Filtre
Ultimele articole
Filtre
Filtre , active
DGA poate fi organ de urmărire penală delegat și în afara MAI
04.02.2021
În M.Of. nr. 118/04.02.2021 s-a publicat motivarea deciziei nr. 21/2020 a ICCJ-CDCD penal cu privire la competenţa DGA de a efectua acte de urmărire penală delegate de procuror şi pentru persoane care nu sunt angajate ale Ministerului de Interne.Astfel, curtea supremă arată că procurorul este cel care efectuează urmărirea penală în mod exclusiv în anumite cazuri, cum ar fi cele de corupţie. Codul de procedură penală îi permite să delege efectuarea unor acte de urmărire către poliţia judiciară. …
UNBR reacţionează inadmisibil la o soluţie definitivă nemotivată
19.12.2020
Un avocat tocmai a fost condamnat definitiv de către ICCJ, iar UNBR a avut o reacție publică vituperantă. Așa ceva nu este permis între profesiile noastre. . Pe de o parte, pentru că magistratura și barourile au un mecanism de comunicare pentru care s-au cheltuit milioane de euro bune care, iată, nu a fost respectat. Există organe specializate care se ocupă de aspectele criticate, apelarea imediată la agora nefiind indicată. . Pe de altă parte, motivarea soluției de condamnare încă nu există. …
Voi ati facut dreptate, noi am facut justitie
27.05.2019
Avem rezultatul de la alegerile europarlamentare. Avem rezultatul de la referendum. Avem soluția definitivă în cazul „Angajări fictive”.Mă înclin în fața celor care au votat pentru o Românie europeană la alegeri și pentru justiție și anticorupție la referendum. Merită o îmbrățișare caldă mai ales tinerii care au schimbat prin votul lor drumul României. Nu pot să comentez prea mult rezultatul alegerilor pentru europarlamentare. Mă bucur că românii au votat pentru o România europeană. Astfel, vor …
Cand e vorba despre mita si cultura, premierul are dreptate! Si totusi….
19.03.2019
Presa de ieri titrează: În România nu există corupție. Șpaga este doar „o manieră diferită cultural de a mulțumi cuiva”, le-a spus premierul Viorica Dăncilă colegilor europarlamentari din grupul socialist. Doamna Dăncilă are o duzină de ani de experiență în fața mea. Ea face parte din generația născută, crescută și educată în timpul „culturii” comuniste. Generația …
Un condamnat penal nu poate fi loial statului
23.06.2018
Există un principiu în drept potrivit căruia unde este aceeași rațiune trebuie să existe și aceeași soluție (ubi eadem ratio eadem solutio). Ca urmare, mă întreb dacă cele de mai jos ,statuate de CCR - Decizia nr. 32/2018, pct. 56 - pentru funcționarii publici, nu ar trebui să li se aplice și demnitarilor statului. Mai mult, până la urmă demnitarii statului ocupă poziții chiar mai onorabile decât cele ale funcționarilor statului. . „ …
Declaratii halucinante: „Nu oamenii sunt o problema, ci legea”!
15.01.2018
Ani de-a rândul țara asta a suferit de pe urmă corupției. Din cauza corupției România a stagnat decenii întregi. Fără pile, relații și cunoștințe nu puteai rezolva nici cea mai mică problemă. Dând șpagă însă, nu mai stăteai la coadă. Dând „atenții” și făcând „cinste” găseai o grădiniță favorabilă pentru copil sau scăpai de o amendă. „Onorând” medicul făceai operația de care aveai nevoie. Dând mită, obțineau postul dorit sau scăpai de un dosar. Corupția a propulsat nulități în conducerea …
CCR a decis: fara condamnati penal in Barouri
05.04.2017
Ca urmare a unei decizii de admitere a neconstituționalității de ieri, cei condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni intenționate trebuie excluși din avocatură, fără a se mai cerceta dacă fapta lor aduce sau nu atingere prestigiului profesiei cum cere legea. Ca urmare a acestei decizii, nici nu pot fi primiți în avocatură cei care sunt deja condamnați. Începe mare curățenie în Barouri! Potrivit legii avocaturii calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv …
Abuzul prin incalcare de HG nu mai este infractiune
14.02.2017
Ieri a fost pronunțată o decizie a Curții de Apel Alba-Iulia prin care un inculpat este pus în libertate, deși fusese condamnat pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, pe motiv de dezincriminare. Pentru că a apărut decizia-ca-alba-iulia-dezincriminare-abuz-in-serviciudeciziei și fără a-mi permite un comentariu pe marginea procedurii urmate, voi face câteva comentarii: Inculpatul fusese condamnat definitiv în aprilie 2016 pentru abuz în serviciu comis cu prilejul organizării unui …
Interviu EUROPUNKT
17.01.2017
Vladimir Adrian Costea: Care este dimensiunea corupției în postcomunismul românesc? Care sunt principalele forme de manifestare ale corupției în societatea românească? Cristi Dănileț: Ați spus bine … „postcomunismul românesc”. De ani de zile ar trebui să fim pe drumul ireversibil prin democrație. După experiențele din 2012 încoace, sunt convins că suntem pe drumul dintre comunism și democrație, adică în plină eră postcomunistă. Corupția este una din grelele moșteniri ale regimului totalitar …
Interviu Adevarul: intre alergatul dupa pokemoni, legi confuze si combaterea coruptiei
21.07.2016
Interviu apărut pe 20 iulie 2016 în Adevărul sub titlul: Judecătorul Cristi Danileţ: „Alergăm să prindem pokemoni, dar nu găsim soluţii pentru a-i urmări pe cei care se sustrag obligaţiilor stabilite de judecători“. În România s-a ajuns mai mult să se interpreteze dreptul decât să se aplice. O spune judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, care, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, vorbeşte despre ambiguitatea legilor din …