Filtre
Ultimele articole
Filtre
Este legală obligativitatea purtării măştii?
30.10.2020
AM VĂZUT că se derulează pe internet susţineri ale unora că nu ar trebui purtată masca pe motiv că hotărârile emise de Guvern sau cele locale, care obligă la acest lucru, ar încălca o anumită lege a Parlamentului. . SĂ NE LĂMURIM: Într-un stat de drept guvernarea se asigură prin acte normative (drept/lege), nu prin simpla voinţă a unor persoane sau autorităţi. Aceste acte normative sunt obligatorii cât timp ele sunt în vigoare ( art. 1 alin. 5 din Constituţie). . Este adevărat, există o …
Interviu JustNews: Pandemia si justitia
01.11.2020
Interviu apărut în data de 30.10.2020 pe JustNews.ro sub titlul: JUDECĂTORUL CRISTI DANILEȚ, FOST MEMBRU CSM, DESPRE DELINCVENȚA JUVENILĂ: „PANDEMIA A ACCENTUAT ACEST DEZASTRU, ORELE ONLINE SUNT SUPERFICIALE, SĂRĂCIA ÎMPINGE OAMENII LA COMITEREA ACTELOR ILICITE” Delincvența juvenilă …
Legătura dintre nepurtarea măștii și înregistrarea lecțiilor online
01.11.2020
„Gânditul e greu, de aceea cei mai mulți oameni preferă să judece” (C.Jung) Există obligativitatea de a purta mască pentru a te împiedica să faci rău sănătății altora. Da, este adevărat, tu ai tot dreptul să te deplasezi acolo unde dorești și să faci ceea ce vrei. Dar libertatea înseamnă să faci toate aceste lucruri fără a-i pune în pericol pe ceilalți. Așa că, dacă există posibilitatea să ai virusul Sars-Cov-2 și ieși în comunitate, atunci trebuie să respecți niște reguli pentru a nu îi vătăma …
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. I)
16.11.2020
\ Hans Kelsen (1881-1973)[/caption] În urmă cu șase luni, în numele asociației „ Inițiativa pentru o cultură democratică”, mi-am exprimat opinia fermă cu privire la organizarea unor dezbateri serioase cu privire la modernizarea Curții Constituționale ca aceasta să-și redobândească credibilitatea.* O propunere legislativă pentru modificarea legii nr. 47/1992 a CCR, depusă astăzi la Camera Deputaților, îmi oferă oportunitatea de a participa la aceste dezbateri. Astfel, potrivit inițiatorului, …
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p.II): denumiri
17.11.2020
- După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră, în acest episod voi critica denumirile date instituției și membrilor săi. *Justiția este înfăptuită doar de judecătorii aflați la instanțele judecătorești – Judecătorii, Tribunale, Curți de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici sunt judecătorii (numiți și „magistrați de scaun”, pentru a-i deosebi de procurori, numiți și „magistrați de …
Pentru o altfel de Curte Constitutionala (p. III): desemnarea membrilor CCR
18.11.2020
După ce în [partea întâi] am criticat o inițiativă legislativă care intenționează să permită numirea la CCR doar a judecătorilor de carieră și în [partea a doua] am arătat confuzia provocată de numele actual al instituției și personalului, în acest episod voi face referiri critice în privința legăturii dintre cei care fac numirile și judecătorii CCR.În componența CCR sunt nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani. În prezent, Senatul, Camera Deputaților și Președintele României numesc …
14 ani şi 8 luni închisoare pentru molestarea sexuala a propiilor copii
19.11.2020
\ Creator: Photographee.eu [/caption] *Ieri s-a dat soluţia definitivă în unul din cele mai scabroase cazuri pe care l-am soluţionat vreodată: 14 ani şi 8 luni închisoare pentru molestarea sexuala a propiilor copii. Cum 18 noiembrie este Ziua Europeană de Protejare a Copiilor împotriva Exploatării Sexuale şi Abuzului Sexual, voi prezenta acest caz ca un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă cu unii copii în România. Menţionez că acum câteva luni am [descris] şi alte cauze pe care le-am …
Pentru o altfel de CCR (partea a IV-a): desemnarea membrilor CCR
19.11.2020
- În Cum numirea membrilor CCR implică decizia organismelor politice și acest lucru nu văd cum ar putea fi schimbat, rezultă că, pentru a avea o altfel de Curte Constituțională, trebuie modificate criteriile după care se fac numirile. De aceea, propun: Membrii CCR să nu poată fi membri de partid nici înainte de numire cu șase ani, nici timp de trei ani după încetarea mandatului.* Legătura dintre viaţa politică şi mandatul la CCR este dăunătoare pentru încrederea în independenţa fiecărui membru …
Pentru o altfel de CCR (partea a V-a): motivarea si pronuntarea solutiei
23.11.2020
În episoadele anterioare am discutat organizarea CCR: [partea I] – de ce nu e bine să fie doar judecători de carieră la CCR, [partea a II-a] – critica denumirii Curții și membrilor săi, [partea a III-a] –toate autoritățile publice centrale să fie implicate în numirea membrilor, [partea a IV-a] – cum se poate evita numirea politicienilor la CCR. În episoadele care urmează voi vorbi despre funcționarea Curții.Modul în care publicul ia cunoștință de soluția CCR este unul profund criticabil. …
Legea penală cu durata cea mai scurta din istorie
26.11.2020
În luna lui noiembrie Codul penal a fost modificat de trei ori: o dată cu privire la confiscarea specială, o dată cu privire la infracțiunile sexuale, o dată cu privire la infracțiunile de violență în familie. Nu s-a terminat luna și a mai aparut o modificare, de tipul „la loc comanda”. Astfel, art. 154 alin (4) din Codul penal avea la data de 1 nov. …