Filtre
Ultimele articole
Filtre
1 decembrie - Ziua Națională a României
01.12.2021
La mulți ani țării noastre, România! La mulți ani tuturor! Anual, la 1 decembrie, este sărbătorită „Ziua Națională a României”. La art. 12 din Constituția României adoptată în anul 1991 se prevede că Ziua Națională a României este la 1 Decembrie. Se amintește, astfel, de marea adunare de la Alba Iulia din anul 1918. În anul 1918 a avut lor Marea Unire, alcătuită din trei acte distincte când s-au unit cu Regatul României (format din Moldova și Țara Românească, unite sub Cuza la 1859): …
Urmărit pentru activitatea în ONG-uri
23.12.2021
Tocmai am primit de la Inspecția Judiciară o înștiințare oficială cum că sunt urmărit disciplinar într-o nouă cauză: pentru că sunt membru în asociația VeDem Just care desfășoară activități de educație juridică pentru copii și în asociația ICDE care susține cele șase valori ale UE, mi se reproșează că în acest fel fac parte din „formațiuni politice” și că desfășor „activități politice”, incompatibile cu statutul de magistrat.Trebuie să știți că un magistrat poate face parte din orice asociații, …
Danileț - premiul GDS pe anul 2021
27.01.2022
Acum trei zile m-a sunat domnul Andrei Cornea, președintele primului ONG alcătuit după revoluție, care a reunit de-a lungul anilor personalități de cultură în fața cărora nu poți decât să te apleci pentru a le arăta respectul: Grupul pentru Dialog Social. În fiecare an, GDS acordă un premiu pentru personalitatea anului anterior. Până acum, au fost premiați, printre alții: Doina Cornea, Andrei Pleșu, Mihai Șora, Monica …
5 februarie în istorie și justiția târzie care nu e justiție
05.02.2022
La 5 februarie 1953 murea la închisoarea de la Sighet avocatul IULIU MANIU, rudă cu pașoptistul Simion Bărnuțiu. A fost unul dintre cei care, în cadrul Partidului Național Român din Transilvania, a pregătit unirea Ardealului cu Regatul României și unul dintre cei care a organizat Marea Adunare din 1 decembrie 1918. A fost un inamic politic al liberalilor care, după unire, ignorau situația din Ardeal, ca urmare nu a participat la încoronarea lui Ferdinand ca rege al tuturor românilor și a …
Lectura în România - două sărbători legale
14.02.2022
**23 aprilie – Ziua Cărții. 15 febr – Ziua Lecturii**[Semnalam] în urmă cu ceva vreme lipsa unei metode clare, de stabilire a zilelor cu semnificația națională: uneori acest lucru este stabilit de Parlament, alteori de Guvern, alteori de organisme centrale neguvernamentale. Regula a fost că aceste zile se stabilesc pentru România, dar avem și o zi prin care România declară o zi mondială. Iată că acum s-a ajuns și la suprapuneri: am găsit două zile care celebrează același lucruAstfel, prin …
Pentru o altfel de CCR (partea a VI-a): Hotărârea CJUE din 22.02.2022
22.02.2022
1. E timpul să recunoaștemDe câțiva ani, ceea ce se întâmplă la Curtea Constituțională din România pune în pericol legitimitatea acestei instituții extrem de importante pentru un stat de drept. Cu alte ocazii am arătat unele din problemele de organizare ale CCR. Acum voi face doar o trecere în revistă a unora de funcționare, dar voi insista pe cea mai gravă, atestată azi de la cel mai înalt …
Ucraina vs. Rusia: războiul juridic
01.03.2022
De acum începe și un altfel de război: cel juridic. El se duce pe trei fronturi:𝗔. 𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ 𝗮 𝗗𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗢𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘀𝗯𝗼𝘂𝗿𝗴 (organism al Consiliului Europei) a început o procedură și azi a somat Rusia să oprească încălcarea drepturilor omului: fără atac militar asupra civililor și obiectivelor civile AICI.𝗕. 𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗛𝗮𝗴𝗮 (organism al ONU) care va da o decizie provizorie după ce pe 7 și 8 martie face audieri cu privire la acuzațiile de încălcarea …
Cazul Robert Roșu și viitorul justiției
09.03.2022
A apărut motivarea deciziei de eliberare din penitenciar a avocatului Robert Roșu, condamnat inițial de curtea supremă. Iată mai jos o perspectivă personală asupra acestui dosar: 1. Prin sentinţa penală nr. 39/27.06.2019, pronunţată de Curtea de Apel Brașov – Secţia Penală, inculpatul Roșu a fost achitat pentru cinci infracțiuni care i se imputau: constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă …
După 26 de ani, Rusia părăsește Consiliul Europei
15.03.2022
Azi, Rusia a decis să părăsească Consiliul Europei, organizația ce și-a făcut un țel din protejarea drepturilor omului pe continent.. . Consiliul EuropeiÎn anii de după război, pentru a edifica pacea și a proteja libertatea și dreturile omului, 10 state au fondat o comunitate numită Consiliul Europei, care sunt legate între ele prin Statutul CoE. Este o organizație de state înființată în 1949. Azi, numără 47 de state membre. Sediul său este la Strasbourg, în Franța. Are două organisme politice: …
Danilet, propunere pentru CCR
26.04.2022
Se vacantează în perioada următoare trei locuri la CCR. Astăzi a fost ultima zi pentru depunerea dosarelor de candidatură în vederea ocupării funcției de judecător la Curtea Constituțională. Nu există posibilitatea de a candida direct pentru un astfel de post. Numirile se fac de Senat la propunerea partidelor, de Camera Deputaților la propunerea partidelor și de Președintele României. În cadrul asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ( 1.-acord-prealabil.pdf - prin care …