VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Filtre , active

    tag : Noile Coduri Remove filter for Objects

    Legile nu trebuie modificate dupa ureche

    03.07.2018

    ![palatulparlamentului] Și totuși legile nu trebuie modificate după ureche!Eu înțeleg că atunci când modifici textul unei infracțiuni din Codul penal trebuie să ai în vedere o anumită politică publică: vezi cât e pedeapsa în Codul vechi, afli câte infracțiuni de acest gen s-au comis în ultimii cinci sau zece ani, discuți cu magistrații problemele de aplicare, te consulți cu profesorii de drept penal partea specială, studiezi dreptul comparat și de abia apoi faci propunerea prin care modifici …

    O luam de la capat: proiect de lege privind modificarea Codurilor

    06.02.2017

    UPDATE, 07.02.2017: MJ a retras acest proiect de lege - vezi comunicat. Guvernul încearcă iar modificarea codurilor, de această dată prin lege. Doar că...modificările reiau prevederile controversate din OUG de marți noapte la care însuși Guvernul a renunțat duminică. În mod curios, deși ieri Ministerul Justiției a trimis pe fax și azi prin curier documentul la CSM pentru avizare (număr de înregistrare 2/20578/05.02.20177), după …

    Interviu Adevarul: intre alergatul dupa pokemoni, legi confuze si combaterea coruptiei

    21.07.2016

    Interviu apărut pe 20 iulie 2016 în Adevărul sub titlul: Judecătorul Cristi Danileţ: „Alergăm să prindem pokemoni, dar nu găsim soluţii pentru a-i urmări pe cei care se sustrag obligaţiilor stabilite de judecători“. În România s-a ajuns mai mult să se interpreteze dreptul decât să se aplice. O spune judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, care, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, vorbeşte despre ambiguitatea legilor din …

    Alcoolismul si carnagiul de pe soselele din Romania: sanctionare insuficienta

    22.08.2015

    ]Preambul: În aceste zile asistăm la reluarea dezbaterilor cu privire la modul de sancţionare a infracţiunilor comise în trafic. Din păcate, urmare a agresării unor poliţişti în trafic de către şoferi care consumaseră băuturi alcoolice înainte să se urce la volan ( Bucureşti, Mamaia). Încă din anul 2010 UE a alcătuit un Plan de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere până în anul 2020. În martie 2015 Comisia Europeană chiar a publicat date statistice cu privire la decesele în urma …

    Demitizarea justiţiei. Ep. 9: `România este republica procurorilor`

    12.05.2015

    ]Mitul potrivit căruia am trăi într-o republică a procurorilor este relativ recent. El vrea să exprime faptul că procurorii ar fi atât de puternici încât până şi judecătorii se tem de ei. Ca urmare, eventualele abuzuri ale procurorilor nu ar putea fi sancţionate, actele ilegale nu ar fi infirmate şi oamenii nevinovaţi ar suferi din pricina procurorilor, fără ca judecătorii să îşi îndeplinească rolul de garanţi ai drepturilor şi libertăţilor omului. Cele mai grave măsuri cu privire la o persoană …

    Interviu Revista22: `Legea si justitia trebuie sa fie egale pentru toti`

    07.04.2015

    Interviu acordat Revistei22, Anul XXV (1307), 7-14 aprilie 2015 „ Justiția nu trebuie să se substituie în niciun caz factorilor politici, după cum, invers, factorii politici nu trebuie să se substituie justiției, atunci când e vorba de instrumentarea de dosare.“ Aș începe cu o chestiune extrem de discutată în acest moment, în special legată de cazul Șova. Am avut proteste în stradă, am avut luări de poziție ale unor ambasade asupra felului în care se gestionează la nivelul parlamentului aceste …

    Demitizarea justiției. Ep.1: „Justiția română soluționează doar cauze penale”

    23.10.2014

    ]Mi-am propus ca pe parcursul mai multor postări să înlătur prejudecățile și deformările ce există în legătură cu justiția română și care aparțin în egală măsură populației și magistraților. Îmi doresc dacă nu să spulber iluziile care acoperă (a se citi „înnegresc”, dar și „ascund”) sistemul în care îmi desfășor cu pasiune activitatea, măcar să provoc o dezbatere. Nu atât despre trecut, cât mai ales despre viitorul sistemului de justiție din România pe care nu îl mai văd deloc izolat cum era …

    Admitere 2014: Grile penal si procesual penal

    14.05.2014

    ]Pentru a veni în sprijinul candidaților de anul acesta, am alcătuit o colecţie de întrebări grilă în materie penală. Am ţinut cont de propunerile privind tematica şi bibliografia concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii şi de admitere în magistratură, sesiunea august-octombrie 2014, aprobate prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 449 din 3 aprilie 2014 - pentru concursul din acest an, s-a decis ca tematica să fie abordată în întregime …

    Codul penal pe intelesul tinerilor:`Unde-i lege nu-i tocmeala`

    13.05.2014

    ] ] UPDATE: Vă aștept să sprijiniți acest proiect prin donații sau alt gen de suport AICI A apărut manualul de educație juridică „ unde-i-lege-nu-i-tocmeala.pdf”, adresat tinerilor peste 14 ani, la a cărui alcătuire am contribuit. De la vârsta de 14 ani, o persoană care comite o infracțiune poate fi sancționată penal în România. Dar ce sunt sunt infracțiunile, unde pot fi ele găsite, ce sancțiuni se pot aplica, cum evităm să devenim victime, cum și unde formulăm o plângere, cum evităm acțiunile …

    Carte noua: „Ghid de mediere penala”

    12.05.2014

    ]Semnalez o nouă apariție editorială la care mi-am adus contribuția în calitate de coordonator: „Ghid de mediere penală” - autori jud. dr. Cristi Danileț, lect. dr. Ana-Maria Szabo, med. Ion Dedu și med. Andreea Răduț, publicat la prestigoasa editură C.H.Beck. Lucrarea „ Ghid de mediere penală” este prima de acest gen ce apare ulterior datei de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare noul Cod penal și …