Filtre
Ultimele articole
Filtre
Bugetul instantelor
04.08.2007
csm.gifPe 16 iulie 2007, CSM a publicat o initiativa de proiect pentru modificarea legilor justitiei. In ce priveste bugetul instantelor, pct. 138 din modificarile propuse la Legea nr. 304/2004 prevede ca atributiile de gestionare a bugetului curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor vor fi preluate de la MJ incepand cu 1 ian 2008 de catre CSM. In forma din 2004 a legii se prevede ca aceste atributii revin MJ. La presiunea AMR, Macovei a acceptat ca bugetul instantelor sa treaca din …
Codruta si Codul Penal
02.08.2007
]Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, vrea marirea pedepselor pentru cei care fura bunuri din dotarea autostrazilor.Eu stau si ma gandesc: daca sustragi vreun semn de circulatie, sau niste dale, sau mai stiu eu ce semne de pe autostrada, se cheama ca e furt din loc public. Or, art. 209-209 C.pen. sanctioneaza cu inchisoare de la 3 la 15 ani o asemenea fapta. Sa dai cuiva 10 sau chiar 15 ani de stat la mititica, il linisteste si pe el si inca doua generatii dupa.. Prin urmare, lege …
Imi deschid si eu ziar
24.05.2007
Viaţa te surprinde uneori în cele mai nepregătite momente. Când crezi că lucrurile se aşează puţin, exact atunci se răstoarnă la 180 de grade. Am avut impresia că după votul de duminică ne va fi mai clar cum stăm din punct de vedere politic şi încotro trebuie să ne îndreptăm. Tocmai aşteptam să văd ce discuţii, demisii, alianţe vor avea loc, când scena naţională mi-a oferit un spectacol pentru care nu plătisem bilet: întreaga mass-medie abundă de ştiri şi opinii legate de faptul că preşedintele …
Razboinicii justitiari
11.05.2007
Reforma: “ reforma pe pâine”, spunea un distins fost prim-ministru. Justiţia: “reforma justiţiei”, spunem azi cu toţii. Ce înseamnă asta cu adevărat, nu prea ştim. Dar deducem că e ceva legat de MJ care e contra CSM, de AMR care e contra MJ (sau contra CSM, depinde), de CSM care e contra MJ. De ce război?! De ce neînţelegeri, critici?! De ce unul se dă mai rotund ca altul?! Oare chiar are cineva impresia că i se va ridica statuie?! Oare chiar reforma e confiscată de unii sau de alţii?! Oare …
Curat Constitutional
26.04.2007
Din punct de vedere logico-juridic, problema suspendării Preşedintelui României se prezintă în felul următor: Cei care aveau dreptul, respectiv senatorii şi deputaţii - nu are importanţă din care partid sunt – au întocmit un “rechizitoriu”, imputând preşedintelui comiterea anumitor fapte de încălcare a Constituţiei. Dată fiind importanţa conflictului la “vârf” între puteri, Constituţia impune avizul Curţii Constituţionale. Acolo sunt numai jurişti – nu ne interesează ce putere i-a numit acolo …
Independenta justitiei si atitudinea magistratilor
19.04.2007
Justiţie independentă. Judecători independenţi. Asta auzim zilnic. Mai puţin însă se dezbat de public teme precum metode de recrutare, evaluarea activităţii, creşterea competenţei, calitatea deciziilor, erorile judiciare. Magistraţii înşişi nu vorbesc de valori precum vocaţie, înclinaţie, devotament, datorie, dedicaţie, onoare, profesionalism. De ce nu discutăm, de ce nu căutăm aceste valori?Nu, noi vorbim de independenţă. Ca şi cum aceasta ar fi fost creată nu ca cea mai puternică garanţie …
Despre reforma si cunoasterea de sine
29.03.2007
Mulţi vorbesc despre reformă, am fost chiar ameninţaţi că vom mânca reformă pe pâine, dar nimeni nu ne-a lămurit ce e reforma şi ce costuri sociale implică ea. Ce să mai spun de reforma în justiţie de care se vorbeşte de foarte muţi ani, dar încă nu ne e clar dacă ea a început, sau dacă mai este ceva de făcut, sau măcar încotro ne îndreptăm.Deci, ce e reforma? Reforma e schimbare. Schimbare în bine, desigur. Dar ce e bine şi ce e rău? Poare e mai actual să spunem că reforma e o schimbare către …
Care e prima putere in stat?
01.03.2007
Majoritatea ştim că există trei puteri în stat. De la Montesquieu încoace, vorbim de puterea legislativă, executivă şi judecătorească. În zilele noastre, se afirmă că ar exista şi o a patra putere, presa. Personal mă îndoiesc că o putem include printre puteri, pentru simplul fapt că nu prezintă caracterele de legitimare pe care le au celelalte puteri. Revenind la puterile unanim recunoscute, de unde vine legitimarea lor? Din învestirea făcută de public. Astfel, parlamentarii sunt aleşi direct …
Justitia si criza actuala politica
08.02.2007
Când m-am aşezat să scriu aceste rânduri, am zâmbit amar: când nu suntem noi în criză politică? Acum mă întreb şi eu: să fi declanşat două bileţele atâta patos şi ură? Mă îndoiesc că românul e chiar atât de naiv să creadă asta. Mai degrabă aş lega de condamnarea comunismului care a nemulţumit pe foarte mulţi, sau de anchetele anticorupţie care vin în val, sau de dosarele de la CNSAS. E-hei, câte reforme nu s-au făcut în ultimii ani! Şi câte nemulţumiri nu au atras ele?! Însă, deşi glasul celor …
Revolutie, aderare, integrare
18.01.2007
Fără momentul Revoluţiei, fericirea trăită acum câteva zile când am intrat în marea uniune a statelor europene nu ar fi existat. Şi au trecut 17 ani de la Revoluţie...În fiecare an ne amintim de acest moment de răscruce în istoria noastră. Şi an de an comitem aceeaşi greşeală: nostalgie, lacrimi în ochi, o lumânare eventual şi gata. A mai fost o emisiune de ştiri, am mai vazut o dată imaginele Televiziunii Române cu Timişoara în revoltă, cu dictatorul strigând la oameni, cu perechea judecată, …