dar pentru infracțiuni de drept comun, ei răspund ca orice cetățean. Sau ar trebui...Astfel, în procedura de urmărire sau de judecată, există anumite obstacole …

    Magistratii nu pot fi audiati in Comisiile parlamentare

    02.05.2017

    ![palatulparlamentului]Există propuneri cum ca cetățenii să fie obligați să se prezinte în fața comisiilor parlamentare. Evdeint, printre ei, se dorește să fie chemați și magistrații. Eu susţin că aceste propuneri nu sunt conforme cu practica CSM și jurisprudența Curții Constituționale. În data de 24 mai 2007, Plenul CSM a decis în unanimitate că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor …