Filtre
Ultimele articole
Filtre
Motivare ICCJ: furt privind identitatea online
19.02.2021
S-a publicat motivarea deciziei nr. 4/2021 dată de ICCJ cu privire la deschiderea unui cont pe numele altei persoane, fără voia acesteia.Într-o motivare pe care o consider model, curtea supremă vorbește de furt de identitate, phishing, rețele de socializare, uzurpare de identitate, atingerea adusă vieții private, standarde europene.Trebuie să fac o mențiune: instanța supremă arată că pentru a fi vorba de infracțiunea din art. 325 Codul penal, în fiecare caz concret se va verifica de instanță …
MJ solicită desfiinţarea Secţiei Speciale
12.02.2021
Ministrul Justiţiei a semnat actul prin care cere Parlamentului să aprobe desfiinţarea Secţiei Speciale de urmărit magistraţii. Să sperăm că Parlamentul va ţine seama de voinţa magistraţilor, a societăţii civile şi de standardele europene. Dacă ar fi să susţin nerăspunderea magistraţilor pentru …
Un bărbat trânteşte un copil de sol. Nu mai mişcă. Cine are nevoie de educaţie juridică?
08.02.2021
Predau educaţie juridică elevilor din România: îi învăţ că legile sunt făcute ca să fie respectate, că sunt câteva mii de acte normative în vigoare care trebuie cunoscute, că nimănui nu îi este îngăduit să invoce drept scuză necunoaşterea legii, că nimeni nu are voie să îşi facă singur dreptate, că dreptul la viaţă şi dreptul la integritate corporală sunt esenţiale, că demnitatea defineşte orice persoană şi că problemele juridice le rezolvă profesioniştii dreptului. Am scris pentru asta o carte …
DGA poate fi organ de urmărire penală delegat și în afara MAI
04.02.2021
În M.Of. nr. 118/04.02.2021 s-a publicat motivarea deciziei nr. 21/2020 a ICCJ-CDCD penal cu privire la competenţa DGA de a efectua acte de urmărire penală delegate de procuror şi pentru persoane care nu sunt angajate ale Ministerului de Interne.Astfel, curtea supremă arată că procurorul este cel care efectuează urmărirea penală în mod exclusiv în anumite cazuri, cum ar fi cele de corupţie. Codul de procedură penală îi permite să delege efectuarea unor acte de urmărire către poliţia judiciară. …
Recrutarea in magistratură: din nou, posibilă.
03.02.2021
Pentru prima dată în istoria postdecembristă, anul trecut nu au putut fi organizate recrutări pentru magistratură, nici direct pentru cei cu vechime juridică, nici prin INM. . Prin decizia nr. 121/2020 CCR a decis în iunie că probele de concurs şi procedurile de examinare nu pot fi stabilite prin Regulament de către CSM, cum a fost atâţia ani de zile, ci că acestea trebuie prevăzute în lege. . Ca urmare, în septembrie s-a introdus un proiect de lege în Parlament. Azi, în cameră decizională, …
Legea cu drogurile şi etnobotanicele mâine, în Parlament
02.02.2021
Mâine se votează la Senat legea ce modifică reglementarea privind drogurile şi etnobotanicele. Ea fusese trimisă la promulgare, dar a ajuns din nou în Parlament în urma cererii de reexaminare formulată de Preşedintele ţării. Acum, însă, se renunţă la a interzice deţinerea de etnobotanice, ceea ce este o mare greşeală.. Aceste substanţe, numite „etnobotanice” sau „legale” şi care sunt altceva decât ceea ce numim droguri, s-au vândut în mod liber în România, în „magazine de vise”. Pentru că …
24 ianuarie - Unirea Principatelor române
24.01.2021
La 24 ianuarie 1859, Cuza este ales domnitor și la București, după ce fusese ales domn la Iași cu câteva zile mai înainte. Astfel, cele două principate sunt conduse de același domn, fiind înfăptuită ceea ce azi numim „mica unire” pentru a o deosebi de „marea unire” ce avea să aibă loc în 1918.Războiul Crimeii fusese pierdut de Imperiul Rus în fața alianței franco-engleze-otomane; ca urmare, se încheie Tratatul de pace și prietenie de la Paris în 1856: țările române ies de sub protectoratul …
Secţia specială: "să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica"
15.01.2021
- palatulparlamentului-300x70.gif Un politician, azi: "Suntem de acord cu desființarea Secției speciale, dar atribuțiile să nu revină la DNA, ci să se înființeze o structură în Parchetul General"*** Eu, despre secţia specială pe care magistraţii şi Europa o vor desfiinţată, dar pe care politicienii nu mai ştiu cum să o cosmetizeze: . 1. Actuala SIIJ a fost înfiinţată fără argumente. Ea este o structură în cadrul PICCJ. Este inutil să o desfiinţezi cu această denumire şi să o reînfiinţezi tot …
900 zile supravieţuire
14.01.2021
La iniţiativa asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, cei mai cunoscuţi judecători şi procurori activişti din România au publicat o carte: "900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române".Printre autori mă număr şi eu, cu o trecere în revistă a tuturor reformelor din justiţie în perioada postdecembristă. Cartea se poate achiziţiona de la editura CH Beck. De asemenea, conţinutul ei se poate descărca gratuit în [limba …
„Mineriada” din SUA va duce la reducerea libertăților?
06.01.2021
„Dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, noi câștigăm alegerile”, a spus Trump. După care a început atacarea Capitoliului, unde Pence prezida ședința ăn care urma să aibă loc validarea celui ales de poporul american, altul decât Trump. . Cred că în SUA tocmai s-a declanșat un fel de mineriadă. Dacă „dreapta” e nemulțumită de alegerile prezidențiale și a stârnit o revoluție, atunci „stânga” va fi nevoită să reacționeze: poliție, militari, sancțiuni. Ca urmare, democrația va căpătă un nou înțeles: …