VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Scaderea pensiilor e ilegala

    10.05.2010

    ]Criza din Romania nu e nici noua, nici unica. Provocarea noastra, a romanilor, nu e sa gasim probleme, ci solutii la acestea. Acum, tot felul de specialisti si experti isi exprima parerile in legatura cu iesirea tarii din criza. Interesant, profesorii de drept nu sunt consultati, judecatorii nu sunt intrebati, Curtea Constitutionala nu este chestionata. Intai se vor adopta tot felul de solutii, apoi se va asteapta sa se vada ce va decide justitia in procesele care, inevitabil vor aparea. Se …

    Dezacord fata de sustinerile Monicai Macovei

    08.05.2010

    ]Intr-un interviu acordat RealitateaFM, Monica Macovei a afirmat ca magistratii nu dau nimic inapoi in schimbul acestor salarii foarte mari, i-a invitat pe cei nemultumiti sa mearga in sistemul privat si a afirmat ca magistratii insisi si-au dat salarii foarte mari atribuindu-si sporuri abrogate cu ani in urma. Presa a interpretat aceasta declaratie in sensul ca desi magistratii au salarii foarte mari, tot nu isi fac bine treaba. Imi exprim profundul dezacord fata de aceste declaratii ale …

    CE-Infringement asupra Romaniei

    06.05.2010

    steag-ue-fluturand.gif]O stire recenta intemeiata pe un comunicat de presa din 5 mai 2010 a trecut aproape neobservata in Romania: CE a transmis inca o notificare autoritatilor romane in care cere informatii si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare in comunicatii, fapt pentru care impotriva tarii noastre s-a deschis anul trecut o procedura de incalcare a dreptului comunitar. Tin sa fac cateva precizari in …

    Revista THEMIS apare din nou

    30.04.2010

    Aveti aici comunicatul de presa cu privire la nr.1/2010 al Revistei Themis, care apare din nou incepand de azi. Ea este disponibila online pe site-ul INM. Felicitari!

    Condamnare pt coruptie? Atunci, fara suspendare!

    25.04.2010

    ]Azi semnalez o initiativa laudabila a Ministerului Justitiei. Astfel, in urma cu un an am noul-cpen-pedepse-mici-pt-coruptievehement, impreuna cu ONG-urile specializate, impotriva intentiei de reducere a pedepselor pentru infractiunile de coruptie, in proiectul noului Cod Penal. Petru o veritabila politica de prevenire a coruptiei in Romania - tara care anual ocupa in Uniunea Europeana locul 1-2 la perceptia cu privire la raspandirea coruptiei - propuneam atunci ridicarea limitei minime a …

    Presedintele UNJR - nevinovat

    22.04.2010

    ]Sectia de judecatori a CSM a decis sa respinga sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la incalcarea de catre jud. Dana Gîrbovan, presedintele UNJR, a dispozitiilor art 9 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor. Vina acesteia ar fi constatat in faptul ca a semnat un comunicat de presa din partea UNJR prin care asociatia a criticat poyitia Parlamentului care nu a acordat aviz pozitiv pentru desfasurarea activitatii de cercetare penala cu privire la un fost membru al …

    Ieri CNSAS. Azi ANI. Maine...CSM?!

    22.04.2010

    ]In urma cu 2 ani atrageam decizia-cc-legala-dar-gresita decizia-cc-legala-dar-gresitaasupra efectelor deciziei Curtii Constitutionale in privinta CNSAS: pe baya arguemtnarii din decizia CC, si alte institutii vor fi declarate neconstitutionale. Regret sa constat ca am avut dreptate. In cele ce urmeaza reiau argumentele din cele doua decizii si arat ce alte pericole ne asteapta: Motivarea deciziei 51/2008 - CNSAS: In esenta, CC spune ca atributiile Consiliului si Colegiului CNSAS sunt de natura …

    Numirea sefilor: 2010, ultimul an pe vechea lege

    19.04.2010

    In perioada 1996-2000 sefii erau pusi de ministru. Unii din judecatori au fost dusi luni bune in strainatate sa vada organizarea justitiei de acolo, dupa care au fost pusi sefi de curti de apel si apoi bagati in CSM; sefii tribunalelor erau pusi la propunerea sefilor de curti. Tot atunci a fost inventat SIPA, prin reformarea unui serviciu mai vechi ce ar fi trebuit sa se ocupe numai de penitenciare. In perioada 2001-2003, au fost inlocuiti aproape toti sefii curtilor de apel. De asemenea din …

    Cum s-a ajuns judecator suprem

    10.04.2010

    iccjlogo.gif]Nu vreau sa amintesc de perioada anterioara lui 2003 (cand Constitutia modifica durata mandatului judecatorilor de la ICCJ si modalitatea de numire a lor) sau lui 2005 (cand CSM-ul temporar instalat atunci era total lipsit de transparenta si, mai mult, chiar unii membrii CSM s-au promovat la ICCJ reciproc). Vreau sa fac referire numai la numirile din perioada actualului CSM si, mai exact, dupa 2006 caci pana atunci nu exista documente publice in legatura cu promovarile la instanta …

    Cum poti ajunge judecator suprem

    10.04.2010

    iccjlogo.gif]Dorinta, manifesta sau nu, a fiecarui judecator este sa ajunga la un moment dat in varful ierarhiei judiciare – judecator la instanta suprema. Este locul in care trebuie sa fie concentrata toata elita profesionala a magistratilor si in care mandria de a fi judecator de suprema ar depasi orice demnitate. Si chiar daca nu va ajunge acolo, un judecator isi doreste ca la curtea suprema sa fie cei mai profesionisti colegi ai sai de la care sa invete nu doar cum se aplica dreptul, ci si …