VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    CSM: jurisprudenta disciplinara 2005-2010

    20.05.2011

    ]Am scris in proiectul de candidatura pentru CSM ca ne vom ocupa de cunoasterea jurisprudentei disciplinare a CSM, prin punerea la dispozitie a unor sinteze cu hotararile date in aceasta materie. Asta pentru ca si publicul, si magistratii sa poate sti ce conduita judiciara e inacceptabila. Dupa ce de curand am dat publicitatii evidenta actiunilor si sanctiunilor disciplinare cu …

    Vin codurile! Ce facem? - APEL

    22.05.2011

    ]Se pare ca Noul Cod civil va intra în vigoare în 1 oct. 2011. Si chiar dacă nu aceasta va fi data, tot va veni în curând momentul intrării in vigoare, atât pentru noul cod civil, cât şi pentru celelalte trei noi coduri. Ce facem până atunci şi ce facem după acest moment? Din păcate, autorităţile s-au gândit doar la emiterea unor noi coduri, nu şi la primul moment de după. De parcă publicarea unei legi ar echivala cu aplicarea ei. Intrarea în vigoare a unor noi coduri e un eveniment …

    Vin codurile! Ce facem? (2) - Proiect

    23.05.2011

    ] Am facut un vin-codurile-ce-facem-apel ieri vizavi de iminenta intrare in vigoare a noilor coduri. Am primit mai multe e-mailuri de la persoane care şi-au manifestat intenţia de a sprijini un proiect. Iata mai jos o propunere pe care o lansez public. Cei care au cunoştinţe de project management, sunt invitaţi să îl îmbunătăţească. Voi propune CSM ca săptămâna viitoare să organizăm o primă întâlnire cu doritorii de a se implica efectiv în direcţionarea acestuia. Pentru contribuţii, vă …

    Cine recruteaza si cine sanctioneaza magistratii? - standarde

    01.06.2011

    ]Uneori apar în spaţiul public opinii cum că judecătorii ar trebui aleşi de populaţie, după modelul care încă se mai găseşte în unele state din SUA. Acum am văzut că sunt şi păreri cum că judecătorii, deşi sunt numiţi de preşedintele ţării la propunerea CSM şi în urma susţinerii unui concurs naţional, poporul ar trebui să îi sancţioneze. Eu mi-am format un …

    Modificarea Constitutiei - Comisia Venetia

    02.06.2011

    ]Exista un organism specializat in cadrul Consiliului Europei: atunci cand sunt modificari foarte importante imp cum ar fi cele la constitutii sau legile justitiei, care privesc functionarea democratica a institutiilor, Comisia Europeana pentru Democratie prin Lege (Comisia de la Venetia) se pronunta. Din partea Ro, [membri …

    Reprezentant al societatii civile in CSM

    08.06.2011

    Au trecut patru luni de cand Parlamentul trebuia sa numeasca cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM. De ieri a fost numit numai unul dintre ei. Sa speram ca ONG-urile si toti cei interesati din afara structurilor statale vor putea identifica un mecanism eficient de comunicare cu CSM prin intermediul acestor reprezentanti, ca si prin intermediul comisiilor nr 4 si nr 5 din CSM. Un astfel de mecanism a lipsit cu desavarsire pana acum, ceea ce a facut ca CSM sa isi creeze o imagine …

    Vine Codul Civil. E cert!

    13.06.2011

    ]După ce în martie 2009 se publicaseră Tezele codului civil, în iulie 2009 a aparut Legea 287/2009 privind Codul Civil, pentru care Guvernul îşi angajase răspunderea. E evident pentru toată lumea că la data elaborării tezelor noul cod civil era aproape gata, munca la ultima versiune a proiectului începând în …

    Standarde de independenta a justitiei - sinteza

    14.06.2011

    ] În ultima perioadă de timp justiţia reintră în centrul atenţiei publicului prin declaraţiile unor politicieni (preşedintele ţării, ministrul justiţiei, premier, liderii opoziţiei). Din luările acestora de cuvânt deduc că independenţa justiţiei nu prea este o sintagmă cunoscută ca şi conţinut, vehicularea populismelor părând a fi făcută doar în scopul îndeplinirii unor obiective strict politice. Realitatea tristă din România este că nu e consolidată încă o cultură a independenţei justiţiei. Şi …

    Confiscarea averii (1)

    21.06.2011

    Legat de recentele dezbateri cu privire la înlăturarea din Constituţie a prevederii cu privire la prezumţia caracterului licit al dobândirii bunurilor intervin cu anumite observaţii, fiind convins ca se fac anumite confuzii. Aşa cum spune şi secretarul general al ANI, problema este de fapt cea a confiscării extinse. Această instituţie, necunoscută legislativ încă în România, e menită să ducă la confiscarea unor bunuri dobândite în mod similar ca cele pentru care intervine o condamnare, chiar …

    Opinie despre prezumtia liceitatii dobandirii averii

    23.06.2011

    România este un stat de drept. O caracteristică a acestuia este garantarea şi ocrotirea dreptului la proprietate. Toţi cei care deţin bunuri sunt prezumaţi ca le-au dobândit în mod licit. Acest lucru este prevăzut expres în Constituţie şi este un câştig al Revoluţiei din decembrie 1989. În perioada comunistă, exista o reglementare cunoscută drept “legea ilicitului” – Legea 18/1968. Art. 2 prevedea: Valoarea bunurilor a cărei provenienţă nu se justifică este supusă unui impozit de 80%. Prin …