Filtre
Ultimele articole
Filtre
Admitere vara 2013: tematica si bibliografie - propuneri
12.03.2013
] UPDATE: Hot 389/28.03.2013 Plenul CSM, după suplimentarea a stabilit de principiu tematica şi bibliografia pentru concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, sesiunea 2013, în sensul ca, la materia drept civil tematica şi bibliografia să fie integral potrivit Noului Cod Civil, iar la materia drept procesual civil tematica şi bibliografia să aibă în vedere, pe de o parte, atât instituţii care să fie abordate în conformitate cu dispoziţiile vechiului Cod de procedură civilă, …
Contest decizia de revocare
28.02.2013
]Sunt judecator, si e cea mai nobila functie pe care cineva o poate ocupa. Am un mare respect pentru colegii judecatori si activitatea lor. Nu veti auzi din partea mea cuvinte de denigrare a lor si nu voi da, asa cum mi se cere incontinuu, informatii pe surse despre ei. Eu am curajul sa ridic probleme de sistem care trebuie rezolvate si nu sa ma cobor la nivelul unor atacuri sub demnitatea mea. Eu am curajul sa spun ca Romania trebuie sa devina din tara aspiranta la statul de drept, o …
Am un singur crez: DREPTATE IN ROMANIA
27.02.2013
VIDEO: AICI Acum 14 ani, in 1998, cand am terminat Facultatea de Drept vedeam o schimbare in Romania si am sperat ca aceasta schimbare va ajunge si in justitie. Am crezut atunci, cred si acum, ca justitia romaneasca trebuie si poate sa devina competenta, puternica si independenta. Am incercat, cat m-au tinut puterile, sa lupt pentru dreptate in Romania. Nu o fac pentru bani sau pentru pozitii, nu o fac pentru ca as avea vreo legatura nepermisa cu cineva din sistem sau din afara sa. O fac pentru …
Daca si cum trebuie magistratii sa promoveze statul de drept
21.02.2013
2268_pag-14.gif] Motto: Judecătorul este personajul central al statului de drept Dec. CCR nr. 375/2005, p.28 Autorităţile şi institutiile statului trebuie să respecte justitia. Justiţia la rândul ei, trebuie să promoveze şi să susţină statul de drept. Iar magistraţii trebuie să apere şi să contribuie la realizarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Personal, am un interes constant de aproximativ 10 ani pentru statul de drept şi drepturile omului. Anumite acţiuni …
Idei pentru un proiect de viitor al Romaniei
16.02.2013
]Cred ca avem nevoie de sanatate individuala si sociala. In aceste context, patru par a fi domeniile vitale asupra carora trebuie sa ne concentram in urmatorii 20 de ani in Romania: 1. Educatia; 2. Sanatatea; 3. Justitia. 4. Mediul. Noi suntem deficitari la toate acestea. Educatia e importanta pentru toata populatia, are efecte pe termen lung si daca produce rezultate bune atunci influenteaza pozitiv si celelalte trei sectoare. Scolile trebuie sa isi adapteze metodele de predare la …
Interviu Timpolis: `Justitia nu trebuie nicicum controlata de politic`
14.02.2013
]***Se anunţă un an cu mize mari. Numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – care, în ultima vreme, prin sentinţele date, i-a năucit pe unii şi, prin dosarele pe care le are pe rol şi care se apropie de final, creează panică în rândul altora, toţi sus-puşi. Numirea procurorului general al României şi a procurorilor-şefi ai D.N.A. şi D.I.I.C.O.T. Modificarea Constituţiei, care ar putea conferi, şi formal, independenţă procurorilor, ceea ce, în concepţia unora, sună periculos …
Update: Conferinta Timisoara: `Justitia-putere sau serviciu public?`
04.02.2013
- ] . UPDATE: Conferinta poate fi vizualizata cvdanilet.doc şi material.doc. . . . . . ]INVITATIE LA CONFERINŢA „Justiţia – putere sau serviciu public?”* Timişoara, sâmbătă 9 febr 2013, ora 16.30 intrarea, ora 17 transmisia; Hotel Timişoara, sala Viena.** România este pe un drum care e de dorit să fie fără întoarcere. Scopul este atingerea unui grad de civilizaţie care să ne facă să merităm statutul de ţară membră a Uniunii Europene. Dar puţini dintre nou cunoaştem care sunt valorile europene. …
Interviu EpochTimes: Despre MCV si presiuni asupra CSM
04.02.2013
]Reporter: Conform raportului MCV al Comisiei Europene, România ar trebui să lucreze mai intens la consolidarea statului de drept, deşi CE recunoaşte că România a făcut unele progrese în acest sens. Oficialii europeni solicită ca toţi parlamentarii care au fost găsiţi incompatibili să demisioneze, iar celor anchetaţi (Ion Stan, Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre) să li se ridice imunitatea. În plus, CE consideră că aleşii români nu trebuie să mai încerce să se sustragă legii. Cum comentaţi …
Informarea privind medierea - de la 1 febr 2013
28.01.2013
] UPDATE, 30.01.2013: ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea art.81 din Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea unor acte normative conexe Guvernul a adoptat prin aceasta Ordonanta de Urgenta amanarea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, …
Interviu `Impact` Canada: Judecătorii nu trebuie să fie influențați, amenințați, presați de nimeni și cu nimic
27.01.2013
]Justiția din România se află sub o presiune enormă internă și externă. Secretarul general al Comisiei Europene a avut săptamâna trecută o întrevedere de 60 de minute cu Ministrul de Justiție român Mona Pivniceru, întâlnire presărată cu observații și nemulțumiri față de presiunile asupra justiției românești făcute de către politicieni. Agenția de presă Reuters a publicat marți un material foarte critic la adresa parlamentarilor români care doresc o "superimunitate" față de justiție. Între timp, …