Filtre
Ultimele articole
Filtre
Directori de școli aleși de profesori? În niciun caz!
06.01.2021
Alegerea directorului școlar de către profesori, propusă recent de noul ministru al educației, mi se pare o idee nepotrivită: pe de o parte, pentru ca ar fi făcută doar de profesori; pe de altă parte, pentru că alegerile nu sunt indicate in acest sistem. . Iată argumentele contra: Dacă se preferă vot din partea profesorilor, mă întreb de ce directorul să nu fie ales și de elevi, și de părinți? Că parcă spunem peste tot că școala implică triada „elevi-profesor-părinte”... În plus, directorul nu …
„Partidul nostru (nu) va vota Guvernul”
23.12.2020
Parlamentul a votat azi Guvernul. În cadrul dezbaterilor parlamentare am văzut promisiuni și de o parte, și de alta: „Partidul cutare va vota Guvernul”, „Partidul cutare nu va vota Guvernul.” . Aș vrea să spun două vorbe despre aceasta: în Parlament nu avem partide, ci senatori și deputați. Votul nu se dă de către partid, ci de către fiecare parlamentar, potrivit propriei sale conștiințe. Aceasta pentru că: parlamentarii nu au nicio obligație legală față de cei care i-au ales, căci ei de acum …
22 dec 1989 - Prima zi de libertate
22.12.2020
La data de 22 dec 1989 lua sfârșit regimul comunist care a durat aproape o jumătate de secol. Controlul și teroarea populației a fost posibilă prin eliminarea drepturilor și libertăților omului și controlarea justiției. . Oamenii nu mai aveau dreptul la proprietate (naționalizarea caselor, colectivizarea terenurilor), nu aveau dreptul de a părăsi țara, nu aveau libertatea de exprimare, nu puteau constitui alte partide politice, nu aveau dreptul sau li se crea dificultăţi în a frecventa …
Nu există avocatură în afara legii
21.12.2020
Unii au impresia că dacă sunt vinovaţi şi îşi angajează un avocat, automat vor scăpa ca fiind nevinovaţi. Alţii sunt convinşi că un avocat poate minţi clientul sau induce în eroare magistratul. Greşit: avocaţii profesionişti nu încalcă legea. Tot ceea ce face un avocat încălcând legea nu este avocatură. Iată, aşadar, care sunt cele mai importante norme ce guvernează activitatea lor.** Legea nr. 51/1991 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat Art. 2 alin. (1) În exercitarea …
Despre motivarea soluţiilor şi de ce etica judiciară nu mai trebuie tratată superficial
20.12.2020
**Au apărut în spaţiul public declaraţii ale unor judecători chemaţi la DNA în legătură cu soluţii pronunţate în urmă cu nişte ani. Este vorba de un dosar de acum celebru, în care a fost condamnat şi un avocat, fapt care a generat reacţii ale UNBR şi ale unor avocaţi. Asta îmi creează prilejul de a expune câteva reguli despre motivarea soluţiilor de către judecători, bazate pe Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară şi Comentariul la aceste Principii pe care le-am tradus …
UNBR reacţionează inadmisibil la o soluţie definitivă nemotivată
19.12.2020
Un avocat tocmai a fost condamnat definitiv de către ICCJ, iar UNBR a avut o reacție publică vituperantă. Așa ceva nu este permis între profesiile noastre. . Pe de o parte, pentru că magistratura și barourile au un mecanism de comunicare pentru care s-au cheltuit milioane de euro bune care, iată, nu a fost respectat. Există organe specializate care se ocupă de aspectele criticate, apelarea imediată la agora nefiind indicată. . Pe de altă parte, motivarea soluției de condamnare încă nu există. …
Emilia Sercan premiata de ICDE. Laudatio
02.12.2020
În data de 1 decembrie 2020, asociația Inițiativa pentru o Cultură Democratică Europeană a acordat premiul „România Europeană 2020” doamnei Emilia Șercan, jurnalist de investigație. Eu am susținut laudatio, în calitate de vicepreședinte al acestei organizații neguvernamentale. Înregistrarea acordării premiului poate fi urmărită AICI.„De Emilia mă leagă o amiciție de mulți ani. Faptul că suntem din același oraș natal, Vatra-Dornei, și am urmat aceeași școală a creat un anumit tip de comunicare …
Legea penală cu durata cea mai scurta din istorie
26.11.2020
În luna lui noiembrie Codul penal a fost modificat de trei ori: o dată cu privire la confiscarea specială, o dată cu privire la infracțiunile sexuale, o dată cu privire la infracțiunile de violență în familie. Nu s-a terminat luna și a mai aparut o modificare, de tipul „la loc comanda”. Astfel, art. 154 alin (4) din Codul penal avea la data de 1 nov. …
Pentru o altfel de CCR (partea a V-a): motivarea si pronuntarea solutiei
23.11.2020
În episoadele anterioare am discutat organizarea CCR: [partea I] – de ce nu e bine să fie doar judecători de carieră la CCR, [partea a II-a] – critica denumirii Curții și membrilor săi, [partea a III-a] –toate autoritățile publice centrale să fie implicate în numirea membrilor, [partea a IV-a] – cum se poate evita numirea politicienilor la CCR. În episoadele care urmează voi vorbi despre funcționarea Curții.Modul în care publicul ia cunoștință de soluția CCR este unul profund criticabil. …
Pentru o altfel de CCR (partea a IV-a): desemnarea membrilor CCR
19.11.2020
- În Cum numirea membrilor CCR implică decizia organismelor politice și acest lucru nu văd cum ar putea fi schimbat, rezultă că, pentru a avea o altfel de Curte Constituțională, trebuie modificate criteriile după care se fac numirile. De aceea, propun: Membrii CCR să nu poată fi membri de partid nici înainte de numire cu șase ani, nici timp de trei ani după încetarea mandatului.* Legătura dintre viaţa politică şi mandatul la CCR este dăunătoare pentru încrederea în independenţa fiecărui membru …