VedemJust - invata legea

Unii nu stiu ce e integritatea

Publicat pe data de 06.02.2011

danilet2.jpg]Integritatea profesionala este pentru mine un crez. Desi pare greu de acceptat de cei obisnuiti sa vada peste tot relatii, exista in lumea asta si oameni corecti, care incearca si chiar reusesc sa fie buni profesionisti. Si vreau sa cred ca ma numar printre acestia.

Inainte de campania electorala pentru CSM am primit un telefon de la un jurnalist care m-a anuntat ca cineva ii furnizase niste hotarari judecatoresti privind litigii ale mele care tin de familie. Stiind de nemernicia unui coleg din sistem care a mintit un presedinte de instanta pentru a face rost de acele hotarari pe motiv ca urmeaza sa scrie un articol de specialitate pronind de la anumite hotarari judecatoresti, am replicat jurnalistului ca e viata mea privata si nu accept sa discut despre aceasta. Nu folosisem in niciun fel calitatea profesionala pentru a purta acele procese. Am denuntat la acel moment, pe blogul propriu, santajul care se incerca de acel coleg asupra mea.

In urma cu o saptamana, acelasi jurnalist m-a avertizat ca presedintele CSM urma sa fie atacat in presa, ca nu trebuie sa ne suparam caci asta e presa, si ca presedintele incalcase deontologia. Am replicat ca nu incalci cu nimic deontologia daca participi la o distractie in privat unde nu folosesti calitatea oficiala, iar faptul ca presa sanatoasa nu a preluat un astfel de subiect a dovedit ca am dreptate. Apoi el mi-a spus in mod explicit sa ii dau ce am despre magistrati ca el va publica. I-am replicat imediat ca purtarea de acum incolo a vreunei discutii cu el ma pune pe mine in situatia de a incalca deontologia si am decis sa refuz orice colaborare cu acel jurnalist sau presa unde scrie.

Ca sa fiu mai explicit: mi s-au solicitat informatii despre magistrati, de care urma sa iau la cunostinta in virtutea calitatii mele de membru CSM, eu intelegand lesne ca urma sa fiu/fim protejati de atacuri in presa. Ei bine, nu am de gand sa fac acest troc.

Cat despre informatiile vehiculate despre mine in legatura cu apartenenta la unele organizatii: Printr-un mesaj postat pe 7 ian. 2011 pe forumul de discutii al SoJust imi anuntat demisia din aceasta organizatie non-profesionala, depusa in scris la vicepresedinte. Printr-un mesaj similar postat pe 17 ian 2011 pe site-ul UNJR am anuntat demisia din aceasta organizatie profesionala a judecatorilor. Cele doua demisii au fost operate imediat in CV-ul de pe blogul meu la rubrica about. Pe data de 21 ian 2011 am semnat declaratia de integritate propusa de presedintele CSM; constatand ca este necunoscuta publicului intrucat urmatoarele sedinte ale CSM au fost date peste cap de decizia CCR in ce ne priveste, pe 1 febr 2011 am postat-o si pe site-ul CSM. Pe 3 febr am instiintat si TI-Ro de demisia mea. Inca o precizare: nu am primit niciodata vreo forma de finantare de la veuna din cele trei organizatii - contrar asteptarilor, toata activitatea mea a fost pur si simplu din dedicatie.

Sunt primul membru CSM care am procedat astfel, renuntand la calitatea de membru in organizatiile in care am activat ani buni, pe simplul motiv ca am vrut sa anunt in mod public angajamentul meu de a incerca sa evit orice partizanat sau aparenta de partizanat in solutiile pe care le voi da.

In rest, informatiile despre mine se vor putea obtine de la CSM si de pe blogul meu (unde inca din prima zi ca membru CSM am creat o activitate-membru-csmspeciala ce releva agenda mea zilnica, lucru inca unic in Romania pentru un angajat al statului).

Si, ca sa inchei in nota in care am inceput: voi evita conflictul de interese si nu voi vota niciodata in CSM atunci cand se va putea pune problema unei lipse de obiectivitate datorita relatiilor mele cu cei aflati in fata mea. Nu ma intereseaza beneficiul in folosul personal sau al altora din exercitarea acestei functii. Nu am cerut niciodata si nu voi cere presei sa ma sustina in vrun fel sau sa ma picteze in culori roz bombon; din contra, eu am fost cel sunat si solicitat sa imi exprim opinia sau sa scriu editoriale ori sa raspund intrebarilor unor interviuri - niciodata nu le-am initiat eu. Nu datorez nici un fel de recunostinta si nu am nici un fel de serviciu de intors pentru ca ocup functia de judecator si pe cea de membru CSM. Nimanui.

E ceea ce ma face sa fiu independent in exercitarea functiei. O calitate pe care din ce in ce mai multi magistrati si-o manifesta, ceea ce e insa greu de acceptat pentru multi din afara, obisnuiti sa controleze sistemul prin tot felul de mecanisme.