VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Revizuirea Constitutiei: dezbateri autoritatea judecatoreasca

    10.04.2013

    ]***TI-Ro se teze-adoptate-de-comisia-parlamentara.pdf. Am gasit interesante materialele de drept comparat atasate de TI: sistemele-judiciare-din-statele-uniunii-europene.pdf si autoritatea-judiciarc483-c3aen-constituc89biile-statelor-uniunii-europene.pdf. Cred insa ca trebuie luate in considerare si documentele internationale care contin standardele la care trebuie aliniate toate constitutiile si legile interne in materie de justitie - cum ar fi, in materie de judecatori …

    Interviu VoceaTimisului: la taclale

    15.04.2013

    ]PARTEA I: Aflat la un curs intensiv de pregătire al noilor magistraţi la Centrul de la Giroc, lucru cu care Cristi Danileţ s-a “lăudat” prin intermediul reţelei de socializare Facebook, acolo unde este foarte activ, judecătorul Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat să stea de vorbă cu redactorul Vocea Timişului pentru a clarifica …

    Decizia CCR cu privire la revocarea membrilor CSM

    22.04.2013

    ]A aparut decizia CCR cu privire la revocarea membrilor CSM. In 0231.pdf nr. 231 din 22 aprilie 2013 s-a publicat decizia nr. 196 din 4.04.2013 prin care s-a decis neconstitutionalitatea art. 55 alin. 4 si alin 9 din Legea 317/2004 ce permite revocarea membrilor CSM de catre alegatorii judecatori/procurori pe motivul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate. In esenta, CCR stabileste urmatoarele chestiuni: a) cu privire la mandatul membrului CSM: - …

    Interviu politicstand.ro: Justitie, Educatie civica, Societate civila

    22.04.2013

    ]Angela Tocilă : Domnule Cristi Danileț, cum credeți că va putea justitia sa redea încrederea cetăţenilor în actul de justiţie în sine, în condiţiile actuale? Cristi Danileț: Sistemul de justiție nu este o simplă structură enumerată în Constituție cu rolul ideatic – și nescris! – de a face dreptate. E un organism dinamic, alcătuit din profesioniști (judecători, procurori, avocați, grefieri, polițiști etc) care zi de zi lucrează cu dosare. Iar aceste dosare nu înseamnă coperți între care se află …

    AMR ar trebuie sa actioneze pentru magistrati, nu impotriva acestora

    25.04.2013

    ] Am vazut ca AMR contesta numirea lui Daniel Morar la CCR. Calea aleasa este una judiciara: AMR a formulat plangere prealabila impotriva decretului Presedintelui tarii dupa care, in caz de respingere, se va duce probabil in instanta de contencios administrativ pentru a se anula decretul presedintelui. Acum, nu vreau sa intru in a analiza si combate argumentele aduse de AMR – as putea sa o fac foarte usor si sa arat daca si in ce conditii poate fi contestat decretul presedintelui in exercitarea …

    Procurorul român - magistrat sau nu?

    28.04.2013

    ]In contextul revizuirii Constituției României se aud opinii diverse cu privire la statutul viitor al procurorilor. La dezbaterea din 25 apr.2013 din cadrul forumului constituțional premierul spunea (începând cu min. 14.11) că sunt trei variante și că el va milita pentru ultima: 1. avocați ai statului; 2. independenți și inamovibili precum judecătorii; 3. păstrarea actualului statut. Dar care …

    Comentarii la dezbaterea „Statutul magistratului si independenta justitiei”

    29.04.2013

    ]Am vizualizat înregistrarea dezbaterii din 25 apr.2013, organizată în cadrul Formului Constituțional, cu privire la modificările ce se întrevăd în Constituție în privința justiției. Majoritatea discuțiilor s-au referit la procurori și la CSM. Înțeleg însă că a mai avut loc o parte a dezbaterii, dar nu am găsit înregistrarea. Am notat mai jos cele mai importante susțineri din prima parte și am …

    CCR a decis: Insulta si calomnia înapoi în Codul Penal

    30.04.2013

    UPDATE: dec-2006-2013-insulta1.doc a fost publicata in M.Of. 350 din 13 iunie 2013. 1. Codul penal: incriminarea insultei și calomniei Insulta era incriminată în art. 205 Codul Penal: „ Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate”. Calomnia în art. 206 C.pen: „ Afirmarea sau …

    CSM-Reglementari constitutionale si jurisprudenta CCR

    07.05.2013

    1. Natura juridică a CSM CSM e reglementat în secțiunea a 3-a din Cap. VI intitulat „Autoritatea judecătorească” a Titlului III „Autoritățile publice”[1].În jurisprudența sa, Curtea Constituțională (CCR) a decis că CSM este o autoritate fundamentală a statului (Deciziile CCR nr. 53/2011 și nr. 54/2011) care însă nu este reprezentantul autorității judecătorești, acest rol revenind Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie şi celorlalte instanţe judecătoreşti; de asemenea, CSM nu este exponentul …

    Update: CCR a decis - insulta si calomnia inapoi in Codul Penal

    07.05.2013

    UPDATE: dec-2006-2013-insulta1.doc a fost publicata in M.Of. 350 din 13 iunie 2013. Vad ca se interpretează mult si diferit decizia CCR de saptamana trecuta privind insulta si calomnie. As face cateva precizari in speranta ca interpretarile aparute in spatiul public sunt generate de nestiinta si nu de rea-credinta: 1. Prin aceasta decizie CCR stabileste ca judecătorii nu pot refuza sa aplice Constitutia in interpretarea data de CCR. Atât. Despre ce e vorba? Asa cum am aratat pe larg in …