VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    EVENIMENT: Coruptia si anticoruptia din sistemul juridic

    02.11.2009

    Pe data de 17 nov 2009, la Bucuresti, voi lansa o carte cu un subiect incitant: Coruptia si anticoruptia din sistemul juridic. Ea este rezultatul unui studiu efectuat pe parcursul a doi ani, cuprinzand referiri la toate documentele internationale care fac referire la acest subiect, toata legislatia Romaniei in materie si insistand pe aspectele de integritate ale personalului din sistemul juridic. Cartea, publicata cu sprijinul KAS-PSDESE va fi lansata intr-un cadru festiv , iar distribuirea ei …

    Studiu impact

    31.10.2009

    30-10-2011-mj-project-raport-interimar-3_final-draft_ro.doc 2011-10-30-raport-interimar-3-tabel-raspunsuri-comentarii-grup-de-lucru_final_ro.doc

    Numirea Presedintelui ICCJ

    25.10.2009

    Numirea Presedintelui ICCJ nu a starbit dezbateri asa cum s-ar fi asteptat poate unii, raportandu-se la rolul crucial al ICCJ in viata juridica romaneasca si la rolul Presedintelui ICCJ dat nu numai de functia manageriala la nivelul acestei curti, ci mai ales de calitatea de reprezentant in virtutea legii – art.3 lit c Legea 317/2004 - al puterii judecatoresti (adica al intregului corp de judecatori). Incerc eu sa ating cateva puncte sensibile ale acestei numiri: 1. Procedura legala de numire …

    Justitia romana-o justitie civila

    23.10.2009

    european-day.gifSunt convins ca majoritatea cetatenilor nu stiu varietatea cazurilor care sunt solutionate de instantele din Romania. Vedem la TV de dosare penale deschise unor politicieni pentru coruptie, mai vedem ceva imagini filmate cu indivizi care vand droguri si mai vedem la stirile de la ora 5 PM cazuri de infractiuni violente. Si, da, cand mai vine o condamnare a Romaniei la CEDO, se vorbeste si de dosare cu case nationalizate. In rest, nimic. In Romania anual sunt 2 milioane de …

    Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania

    21.10.2009

    ] Lunea trecuta, Initiativa pentru o Justitie Curata a lansat, in cadrul unei dezbateri la care au luat parte magistrati, avocati, experti criminalisti si jurnalisti, studiul „Vulnerabilitati ale sistemului juridic din Romania”. Lucrarea a fost intocmita de subsemnatul, in calitate de presedinte al [Societatii pentru Justitie …

    Previziune implinita: Morar si Kovesi

    02.10.2009

    Spuneam in predoiu-propunerea-pt-mjca nominalizarea lui Predoiu la conducerea MJ, dupa un mandat scurs sub un alt guvern este fireasca numai daca se bazeaza pe un singur argument: neschimbarea procurorilor Morar de la conducerea DNA si Kovesi de la conducerea PICCJ. Si am avut dreptate: dupa ce initial Predoiu, ministru in cabinetul Tariceanu2 a refuzat prelungirea lui Morar propunand un alt procuror, acelasi Predoiu, ministru in cabinetul Boc1 il propune in final pe Morar care este numit de …

    Curatenie in propria `ograda`

    28.09.2009

    Eu recunosc ca avem o problema cu prezentarea activitatii noastre. Atat in privinta rezultatelor pozitive, cat si a eforturilor in legatura cu vulnerabilitatile din sistem. De aici caracterul de casta atribuit corpului judiciar. Desi dintre toate sistemele publice, cel judiciar este cel mai transparent. In acest sens, iata ce raspuns am primit de la CSM ( adresa nr. 2/22703/1154/BIPRMM din 09.07.2009) in legatura cu sanctionarea magistratilor: ` In perioada 01.01.2006-25.06.2009, CSM: - A …

    Provocare (2): cei trei `i`

    23.09.2009

    Multumesc celor care au raspuns la prima provocare, aceea de a raspunde la intrebarea ce e independenta justiei si de ce avem nevoie de ea. Din nefericire, putini au vazut in independenta o conditie pentru o justitie corecta (echitabila), majoritatea comentatorilor insistand pe responsabilitatea (deseori confundata cu raspunderea) magistratilor, ca si cum daca un magistrat ar raspunde pentru solutiile gresite (ipoteza oricum gresita pentru ca statistic 80% din solutiile atacate sunt mentinute …

    Provocare (1): ce este independenta justitiei?

    19.09.2009

    Constat ca majoritatea discutiilor care se poarta in aceste zile in legatura cu protestul magistratilor se limiteaza la doua aspecte: magistratii vor mai multi bani si magistratii nu merita mai multi bani. Cum am spus de cateva ori, magistratii nu vor mai multi bani, ci vor ca noua lege de salarizare sa nu le afecteze in sens negativ veniturile, ca si conditie a respectarii independentei justitiei. Cat despre merite, nimeni nu a dovedit cu argumente ca nu merita remunerati, sustinerile cum ca …

    Nimeni nu iese din protest

    18.09.2009

    Azi, magistratii din Romania au demonstrat ca au demnitate. Ca nu se intimideaza la acuzele Presedintelui Romaniei, ca nu se tem de presa salbatica, ca nu cedeaza amenintarilor interlopilor sau serviciilor si ca nu se subordoneaza unui CSM evaziv sau a unor sefi tributari altor mentalitati. Azi, mai mult de 3/4 dintre judecatorii Romaniei au votat pentru continuarea protestului. Doar 3 instante au votat suspendarea acestuia. Nimeni nu a decis incetarea lui. Restul instantelor vor vota luni, …