Filtre
Ultimele articole
Filtre
Liberarea conditionata nu poate fi o formalitate
14.06.2020
Un caz recent al unei fete ucise prin ardere oripilează din nou România. Și noi, magistrații, suntem la fel de revoltați că astfel de evenimente au loc. Ca tata sunt speriat ca se întâmplă astfel de lucruri. Se pare că suspectul e un fost deținut, liberat condiționat mai înainte de ispășirea în întregime a pedepsei. Nu îmi permit să discut soluția de liberare, căci nu cunosc dosarul respectiv, dar folosesc acest prilej pentru a arăta cum funcționează instituția liberării condiționate:- …
Ei nu primesc educatie sexuala la scoala. Nici nu au nevoie
14.06.2020
Nu voi comenta nimic la aceste cazuri. Din păcate, ele sunt reale. Și sunt mult mai multe decât știm oficial sau vom ști vreodată. Educaţie sexuală la şcoală Un adolescent are relaţii intime cu o colegă. În timpul sexului oral, o filmează. Ca să se laude, îi trimite unui prieten filmulețul. Acesta i-l arată prietenei lui, aflată în duşmănie cu fata din film. Ca urmare, aceasta împrăştie filmuleţul tuturor colegilor de clasă. Toţi sunt acum anchetaţi: pentru că fata din film e minoră, …
Romania este in STARE DE ALERTA
14.05.2020
Consiliul Național pentru Situații de Urgență, condus de prim-ministru, a decis în această seară instaurarea stării de alertă și măsurile necesare pentru protecție de virus Sars-Cov-2:1. Din 15 mai 2020 se declară stare de alertă, la nivel național, pentru 30 zile; 2. Regulile sunt în anexă; 3. Regulile de desfășurare în diverse domenii și adoptă de miniștri împreună cu ministrul sănătății; 4. Alte măsuri se emit de administrațiile locale. Hotărârea se publică în Monitorul Oficial și va …
Si totusi o hotarare a CCR ar putea fi revizuita
06.05.2020
Într-un Precizari.pdf de astăzi, CCR afirmă că hotărârile sale nu pot fi revizuite - asta apropo de critica adusă de Președintele statului față de decizia CCR găsită ca fiind contrară drepturilor omului de către CEDO în cazul Kovesi. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:- art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu ***regulile procedurii …
Kovesi a castigat la CEDO
05.05.2020
CtEDO a decis azi: revocarea lui Kovesi încalcă drepturile omului - dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.**OBIECTUL CAUZEI:** Curtea Europeană a Drepturilor Omului a analizat decizia Presedintelui României de a revoca din funcţie Procurorul şef al DNA, pe doamna Kovesi, la cererea Ministrului Justiţiei, fapt acceptat atunci de CCR, prin prisma faptului că nu i s-a asigurat dreptul la un proces echitabil şi a fost …
INTERVIU: Criza pandemică ne-a dat tuturor o lecție civică și juridică de mare impact
05.05.2020
Interviu apărut în Revista Cariere din 5 mai 2020, de Cati Lupaşcu, sub titlul: "Judecătorul Cristi Danileț: Criza pandemică ne-a dat tuturor o lecție civică și juridică de mare impact". ”Prieteni, haideți să ajutăm SPITALELE!”.Așa a început, la mijlocul lunii martie, una dintre cele mai mari acțiuni umanitare din România, menite a proteja personalul medical în lupta cu COVID 19. Când a primit acest mesaj, nici nu știa ce e aceea „vizieră”. Câțiva amici din Cluj i-au spus însă că a luat naștere …
BOR se opune educatiei sexuale in scoli
28.04.2020
𝗔𝗺 𝘃𝗮̆𝘇𝘂𝘁 𝗰𝗮̆ 𝗕𝗢𝗥 𝗮 𝗰𝗿𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗼 𝗹𝗲𝗴𝗲 𝗱𝗲𝗷𝗮 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗠.𝗢𝗳. (Legea nr. 45/2020) 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗼𝗿𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝘀𝗲𝘅𝘂𝗮𝗹𝗮̆, 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁. Este de 𝐧𝐞𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭 că BOR spune Parlamentului ce legi să dea sau să nu dea, ori care sunt bune sau …
Romania a derogat de la CEDO. Oare chiar trebuia?
21.03.2020
*Am făcut o analiză a derogării României de la CEDO. Pur și simplu nu găsesc argumente suficiente pentru a justifica suspendarea sistemului european de protecție a drepturilor omului în țara noastră.**În plus, nu înțeleg cum poate da odine un ministru civil, printr-un act militar care nu are putere de lege, unor civili care nu sunt în subordinea sa.*1. Rmânia este țară membră a Consiliului Europei din anul 1993, când s-a obligat să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului, …
Noile modificări ale Legii educației nu sunt motiv de îngrijorare pentru profesori
03.01.2020
profesor.jpeg *Pe 2 ianuarie 2020 au intrat în vigoare modificări la Legea educației, aduse prin Legea nr. 260/2019. Potrivit fișei de propunere legislativă accesibilă aici inițiativa a venit de la un fost ministru al educației care a dorit să se poată lua mai facil măsuri împotriva cadrelor didactice cu un comportament inadecvat. Modificările vizează atât evaluarea medicală cât și procedura disciplinară. Voi sublinia noutățile:***Cu privire la inaptitudine profesională de natură …
Cum am petrecut Revolutia din 1989
22.12.2019
În luna decembrie 1989 tocmai făcusem 14 ani. În ziua de 16 sau de 17 decembrie tata asculta Radio „Europa Liberă”. Stăteam sub plapumă cu toții și înțelegeam că ceva rău se întâmplă. Am venit cu ideea de a lua la întâmplare un număr de telefon din cartea galbenă aflată pe atunci în orice casă și să sunăm la Timișoara. Tata s-a opus, spunând că telefoanele sunt ascultate. Profesorul de istorie, responsabil cu pregătirea politică, ne-a chemat de urgență la școală. Trebuia să organizăm o …