VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Noua legislatie penala (VII) – aplicarea legii procesuale penale in timp

    01.02.2014

    ] ncpp1febr.doc pentru cauzele începute sub vechiul cod. Regula este: că legea procesuală penală nouă se aplică de la data intrării ei in vigoare tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare. Excepțiile sunt expres enumerate. Valabilitate acte: dacă actele procedurale (de ex, audieri, interceptări etc) au fost întocmite conform codului vechi, ele rămân valabile chiar dacă în codul nou sunt prevăzute alte condiții. După apariția noului cod, încetarea, revocarea, reluarea, modificarea, …

    Noua legislație penală (VI) – aplicarea legii penale în timp

    31.01.2014

    ]Fac o comparație între Codul penal 1968 și noul-cpen-cu-l187.doc. Principiul constituțional este că o**rice lege se aplică numai pentru viitor, cu excepția legii penale mai favorabile (mitior lex).** 1. Situații cu privire la pedepse: - pentru procese în curs: dacă se comite fapta pe codul vechi și pedeapsa e mai ușoară pe codul nou (pentru exemple, vezi noua-legislatie-penala-iii-noul-codul-penal-partea-speciala-elemente-de-noutate), judecătorul va aplica pedeapsa după codul nou care, …

    Noua legislație penală (V) – noutăți privind medierea

    30.01.2014

    ]Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal și Noului Cod de procedură penală, vor intra în vigoare dispoziții din Legea nr. 255/2013 care modifică Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea și organizarea profesiei de mediator, dezvoltând în mod substanțial instituția medierii penale. Înțeleg să fac câteva observații: 1. Potrivit legii noi, medierea în timpul unui proces penal ar fi posibilă în latura penală pentru un număr restrâns de infracțiuni (anume cele cu privire la care este …

    Noua legislatie penala (IV): Noul Codul de procedură penală – elemente de noutate

    29.01.2014

    ]** Faze procesuale şi organe judiciare: Procesul penal va avea patru faze: urmărirea penală (care se desfăşoară cu privire la faptă imediat după sesizare, şi apoi cu privire la persoana), camera preliminară, judecata (în primă instanţă şi, eventual, în calea de atac a apelului) şi executarea a hotărârii judecătoreşti definitive. Organele de urmărire penală sunt procurorul şi organele de cercetare penală (cele ale poliţiei judiciare şi cele speciale). În cursul urmăririi penale, drepturile …

    Noua legislație penală (III): Noul Codul penal, partea specială – elemente de noutate

    28.01.2014

    ]Față de Codul penal 1969, sunt modificări în ce privește cuantumul pedepsei, care în general scade. Apar noi infracțiuni, altele sunt abrogate, iar pentru altele se modifică conținutul constitutiv. În noul Cod penal sunt preluate și unele infracțiuni din legi speciale: cele privind traficul de persoane, protecția drepturilor copilului, comerțul electronic, executorii judecătorești, protecția martorilor, circulația pe drumurile publice (pe noul Cod va avea importanță alcoolemia la momentul …

    Interviu Ziare.com: „Politicienii trebuie sa devina un model de respectare a legilor”

    28.01.2014

    SURSA: Ziare.com Reforma facuta in ultimii 10 ani in justitie a produs efecte notabile, atat la nivelul sistemului judiciar, cat si la nivelul populatiei. Presiunea MCV a fost si ramane benefica, spune judecatorul Cristi Danilet, membru CSM. Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, judecatorul face o comparatie intre justitia din 2003 si cea de acum, si subliniaza importanta presiunii pozitive puse de UE asupra decidentilor de la Bucuresti, in contextul in care saptamana trecuta a fost …

    Noua legislație penală (II): Noul Codul penal, partea generală – elemente de noutate

    27.01.2014

    ]Infracțiunea are o nouă definiție: fapta prevăzută de legea penală (Codul penal și legile speciale cu dispoziții penale), comisă cu vinovăție (intenție, culpă, praeterintenție), nejustificată (sunt cauze justificative: legitima apărare, starea de necesitate, exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații, consimțământul persoanei vătămare) și imputabilă celui care a săvârșit-o (sunt cauze de neimputabilitate: constrângerea fizică, constrângerea morală, excesul neimputabil, minoritatea …

    Noua legislație penală (I): Aprecieri generale

    27.01.2014

    ] De la 1 februarie 2014 se vor aplica mai multe acte normative noi: - noul-cpen-cu-l187.doc privind Codul penal (modificat și însoțit de Legea nr.187/2012 de punere a sa în aplicare); - ncpp1febr.doc privind Codul de procedură penală (modificat și însoțit de Legea nr.255/2013 de punere a sa în aplicare, modificată la rândul ei prin OUG nr. 116/2013; de Hot.CSM 79/2014 de modificare a Regulamentului de ordine interioară a instanțelor); - Legea nr.252/2013 privind sistemul de probațiune …

    Interviu Crai nou: „Judecatorul este mai intai om”

    23.01.2014

    crainou.gif]SURSA: Crai Nou Interviu cu judecătorul CRISTI DANILEŢ, membru CSM, prezent la seminarul „Ziua mondială a medierii” care s-a încheiat ieri la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava – Ce înseamnă, în opinia dvs., un judecător cu vocaţie? – Un judecător cu vocaţie, spun eu, trebuie: 1. să soluţioneze litigiile potrivit legii, adică să fie de un înalt profesionalism; 2. să reprezinte garantul drepturilor şi libertăţilor omului, adică acea persoană privită cu speranţă şi încredere …

    Interviu Revista22: „Cine greseste plateste”

    21.01.2014

    ]SURSA: Revista22 Ultima decizie a CSM condamnă declarațiile premierului Ponta, spunând că ele afectează independența justiției. Am asistat la declarații dure din partea președintei ÎCCJ , Livia Stanciu. Ce semnal a dorit CSM să dea? Hotărârea CSM de săptămâna trecută este una dintre cele mai curajoase decizii din ultimii doi ani: premierul țării și un ministru și-au permis să arunce în spațiul public atacuri dure împotriva completului de judecată care a condamnat, pentru a doua oară în ultimii …