Filtre
Ultimele articole
Filtre
CJUE: Taxa poluare incalca Tratatul UE
08.04.2011
]In dec.2008 pronuntam taxa-pe-poluare-necomunitaradin Romania in privinta taxei pe poluare instituita de Guvern prin OUG nr.50/2008. Analizand compatibilitatea dintre dreptul intern si cel comunitar (devenit intre timp al UE
), stabileam pe atunci: Analizând dispoziţiile OUG 50/2008 cu modificările ulterioare, rezultă că pentru un autoturism produs in România sau in alte state membre UE nu se percepe la o nouă înmatriculare taxă de poluare, dacă a fost anterior înmatriculat tot în …
Alegeri CSM 2011
28.04.2011
]In toamna anului 2010 au avut loc alegerile pentru CSM. Desi legea spune ca mandatul membrilor alesi este de 6 ani, s-au gasit unele interpretari care au contrazis fie legea (ma refer aici la trei magistrati care au candidat pentru CSM, ei fiind deja membri CSM, desi legea arata clar ca mandatul nu poate fi reinnoit), fie regulamentul (ma refer aici la trei magistrati din vechiul CSM care au venit in locul mandatului altor membri CSM inaintea expirarii mandatului acestora, si in loc …
`Invatamantul juridic in cadere libera`
01.05.2011
]In 2006, asociatia din care faceam parte - Societatea pentru Justitie - atragea un semnal de alarma cu privire la calitatea in continua scadere a invatamantului juridic din Romania. [Raportul SoJust], desi premiat pentru acuratetea informatiilor furnizate si analiza de precizie facuta, nu a fost urmat insa de nicio imbunatatire in privinta invatamantului. Iata ce sustinea SoJust: „România a preferat, la fel ca multe alte state fost-comuniste, să investească cu predilecţie în programe …
La multi ani ani presei libere!
03.05.2011
]Conform articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, „Orice persoană are dreptul la libertatea opiniilor si exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără vreo imixtiune şi de a căuta, a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”. Ziua Mondială a Libertăţii Presei este celebrată în fiecare an la data de 3 mai la nivel …
Ziua mamei si a tatalui
08.05.2011
]Marcati de sarbatori internationale (Ziua Femeii - 8 martie) sau neoficiale (5 mai - Ziua Barbatului promovata de Bergenbier), ignoram zilele nationale oficiale - Ziua Mamei in prima duminica a lunii mai si Ziua Tatalui in a doua duminica a lunii mai. Ele au fost infiintate prin legea nr.319/2009. . La multi ani mamicilor! La multi …
Noile coduri - dificultati imense
11.05.2011
]Pornind de la o postare care merita citita a judecatorului Adrian Neacsu, simt nevoia sa ma revolt. Ca magistrat, nu pot sa nu fiu marcat de duplicitatea evidenta a sustinerii in prezent cum ca ar putea intra in vigoare mai intai codul civil (1 oct.2011) si apoi codul de procedura civila (prima jumatate a lui 2012), dupa ce s-a sustinut prin chiar [expunerea de …
2% pentru Jurindex
13.05.2011
]Pana la 16 mai 2011 se depune declaratia de venit (declaratia 200) pentru anul 2010. Totodata puteti sa redirectionati 2% din impozitul pe venit catre un ONG (formularul 200 pentru cei care l-au completat sau formularul 230 pentru cei care nu completeaza formularul 200). Eu sugerez ca in acest …
Raspunderea magistratilor - p.I: sa ne documentam
17.05.2011
]O mare discuţie despre răspunderea magistraţilor a început de două zile. Luni, 16 mai 2011 aavut loc o conferinţă organizată de Asociaţia Franco-română a Juriştilor, în parteneriat cu CSM şi MJ, exact pe aceasta temă. Am participat şi eu la aceasta şi am avut chiar o prezentare având ca obiect standardele internaţionale în materie de răspundere a magistraţilor. Pun la dispoziţie rasp-mag-instrum-inter.doc făcut, urmând ca în partea a II-a să prezint speech-ul meu de la conferinţă. O primă …
Raspunderea magistratilor - p.II: tipuri de raspundere
18.05.2011
]Am văzut în raspunderea-magistratilor-p-i-sa-ne-documentam a prezentării mele pe marginea răspunderii magistraţilor care sunt rasp-mag-instrum-inter.doc în materie. Acum voi face un rezumat, pentru cei care au interes să participe la dezbaterea pe această temă, dar sunt prea ocupaţi să se documenteze şi vom vedea cum anume poate răspunde un judecător. Evident, indiferent de forma sa, judecătorul răspunde ca orice alt cetăţean când este vorba de fapte care nu au legătură cu exercitarea …
Raspunderea magistratilor - p.III: reglementari nationale
19.05.2011
]Până acum am prezentat standardele internaţionale în materie de răspundere a magistraţilor, atât pe rasp-mag-instrum-inter.doc, cât şi în raspunderea-magistratilor-p-ii-tipuri-de-raspundere. Acum voi arăta unde sunt reglementate formele de răspundere a magistraţilor în legislaţia noastră, convins fiind că această concepţie potrivit căreia în România magistraţii nu răspund vine doar din necunoaşterea prevederilor legale. Art. 94 din Legea nr. 303/2004: Judecătorii şi procurorii răspund civil, …